Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Συμμετοχή του Δήμου Πτολεμαΐδας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACT II


Άμεσα αντανακλαστικά και αυξημένη ετοιμότητα παρουσίασε για άλλη μία φορά ο Δήμος Πτολεμαΐδας. Αυτή τη φορά στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT II (http://www.urbact.eu/ ), στο οποίο η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων υπαγωγής στην 1η προκήρυξη που αφορά την περίοδο 2008-2010, έληξε την Παρασκευή 15/02/08.
Το πρόγραμμα αφορούσε συνεργασίες πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και αναζητούν κοινές λύσεις στα προβλήματά τους.
Η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Πτολεμαΐδας ως Επικεφαλής Εταίρος (Lead Partner) του σχήματος των 5 πόλεων, έχει τίτλο «Down Site Up: Αναπτύσσοντας μία Αστική Περιοχή με Ολοκληρωμένο Τρόπο». Οι υπόλοιποι εταίροι του προγράμματος είναι η πόλη του Litvinov και η πόλη του Ulsti nad Labem από την Τσεχία, καθώς και η πόλη του Oederan και του Leisnig από την Γερμανία.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας στο πώς μπορεί μία συγκεκριμένη αστική περιοχή που ανήκει σε μία πόλη βιομηχανικής ή μετα-βιομηχανικής περιόδου να αναπτυχθεί με δυναμικό και ολοκληρωμένο τρόπο και να ενσωματωθεί στον υπόλοιπο αστικό ιστό.
Στόχος, είναι να μετατραπεί μία περιοχή με αυξημένες πιθανότητες υποβάθμισης, από έναν απλό χώρο διαμονής κατοίκων σε μία περιοχή με ταυτότητα και αειφόρο ανάπτυξη ενεργών πολιτών. Σε μία περιοχή με αυξημένη κοινωνική συνοχή, στην οποία θα εφαρμοστεί πιλοτικά ένα Τοπικό Πρόγραμμα Δράσης (Local Action Plan).
«Μόνο θετικά μπορούμε να αποκομίσουμε από την συνεργασία και την κοινή αντιμετώπιση θεμάτων που απασχολούν και άλλες πόλεις στην Ευρώπη. Δεν επιθυμούμε κάθε φορά να ανακαλύπτουμε τον τροχό, αλλά μέσα από συνεργασίες να επιτυγχάνουμε οικονομίες κλίμακας», δήλωσε ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης, στην αρχική συνάντηση με τους στενούς του συνεργάτες, στους οποίους έθετε στους στόχους της πόλης της Πτολεμαΐδας, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Ο συντονισμός των εταίρων και η υποβολή της πρότασης ήταν το αποτέλεσμα εύρυθμης συνεργασίας τόσο του Δημάρχου Πτολεμαϊδας Κώστα Μαυρομάτη, που ως γνωστόν γνωρίζει την τσέχικη περιοχή από την εποχή αδελφοποίησης Πτολεμαϊδας και Μοστ, της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου (ΑΝΔΕΠ) και του Διευθυντή της κ. Λάζαρου Παναγιωτίδη και του Ειδικού Συμβούλου του Δημάρχου Πτολεμαΐδας κ. Κώστα Νίκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: