Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Τρίτη 27 Μαΐου 2008

«Η Μικρασιατική Εκστρατεία. Φωτογραφίες Θ. Νικολέρη».

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία την Κυριακή 11 Μαΐου στις 8 μ.μ. στο Παλαιοντολογικό & Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας, τα Εγκαίνια της Έκθεσης του Δήμου Πτολεμαΐδας «Η Μικρασιατική Εκστρατεία. Φωτογραφίες Θ. Νικολέρη». Η Έκθεση, φέρνει σε επαφή το κοινό με σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τη συλλογή του Ανατολικοθρακιώτη φωτογράφου Θεοδώρου Νικολέρη, ο οποίος ήταν παρών στα μεγάλα γεγονότα της εποχής. Οι φωτογραφίες αυτές, οργανωμένες με ορθό, αφηγηματικό και κατά χρονολογίες τρόπο, καλύπτουν αντιπροσωπευτικά όλο το φάσμα της Μικρασιατικής Εκστρατείας από την 29η Μαΐου του 1921, ημέρα που η ΧΙΙ Μεραρχία στην οποία υπηρετούσε ο Νικολέρης, ξεκίνησε για το μέτωπο, έως και τον Αύγουστο του 1922, οπότε και διερράγη το μέτωπο, σημαίνοντας την οπισθοχώρηση του Ελληνικού Στρατού προς την Σμύρνη και τα Μικρασιατικά παράλια.
Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο λόγο η Πρόεδρος του Μουσείου κ. Τέλιου–Δεληδημήτρη Σοφία, η οποία τόνισε ιδιαίτερα την σημασία και την σπανιότητα της Συλλογής Νικολέρη και κυρίως την ιδιαιτερότητα της έκθεσης αυτής, σε ένα τόπο όπως αυτόν της πόλης, της «προσφυγούπολης Πτολεμαΐδας», που είναι φορτωμένη με τόσες ιστορικές και προσφυγικές μνήμες .
Στην συνέχεια ακολούθησε ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης, που στάθηκε ιδιαίτερα στην Τέχνη της φωτογραφίας και την ιστορική συμβολή της, στο θρυλικό για τον χώρο όνομα του κ. Νικολέρη και της οικογένειάς του και τόνισε την επιτυχία του Δήμου Πτολεμαΐδας να επιλεχθεί από την ίδια την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και προσωπικά από τον Πρόεδρό της κ. Νικόλαο Μέρτζο, ως ένας από τους ελάχιστους οργανισμούς και Δήμους – συνδιοργανωτές της Έκθεσης.
Στην εκδήλωση, ήταν έντονη η συγκίνηση του κοινού, ιδιαίτερα από ανθρώπους που είναι απόγονοι προσφύγων, ενώ ήδη η Έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 21 Μαΐου, γνωρίζει σημαντική απήχηση, αποσπώντας πολύ ευνοϊκά σχόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: