Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

«Αντικαπνιστικά μηνύματα» για τις γυναίκες της Πτολεμαΐδας, από το τοπικό τμήμα του Ε.Ε.Σ.


Αποδεικνύοντας, για μια ακόμη φορά το κοινωνικό του πρόσωπο, το Περιφερειακό Τμήμα του Ε.Ε.Σ. Πτολεμαΐδας, έστειλε πολλά «αντικαπνιστικά μηνύματα» στις γυναίκες της περιοχής μας, στα πλαίσια της καθιερωμένης εκδήλωσης για την κοπή της Βασιλόπιτας, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο χώρο της καφετέριας Splendor την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου.
Ήταν ένα ιδιαίτερα εποικοδομητικό και χρήσιμο απόγευμα για τις προσκεκλημένες τις οποίες καλωσόρισε η Πρόεδρος του τοπικού Ε.Ε.Σ. κ. Ιωάννα Μοσχίδου – Ευαγγέλου, παρουσία του Δημάρχου Πτολεμαΐδας Γρηγόρη Τσιούμαρη, ευχαριστώντας όλους για την αγάπη και τη στήριξη, που δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια σε κάθε προσπάθεια του διοικητικού συμβουλίου.
Στον απολογισμό της η κ. Μοσχίδου αναφέρθηκε συνοπτικά στις δράσεις του τμήματος, που αφορούν την θεωρητική διδασκαλία και πρακτική εκπαίδευση εθελοντών της Νοσηλευτικής με χορήγηση ανάλογων τίτλων, την διδασκαλία μαθημάτων πρώτων βοηθειών, την διοργάνωση ενημερωτικών διαλέξεων και κοινωνικών εκδηλώσεων, εράνων αλλά και την δραστηριοποίηση σε διάφορους τομείς, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην δημιουργία «τράπεζας αίματος», που βρίσκεται στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, επικαλούμενη την ευαισθησία εθελοντών αιμοδοτών προκειμένου να την ενισχύσουν.
Η κ. Μοσχίδου, ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πτολεμαΐδας, για το αμέριστο ενδιαφέρον και την αγαστή συνεργασία τους, τον οποίο στη συνέχεια κάλεσε να κόψει την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα και ν’ απευθύνει έναν χαιρετισμό, λίγο πριν πάρει το λόγο ο κεντρικός ομιλητής γιατρός Πνευμονολόγος Ιωάννης Τσιότσιος.
Εισπράττοντας την «ζεστασιά» της ατμόσφαιρας, που δημιούργησαν αγαπητά και γνωστά πρόσωπα, ο κ. Τσιούμαρης μίλησε από καρδιάς στις κυρίες αρχίζοντας με τη διαπίστωση ότι τελικά» για ότι φταίει σ’ αυτόν τον τόπο, ευθύνεται ο Δήμαρχος», μια φράση, που συνήθως λέγεται, πέρα από την προσφορά και την προσπάθεια που γίνεται και την οποία πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες.
«Είναι ο πέμπτος χρόνος, που έχω την τιμή, να είμαι Δήμαρχός σας και κάθε Τρίτη, που δέχομαι τους συμπολίτες μας αλλά και σε καθημερινή βάση, το μόνο που εισπράττω είναι η ανησυχία και η στενοχώρια για τα κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν τον τόπο μας.
Προσπαθούμε ως Δήμος, με τις δυνατότητες που έχουμε να βοηθήσουμε την τοπική μας κοινωνία, είτε με τη δημιουργία Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής, του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Στήριξης, είτε με τη λειτουργία του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι», του ΚΗΦΗ, του ΚΑΠΗ κ.λ.π.
Όμως σήμερα χαίρομαι, που βρίσκομαι ανάμεσά σας και ιδιαίτερα κοντά στις Ερυθροσταυρίτισσες, τις εθελόντριες του Ε.Ε.Σ., που προσφέρετε την αγάπη σας, αυτό που λείπει από τους συνανθρώπους μας, καθώς πιστεύω ότι η προσφορά στην κοινωνία δεν προέρχεται μόνο από το κράτος και την αυτοδιοίκηση, αλλά και από εσάς.
Με την πρόεδρο συζητήσει πολλές φορές και μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς όπως π.χ. στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», στα άτομα με αναπηρίες, στην Τρίτη Ηλικία, στα παιδιά που φοιτούν στο κολυμβητήριο κ.α. ενώ πολύ σύντομα θ’ ανακοινωθεί αυτή η συνεργασία, μετά από τη συνάντησή μας με τα μέλη του Δ.Σ. του Τμήματος. Ολοκληρώνοντας ο κ. Δήμαρχος συνεχάρη τη Διοίκηση για την απόφασή της να επιλέξει ως ομιλητή της εκδήλωσης έναν καταξιωμένο και εκλεκτό επιστήμονα, τον κ. Ιωάννη Τσιότσιο, που έχει να επιδείξει μεγάλη προσφορά στην έρευνα για την υγεία των κατοίκων σε σχέση με το περιβάλλον της περιοχής».
«Γυναίκα και κάπνισμα» ήταν το θέμα, που ανέπτυξε αμέσως μετά ο κ. Τσιότσιος, ο οποίος με την άρτια επιστημονική του κατάρτιση, κατέθεσε τα τελευταία στοιχεία, για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής εκστρατείας, ανά τον κόσμο, που έφερε θετικά αποτελέσματα καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων, που «κόβουν» το κάπνισμα.
Επεσήμανε ότι στη χώρα μας βρισκόμαστε στο στάδιο, που το κάπνισμα στους άνδρες παίρνει την κατιούσα, αλλά αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που καπνίζουν, ενώ μιλώντας για την Πτολεμαΐδα, τόνισε ότι το 1990 κάπνιζαν το 25,5% των γυναικών, ενώ μέσα σε μια δεκαετία το 2000 δηλαδή, ο αριθμός των γυναικών της πόλης μας, που καπνίζουν ανήλθε στο 47,5% και αντίθετα μειώθηκαν οι άνδρες καπνιστές.
Ερευνώντας τους λόγους, που αυξάνουν την συνήθεια του καπνίσματος η οποία δεν κόβεται εύκολα, οι μελετητές και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, διαπίστωσαν τελικά ότι η νικοτίνη ανήκει στις εξαρτησιογόνες ουσίες προκαλώντας φαρμακολογική και ψυχολογική εξάρτηση, υπογράμμισε ο κ. Τσιότσιος, ενώ περνώντας στα στερητικά συμπτώματα από την διακοπή του καπνίσματος είπε ότι είναι: σφοδρή ιδεοψυχαναγκαστική επιθυμία για τσιγάρο, ανησυχία, ευερεθιστότητα, ανυπομονησία, ανησυχία, ταραχή, επιθετικότητα, ζάλη, αϋπνία, ναυτία κ.λ.π. τα οποία όμως υποχωρούν σταδιακά σ’ όποιον επιθυμεί να κόψει το κάπνισμα.
Ο κ. Τσιότσιος διευκρίνισε ότι μετά από χρόνια σε καταστάσεις ψυχικού στρες μπορεί να εμφανιστεί η εξάρτηση από την νικοτίνη και εκεί χρειάζεται να υπάρχει η αποφασιστικότητα του ατόμου να μην ξαναρχίσει το τσιγάρο.
Απαντώντας σε κλασικό ερώτημα των καπνιστών: «γιατί να σταματήσω το κάπνισμα, αφού ζημιά στον οργανισμό μου έχει ήδη γίνει;», ο ομιλητής τόνισε ότι αυτό είναι ένας μύθος καθώς ο οργανισμός του ανθρώπου έχει πολλές δυνατότητες να συνέλθει από τις καταστροφές, που φέρνει το τσιγάρο, εφ’ όσον το κόψει κανείς δεδομένου ότι σιγά – σιγά όλα επανέρχονται στα φυσιολογικά τους όρια.
Αναφερόμενος στο «κόστος του καπνίσματος» ο κ. Τσιότσιος είπε ότι αποτελεί τον κυριότερο εξωγενή παράγοντας πρόκλησης ασθενειών και θανάτων, ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι επηρεάζει δυσμενέστερα την ποιότητα ζωής των καπνιστών, όπως και τη ζωή των παθητικών καπνιστών.
Ο εκλεκτός επιστήμονας ολοκλήρωσε την εισήγησή του στέλνοντας το μήνυμα: «Κόψτε το κάπνισμα και κερδίστε τη ΖΩΗ, η οποία είναι πιο όμορφη χωρίς εξαρτήσεις. Δεν υπάρχει λόγος να κάνετε άλλο κακό στον εαυτό σας και τους γύρω σας», ενώ στη συνέχεια απάντησε στα ερωτήματα, που τέθηκαν από το ακροατήριο.
Η εκδήλωση σημείωσε, εξαιρετική επιτυχία, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην καταξιωμένη πρόεδρο και στα δραστήρια μέλη της διοίκησης.
Το παρόν έδωσε η Διδάσκουσα του Τμήματος, Διευθύντρια του Περιφερειακού Τμήματος Φλώρινας, Φρόσω Παπαϊωάννου, ο Δημ. Σύμβουλος Ιωάννης Ασπράγκαθος κ.α.
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: