Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και κατά τη διάρκεια διευρυμένης σύσκεψης μεταξύ των μελών του κοινοβουλίου και των δημάρχων των ενεργειακών δήμων της περιοχής, ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης παρουσίασε τις προτάσεις του Δήμου, οι οποίες εκφράζουν τη σταθερή απόφαση της κοινωνίας να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται βάσει της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας και τα οποία προέρχονται από ώριμη σκέψη, δημιουργικό διάλογο και σύνθεση των απόψεων των φορέων της περιοχής.
Ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η εξορυκτική δραστηριότητα που μέλη του κοινοβουλίου επισκέπτονται την περιοχή, η οποία υφίσταται μεγάλη αδικία, καθώς έως το 1996 που καθιερώθηκε ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης -και αυτός κατά το ½ του νόμιμου- υπήρξε υφαρπαγή του ορυκτού της πλούτου, χωρίς ανταπόδοση.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα βασικό ζήτημα των προτάσεων του Δήμου Πτολεμαΐδας, που είναι η αποκατάσταση του φυσικού τοπίου και η επαναπόδοση εδαφών, όπου ολοκληρώθηκε η εξόρυξη και δεν είναι αναγκαία για την εκπλήρωση των σκοπών της ΔΕΗ, προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες και οι ΟΤΑ να αναπτύξουν νέες παραγωγικές δραστηριότητες, σημειώνοντας ότι με το σημερινό ρυθμό αποκατάστασης (200 στρ. το χρόνο) θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την πλήρη αποκατάσταση. Επίσης, τόνισε ότι στόχος είναι η διαχείριση και η αξιοποίηση των παραπροϊόντων της ΔΕΗ (τέφρα, καυσαέρια, πλεονάζουσα θερμική ενέργεια, αξιοποίηση των νερών ορυχείων άρδευσης κτλ.).
Ο κ. Τσιούμαρης τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης και μάλιστα ο υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Ευαγ. Μπαλτάς συνέβαλαν τα μέγιστα στη σύνδεση της τηλεθέρμανσης με τον ΑΗΣ Καρδιάς και επιχορηγούν το Δήμο Πτολεμαΐδας με 65%, ενώ παράλληλα ενέκριναν την επικαιροποίηση της μελέτης, για να προχωρήσει η εργολαβία ανάπλασης του ποταμού Σουλού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας και στην ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Δ. Μακεδονίας, το οποίο θα ασχολείται με θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος.
Ο κ. Τσιούμαρης εξέφρασε την αγωνία της περιοχής για τη μεταλιγνιτική περίοδο, κατά την οποία η περιοχή θα ‘πρεπε μέσα στον ελάχιστο χρόνο των 30-40 ετών να αποκατασταθεί περιβαλλοντικά, δίνοντας και πάλι την ευκαιρία στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, αλλά και την ευκαιρία στις γενιές που θα ακολουθήσουν για θέσεις εργασίας κι ένα ανθρώπινο περιβάλλον.
Ο κ. Τσιούμαρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πρωτιές της Πτολεμαΐδας και τις διακρίσεις της τηλεθέρμανσης, η οποία γλυτώνει σήμερα την περιοχή από 42.500 τόνους CO2 ετησίως και από πόλη συνδεδεμένη με τη ρύπανση μετατρέπεται σταδιακά σε περιοχή μεγάλης περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: