Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΧΟΝΔΡΟΜΑΤΙΔΗ

Βρίσκομαι στην πολύ δυσάρεστη θέση να εκφωνήσω έναν επικήδειο λόγο μέσα στον ελάχιστο χρόνο που μπορεί να επιτρέψει μια ατμόσφαιρα φορτισμένη από ΄΄οδύνη θλίψη και στεναγμό΄΄ που προκαλεί ο θάνατος ιδιαίτερα όταν αυτός είναι απροσδόκητος, όπως συνέβη με τον αγαπημένο μας Περικλή.
Ομολογώ όμως πώς σήμερα αδυνατώ να γράψω έναν λόγο συγκροτημένο γιατί πέρα από την προσωπική λύπη που προκαλεί η στενή προσωπική μας σχέση θα πρέπει ν΄ αναφερθώ στο κολοσσιαίο έργο του ανθρώπου στους τομείς:
· της αυτοδιοίκησης
· του αθλητισμού
· του πολιτισμού και
· της κοινωνίας
αλλά και του ανθρωπιστή και οικογενειάρχη, ενώ ταυτόχρονα νοιώθω πώς ότι και να εξαγγείλω ως Δήμαρχος για τη μετά Περικλή εποχήν ίσως περάσει απαρατήρητο ή και να φανεί ασήμαντο μπροστά στο δυσαναπλήρωτο κενό που μας αφήνει.
Γνωστή η φράση σε όλους μας:
΄΄Ουδείς αναντικατάστατος΄΄
Αλλά η περίπτωση του Περικλή Χονδροματίδη θ΄ αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα.
Αλήθεια,
o Ποιος μπορεί να φανταστεί Περδίκκεια χωρίς τον Περικλή;
o Και ποιος μπορεί να φανταστεί την ανάπτυξη της περιοχής του φράγματος χωρίς την δική του φυσική παρουσία;
Πολλά δεν θα μπορούμε να φανταστούμε χωρίς αυτόν. Όπως και
πολλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε με την πανταχού παρουσία του.
Έκπληκτοι συμπολίτες μας και επισκεπτόμενοι για τις υποθέσεις τους στο Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα στην καρδιά της Ελλάδος εξυπηρετήθηκαν από τον Περικλή και μάλιστα προς μεγάλη τους έκπληξη στο Γραφείο του μέσα στο Υπουργείο με δικό του κλειδί και απαραίτητο εξοπλισμό …
o Όπως κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του όταν προς μεγάλη μας έκπληξη, αλλά και αναλόγου υπερηφάνειας για τον τόπο ξεχωρίσαμε την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ως κριτή αγώνων χωρίς να υποβαθμίζουμε την ανάλογη παρουσία στους Παγκόσμιους της Αθήνας το 97.
Έχω κατά καιρούς αναφέρει πώς ο Βαλκανιονίκης των 100m Περικλής Χονδροματίδης και μετέπειτα διοργανωτής των απαράμιλλων ΠΕΡΔΙΚΕΙΩΝ υπήρξε με σιγουριά ο κατεξοχήν κορυφαίος παράγοντας της προαγωγής και της μεγαλοπρέπειας του αθλητισμού στον τόπο μας με συνέπεια ή ολοένα και περισσότερη αυξανόμενη και πολυπληθής συμμετοχή των νέων στ΄ αθλητικά δρώμενα της περιοχής να μας υποχρεώσει όλους με την γνωστή υπομονή και επιμονή του αλλά και τις σημαντικές του γνωριμίες να κατασκευάζουμε κι έτσι σήμερα να διαθέτουμε τις μεγαλύτερες και καλύτερες υποδομές μετά την συμπρωτεύουσα στην Β. Ελλάδα.
Στην Δόξα Περδίκκα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το όνομα του Περικλή Χονδροματίδη ξεκίνησαν και αναδείχθηκαν :
· ο Ολυμπιονίκης Γιώργος Ποζίδης
· ο Βαλκανιονίκης Βασίλης Ασλανίδης
· ο Πρωταθλητής Ελλάδος στα 300μ. Κώστας Μανώλας
· ο Παίκτης της Εθνικής Ελλάδος Χαντ Μπολ Παναγιώτης Μιχαηλίδης
Επί Προεδρίας του Περικλή Χονδροματίδη στον ΑΙΟΛΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ η ομάδα κατατάχτηκε 3η στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Πίσω από την ομάδα των εκατομμυρίων του Μίνωα Κυριακού και του ξακουστού Ολυμπιακού Πειραιώς.
Αλλά και οι Κωπηλατικοί Αγώνες στο φράγμα ; Άλλη μια απίστευτη διοργάνωση που μόνον ο Περικλής μπορούσε να επινόηση.
Όταν ζήτησα με όλο τον σεβασμό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο στην δεξίωση προς τιμήν του στους Πύργους ν΄ αποχωρήσω γιατί ως Δήμαρχος έπρεπε να παραβρεθώ στους Κωπηλατικούς Αγώνες, έκπληκτος ο Σεβαστός μας Πρόεδρος με Ρώτησε:
o «Καλά, από πού κι ως που κωπηλατικοί στην Πτολεμαΐδα;»
Όταν του εξήγησα για την διεξαγωγή τους στον συγκεκριμένο φράγμα ο καθ΄ όλα καλοπροαίρετος Ανώτατος Άρχοντας μας έμεινε έκπληκτος. Μάλλον γιατί δεν γνώριζε τον Περικλή…
Τα Περδίκκεια κατόρθωσαν να κάνουν γνωστή σ ΄ όλη την Ελλάδα και μετέπειτα στα Βαλκάνια την τότε κοινότητα Περδίκκα και μαζί μ΄ αυτήν ολόκληρη την περιοχή δίδοντάς της μιάν άλλη εικόνα θετική μακριά από φουγάρα και τέφρα που κάποιοι προσπαθούν ντέ και καλά να μας εξαρτήσουν.
· Μάθαμε από παιδιά την ευγενή άμιλλα σε αγώνες πρωτόγνωρου κύρους και διοργανώσεις για την περιοχή μας.
· Είδαμε από κοντά τους μετέπειτα νικητές Ολυμπιακών και άλλων κορυφαίων αγώνων
· Καμαρώσαμε ως κοινωνία για τις κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής – πολιτιστικής – αθλητικής κοινωνίας και όχι μόνον
· Και αργότερα το άνοιγμα των πολιτιστικών μας συνόρων με τους όμορους λαούς δημιουργώντας ισχυρές φιλίες κυρίως με τους νέους μας από τις διαφορετικές και συχνές συνδιοργανώσεις.
· Ως πρόεδρος της Κοινότητας ο Περικλής Χονδροματίδης καταγράφεται στην ιστορία στους πλέον δραστήριους προέδρους της χώρας, αφού και σ’ αυτό τον τομέα το έργο του υπήρξε μεγαλειώδες. Μέσα σε τρεις τετραετίες κατόρθωσε να δημιουργήσει ολοκληρωμένες υποδομές ύδρευσης
· Αποχέτευσης
· Οδικό δίκτυο
· Αναπλάσεις πάρκων πλατειών
Ενώ η προσφορά του υπήρξε εξ’ ίσου εποικοδομητική και ως κοινοτικός σύμβουλος, ενώ το 1998 με την εφαρμογή του νόμου του Καποδίστρια εκλέγεται πρώτος και με διαφορά δημοτικός σύμβουλος στη δημοτική αρχή του Σταύρου Φραγκουλίδη στην οποία και διετέλεσε Αντιδήμαρχος με ανάλογη πορεία της προσωπικότητάς του, ενώ διετέλεσε και γραμματέας της ΤΕΔΚ Ν. Κοζάνης.
Η μεγάλη του αθλητική καρδιά όμως είχε και ανάλογα μεγάλη θέση για την οικογένειά του. Αφοσίωση στην αξιαγάπητη Άννα, αμέτρητη αγάπη στον πολυγραφότατο γιό του και τη χαριτωμένη νυφούλα του, αλλά και στεναχώρια για την αγαπημένη του Αγγελική , που ζούσε μακριά του, αφού οι ικανότητες που κληρονόμησε από το πατέρα της την οδήγησαν σε ξεχωριστές και περίοπτες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Αθήνας.
Εκεί, φυσικά έμελλε να γνωρίσει τον δραστήριο και αποτελεσματικό υπουργό της τότε κυβέρνησης, ο οποίος υποψιάζομαι ότι λόγω της νέας του σχέσης με τον τόπο, αλλά και ελέω Περικλή υπήρξε ο εμπνευστής για την ίδρυση της Σχολής Εκπαίδευσης Δημοτικής Αστυνομίας στην πόλη μας, η οποία, όπως γνωρίζετε, έφερε ΚΥΡΟΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ, και μια οικονομική ανάσα στον τόπο.
Ο Περικλής Χονδροματίδης είναι από τους ελάχιστους δημότες μας που τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το αθλητικό και πολιτιστικό του έργου.
Ο Θεός θέλησε να τον πάρει σύντομα κοντά του, αφού έσπασε αρκετά ρεκόρ στους δρόμους της ταχύτητας, της δραστηριότητας και της παραγωγικότητας. Δυστυχώς, δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί ένα τέτοιο ρεκόρ που να περιγράφει τις πρωτιές που πέτυχε ο Περικλής Χονδροματίδης.
Είναι σίγουρο, όμως, ότι το έργο του παραμένει πυξίδα για όλους μας και αποτελεί θεμέλιο λίθο για να βρουν οι νέοι μας διέξοδο από τις κακοτοπιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: