Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Στην ιστορική Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχείου υποδέχτηκε ο Μακαριώτατος Επίσκοπος Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος τον Δήμαρχο Πτολεμαΐδας, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους τέως Δημάρχους , τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. των εργαζομένων του Δήμου Πτολεμαΐδας πολλούς από τους εργαζόμενους αλλά και τους συγγενείς και φίλους αυτών.
Είχε προηγηθεί επιστολή του Μητροπολίτου Φλωρίνης κ. Θεόκλητου με την οποία ο Σεβασμιώτατος ζητούσε από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη να υποδεχθεί τον Δήμαρχο Πτολεμαΐδας, τους επίσημους συνοδούς και ει δυνατόν ολόκληρη την αποστολή του Δήμου Πτολεμαΐδας. Έτσι ανταποκρινόμενος ο Μακαριώτατος προγραμμάτισε την υποδοχή των Πτολεμαίτών την Κυριακή 4 Μαΐου το μεσημέρι.
Μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα Πατριάρχης και φιλοξενούμενοι έψαλαν το ΄΄ Χριστός Ανέστη΄΄ και αμέσως δόθηκε ο λόγος στον Δήμαρχο Πτολεμαΐδας ο οποίος :
Ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο που παρά τις πολλές και σοβαρές του υποχρεώσεις διέθεσε τον χρόνο να υποδεχτεί τους επισκέπτες του Δήμου Πτολεμαΐδας και να τους μοιράσει την ευλογία του.
Αναφέρθηκε στον Σκοπό της επίσκεψης στην Αλεξάνδρεια που είναι η προσέγγιση των λαών των δύο πόλεων αφού ο καταγόμενος από την περιοχή της Πτολεμαΐδας ένδοξος στρατηγός Πτολεμαίος Α΄ ο Λάγου και η εξ αυτού μετέπειτα δυναστεία των Πτολεμαίων μεγαλούργησαν στην Αλεξάνδρεια και σκόρπισαν τον πολιτισμό σ΄ ολόκληρη την οικουμένη.
΄΄ Ως Δήμαρχος έχω την υποχρέωση να προβάλλω την ιστορία του τόπου μας αλλά και να δημιουργήσω σχέσεις με άλλους λαούς ιδιαίτερα όταν έχουμε κοινά ιστορικά στοιχεία προς αμοιβαίο όφελος με προϋπόθεση τον αλληλοσεβασμό και την αγάπη τόνισε ο κ. Τσιούμαρης.
Αναφέρθηκε στην επίσκεψη στον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας με σκοπό την σύναψη διμερών σχέσεων αλλά και στην θερμότατη υποδοχή που τους επιφύλαξε όπου όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας <<Προς μαγάλην μας ικανοποίηση ο Κυβερνήτης μας ζήτησε συνεργασία σε όλους τους τομείς>>.
Περιέγραψε την περιοχή της Πτολεμαΐδας ως Ευλογημένη από τον Θεό για τα πλούσια κοιτάσματα λιγνίτη πάνω στα οποία στηρίχτηκε η ανάπτυξη της περιοχής αλλά και για την Θεία Πρόνοια για την παρουσία ΄΄Πεφωτισμένων Θρησκευτικών ηγετών όπως ο πρώην Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης και ο μετέπειτα συνεχιστής του έργου του Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος που καλλιέργησαν ένα έντονο Θρησκευτικό συναίσθημα στην περιοχή αλλά και ο Αρχιερατικός Επίσκοπος Εορδαίας αρχ. π. Νικηφόρος Μανάδης με το πλούσιο συγγραφικό του έργο από το οποίο όπως τόνισε ο Δήμαρχος ΄΄επιλέξαμε να σας δωρίσουμε το μεταφρασμένο Ευαγγέλιο στα Γκανέζικα ως συμβολική πράξη της συμπαράστασης ολόκληρου του Λαού της περιοχής στο δύσκολο έως και ακατόρθωτο έργο της ιεραποστολής σας. Άλλωστε επίκειται η συνεργασία μεταξύ των πληθυσμών της Πτολεμαΐδας και της Αλεξάνδρειας και γι΄ αυτό στην ιεράρχηση των ζητημάτων ας ξεκινήσουμε από τον θρησκευτική μας προσφορά΄΄.

Η απάντηση της Α.Θ.Μ. Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρου
Κατ΄ αρχάς καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους που μόλις έμαθε την άφιξη τους ζήτησε ν΄ ανοίξη η αίθουσα του Θρόνου ως ένδειξη αγάπης και αξιοπρέπειας προς τους Μακεδόνες.

Στον Δήμαρχο Πτολεμαΐδας
Απευθυνόμενος στον κ. Γρηγόρη Τσιούμαρη είπε :
΄΄Δήμαρχε μου με συγκίνησαν τα λόγια σας γιατί ξέρω πώς είστε ένας ευπατρίδης, ένας άνθρωπος που μαζί με τους άλλους δημάρχους προσπαθήσατε πολύ για τον ευλογημένο τόπο της Πτολεμαΐδας. Έναν τόπο που όχι μόνο δίνει φως στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά κυρίως δίνει ευγένεια, δίνει καλοσύνη, δίνει αγαθά αισθήματα΄΄.

Η σχέση του Πατριαρχικού Κτιρίου με τον Πτολεμαίο του Λάγου
Έκπληκτοι οι φιλοξενούμενοι άκουσαν τον Πατριάρχη ν΄ αναφέρει πώς :
΄΄ Κάτω από αυτό το δάπεδο που βρισκόμαστε βρίσκονται οι στοές του Πτολεμαίου Λάγου του Α΄ ο οποίος έστειλε τους στρατηγούς του κι άνοιξαν στοές μπόλικες για να συγκεντρώνεται νερό για την μισή Αλεξάνδρεια΄΄.
Δεν το ξέραμε
Ετοιμαζόμασταν ν΄ ανοίξουμε μια οπή για ασανσέρ και ξαφνικά βρεθήκαμε στις στοές του Πτολεμαίου που κατάγεται από την πόλη σας και ήδη άρχισαν οι εργασίες αποκάλυψης των.

Το Ευαγγέλιο στα Γκανέζικα
΄΄ - Το δεύτερο που με συγκινεί και είναι προφητικό είναι το δώρο που μου χαρίσατε Δήμαρχέ μου, αφού ετοιμάζομαι σε μια εβδομάδα για το μεγάλο μου ιεραποστολικό ταξίδι στη Γκάνα στην οποία πηγαίνω πρώτη φορά ως Πατριάρχης΄΄.

Για τον ιερό κλήρο της Μητρόπολης
Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων ο Μακαριώτατος είχε τη μεγάλη ευλογία να γνωρίσει από κοντά τον πατέρα Αυγουστίνο Καντιώτη.
<<Για τη σημερινή επίσκεψη με πολύ θερμά λόγια μου έγραψε ο αγαθός άνθρωπος, ο καλός άνθρωπος Μητροπολίτης Φλώρινας κ. Θεόκλητος, ο οποίος αγαπάει και εκτιμά το έργο σας. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους κληρικούς της Μητρόπολής σας που όχι μόνο μας βοηθούνε αλλά έχουν έρθει και στις ιεραποστολές μας…>>
. . . Κληρικοί όπως και οι άνθρωποι από το Αμύνταιο τη Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ είτε σε χρήματα είτε σε είδη ρουχισμού είτε σε αντικείμενα, όπως με πληροφορούν οι Επίσκοποί μου…

Για την αδελφοποίηση
Έχει μεγάλη σημασία για μένα ως Έλληνα Πατριάρχη να γίνει αυτή η αδελφοποίηση μεταξύ Πτολεμαΐδας και Αλεξάνδρειας. Βλέπω πολλές φορές πως το Λυβικό Πέλαγος δε μας χωρίζει, αλλά μας ενώνει με την πατρίδα μας την Ελλάδα.
Λέγει η ιστορία ότι ο Αλέξανδρος αν και είχε χτίσει 40 πόλεις σαν την Αλεξάνδρεια, αγάπησε πιο πολύ αυτό το μέρος. Ήρθαν λοιπόν μετά οι Πτολεμαίοι για να την ντύσουν και να την ομορφύνουν με τα ωραιότερα κτίρια.
Βέβαια, υπάρχει ένας ιστορικός που έβλεπε την Αλεξάνδρεια να κυλίεται και να χάνεται μέσα στη θάλασσα. Κι έτσι λοιπόν στην Αλεξάνδρεια που βλέπουμε, κάτω ακριβώς στο έδαφος υπάρχουν άλλες δύο Αλεξάνδρειες. Είναι η εποχή των Πτολεμαίων, των Ελληνιστικών χρόνων, της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όλα αυτά τα φυλάμε ως κόρη οφθαλμού, γιατί είναι η ιστορία μας.
Έτσι, λοιπόν, θα είμαι κι εγώ κοντά ως συμπαραστάτης σας σ’ αυτή την αδελφοποίηση και η αγάπη σας θα μου δίνει κουράγιο…

Για την αγάπη
Στην ιεραποστολική ου πορεία μεταφέρω πάνω απ’ όλα αγάπη. Γιατί σ’ αυτόν τον κόσμο δεν απομένει τίποτε άλλο παρά μια σταλαγματιά Αγάπης…

Τα δώρα
Κατόπιν ο Πατριάρχης δώρισε στο Δήμαρχο Πτολεμαϊδας το Σταυρό του Αγίου Μάρκου και τον Επετειακό Λεύκωμα του Πατριαρχικού Μεγάρου Αλεξάνδρειας. ΄΄ - Θα ήθελα να ξέρετε πως το πατριαρχείο του Αλεξάνδρου αλλά θα πω καλύτερα το Πατριαρχείο των Πτολεμαίων θα βρίσκεται πάντοτε κοντά σας και χαιρετά νοσταλγικά την πόλη της Πτολεμαίδας΄΄.

Πρόσκληση στα εγκαίνια του Μουσείου
«Μεταξύ αυτών που ονειρεύομαι είναι κάτω στις στοές των Πτολεμαίων, όταν θα ξαναέρθετε να έχουμε τελειώσει το Μουσείο μας, ΝΑ ΤΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΔΗΜΑΡΧΕ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΔΕΛΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΙ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΧΩ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ…
Αμέσως μετά και αφού ευλόγησε έναν έναν τους επισκέπτες ο Μακαριώτατος και ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας είχαν για αρκετή ώρα συζήτηση στο Γραφείο του Πατριάρχη για ζτηήματα της αδελφοποίησης, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος Πτολεμαΐδας δύναται να συμπαρασταθεί στο Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου, το οποίο και απορροφά σχεδόν όλο το χρόνο του Πατριάρχη.
Ο Μακαριώτατος για μια ακόμη φορά εξέφρασε τη χαρά του για τη σύναψη των διμερών σχέσεων των πόλεων Πτολεμαίδας και Αλεξάνδρειας και τόνισε πως είναι ευτυχής συγκυρία που τη διοίκηση της Αλεξάνδρειας ασκεί ο ευσεβής και φιλέλλην κυβερνήτης κ. Αντέλ Αλί Λαμπίμπ.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ (9 εικόνες)

Δεν υπάρχουν σχόλια: