Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Σάββατο 31 Μαΐου 2008

ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ


Μετά τους ενεργειακούς δήμους, ο δήμος Πτολεμαΐδας μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εντάχθηκε στο δίκτυο «Ενεργειακές Πόλεις» της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα δίκτυο που αποτελείται από 150 και πλέον μέλη από 24 χώρες της γηραιάς Ηπείρου (Ευρώπης) που εκπροσωπούν περισσότερες από 500 μικρές και μεγαλύτερες τοπικές κοινωνίες. Το δίκτυο «Ενεργειακές Πόλεις» αποτελεί ένωση Ευρωπαϊκών Τοπικών Αρχών με στόχο την προώθηση των τοπικών πολιτικών αειφόρου ενέργειας. Τη διοίκηση του συνδέσμου αποτελούν 11 Ευρωπαϊκές πόλεις, έχοντας ως έδρα των υπηρεσιών τις Βρυξέλες (Βέλγιο) και την Μπεζανσόν (Γαλλία), ενώ κάποια τμήματα του δικτύου εδρεύουν στην Γερμανία και το Παρίσι της Γαλλίας.

Κύριοι στόχοι του Δικτύου «Ενεργειακές Πόλεις» είναι:

· Η ανάπτυξη πρωτοβουλιών μέσω ανταλλαγής εμπειριών, μεταφοράς τεχνογνωσίας και προώθησης κοινών έργων και δράσεων.
· Η αξιοποίηση της εξειδίκευσης του δικτύου σε θέματα τοπικών ενεργειών στρατηγικών.
· Η ενδυνάμωση του και των δεξιοτήτων του κάθε Δήμου στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας, η προώθηση χρήση ανανεώσεων και αποκεντρωμένων πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος.
· Η άσκηση επιρροής στις πολιτικές και προτάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και των αστικών πολιτικών.


Με την συμμετοχή του δήμου Πτολεμαΐδας στο δίκτυο «Ενεργειακές Πόλεις» εξασφαλίζεται:

· Πληροφόρηση για τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων σε τακτική βάση, μέσω πληροφόρησης των μελών δύο φορές μηνιαίως από τα ΝΕΑ του Δικτύου και μέσω ατομικών ειδοποιήσεων
· Παρακολούθηση συνεδρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τεχνικών επισκέψεων με μειωμένες τιμές (2 δωρεάν συμμετοχές στο ετήσιο Συνέδριο του δικτύου, με ειδικές τιμές για επισκέψεις, δωρεάν αποστολή εκδόσεων)
· Συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (περισσότεροι από 250 Δήμοι συμμετείχαν σε διάφορα προγράμματα με σκοπό την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτηκότητάς τους)
· Προβολή των δράσεων και εμπειριών των μελών, μέσω διευρωπαϊκών δικτύων (κάθε μέλος έχει πρόσβαση στο διαδικτυακό τόπο του δικτύου, ώστε να προβάλει τις εφαρμογές του. Άλλα μέσα προβολής είναι οι εκδόσεις του Δικτύου η βάση δεδομένων βέλτιστων πρακτικών, τα Ετήσια Συνέδρια κλπ)
· Συνάντηση με Ευρωπαϊκούς επενδυτές (στα Ετήσια Συνέδρια, ευρωπαϊκά προγράμματα, συναντήσεις εργασίας στις Βρυξέλλες), ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία συνεργασιών
· Ενδυνάμωση μέσω της σύμπραξης (παρατηρήσεις και προτάσεις των μελών μεταφέρονται στα όργανα της Ε.Ε. μέσω Μνημονίων)
· Απόκτηση μόνιμης αντιπροσώπευσης των μελών στο Γραφείο του Δικτύου στις Βρυξέλλες και διάθεση προς χρήση Γραφείου Συσκέψεων
· Αξιοποίηση της εμπειρίας του Δικτύου για διοργάνωση Διεθνών Συνεδρίων στην πόλη τους.

Τα μέλη του δικτύου αυξάνονται συνεχώς από την ίδρυσή του, το 1990. Σήμερα έχει περισσότερα από 15 μέλη, που τα περισσότερα είναι Δήμοι, αλλά και διαδημοτικές οργανώσεις, τοπικά ενεργειακά γραφεία, δημοτικές επιχειρήσεις και σύνδεσμοι δήμων και κοινοτήτων. Έτσι, το Δίκτυο εκτείνεται συνολικά σε 24 ευρωπαϊκές χώρες με 739 μέλη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: