Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Σάββατο 31 Μαΐου 2008

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΕΒΑΛ

Πρόταση για την κατασκευή πρότυπου οικολογικού πάρκου στο χώρο της πρώην ΑΕΒΑΛ (πίσω από το διοικητήριο) υπέβαλε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος. Το έργο συνάδει απόλυτα με την υλοποίηση (μέσω του ΕΣΠΑ) της ανακαίνισης και του βιοκλιματικού σχεδιασμού του κτιρίου της πρώην ΑΕΒΑΛ.
Ο Δήμος Πτολεμαΐδας θα παραχωρήσει τη χρήση του χώρου, με στόχο τη δημιουργία στο Οικολογικό Πάρκο ενεργειών όπως:
Φωτοβολταϊκά πάνελ και Εφεδρική Ανεμογεννήτρια
Μονάδα Βιομάζας για θέρμανση χώρου και ζεστού νερού χρήσης
Μονάδα παραγωγής και αποθήκευσης αιολικής ενέργειας υπό μορφή υδρογόνου
Επεμβάσεις Βιοκλιματικού Σχεδιασμού του υπαίθριου χώρου του πάρκου
Η υποβολή πρότασης στον Ε.Ο.Χ. έχει προϋπολογισμό περίπου 1,5 εκ. € και εταίροι του προγράμματος, εκτός από το Δήμο Πτολεμαΐδας είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Στερεών Καυσίμων, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Το οικολογικό πάρκο θα επισκέπτονται οι μαθητές όλης της περιφέρειας, αλλά και της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι θα ενημερώνονται για τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα αυτό είναι άκρως ανταγωνιστικό και κατατέθηκαν πολύ σοβαρές προτάσεις από όλη τη χώρα και πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πτολεμαΐδας έδειξε εγρήγορση για το θέμα, καθώς για την επόμενη προγραμματική περίοδο (2007-2013) η περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας θα είναι εκτός Στόχου 1 κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχει πολλές πιθανότητες σε υπαγωγή σε προγράμματα που βγαίνουν απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά μόνο από το ΕΣΠΑ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ιδιαίτερη βάση θα πρέπει να δοθεί στα φωτοβολταικα συστήματα, μιας κι έχουμε πλούσιο ήλιο, αλλά θα είναι πολύ παραγωγικά στη χώρα μας.