Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007

Διαδημοτική συνεργασία δήμου Πτολεμαΐδας και ΟΤΑ του νομού Φλώρινας

Οι λίμνες ενώνουν για συνεργασίες


Ανέκαθεν από τις πρώτες προτεραιότητες της δημοτικής αρχής αποτελεί η αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος του δήμου Πτολεμαΐδας και την μετατροπή του σε χώρους αναψυχής. Είναι γνωστό ότι οι δημότες Πτολεμαΐδας εκδράμουν στο ελεύθερο χρόνο τους εκτός περιοχής προκειμένου να απολαύσουν το φυσικό κάλος της σε συνδυασμό με την εστίαση, διασκέδαση και τις αθλητικές δραστηριότητες. Με την καθοδήγηση του Δημάρχου κ. Γρηγόρη Τσιούμαρη, οι λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη επιχειρείται να αποτελέσουν έναν ενιαίο χώρο ανάπτυξης για το Δήμο και την ευρύτερη περιοχή των νομών Κοζάνης και Φλώρινας με τους ΟΤΑ Δήμο Αετού και τις κοινότητες Λεχόβου και Βαρυκού.
Ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη στην αξιοποίηση των παρυφών της λίμνης Χειμαδίτιδας που οδηγεί στο ξωκλήσι του Αγίου Μηνά όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ένα ολοκληρωμένο κέντρο αναψυχής με τουριστικά καταλύματα στα οποία θα φιλοξενούνται Αεροπτεριστές από όλη την Ελλάδα και σε συνδυασμό με τις δράσεις της Αερολέσχης Εορδαίας θα μετατραπεί η περιοχή σε πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
Η μελέτη αφορά στην αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής της λίμνης Χειμαδίτιδας, ανάπλαση του χώρου που διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Πτολεμαΐδας με την δημιουργία ξενώνων, αίθουσας συνάθροισης κοινού, παρατηρητηρίου, καθώς και αναβάθμιση του χώρου των ανεμοπτεριστών της περιοχής. Η σχεδιαστική αντιμετώπιση των κτιρίων προσπάθησε να εναρμονιστεί με το περιβάλλον της περιοχής και να προκαλέσει το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής, αποτελώντας έτσι πόλο έλξης και αναψυχής, με στόχο την αναβάθμιση της περιοχής μέσω εκδηλώσεων τέχνης και πολιτισμού.
Η λίμνη Χειμαδίτιδα όπως και η λίμνη Ζάζαρη είναι ενταγμένες σε δύο προγράμματα: το Life και το EWALVWER. Το πρόγραμμα Life έχει ως στόχο την σταθεροποίηση της στάθμης της λίμνης και την ορθολογική χρήση των καλαμιών και κατ’ ουσία την διατήρηση του υδροβιότοπου.
Το δεύτερο πρόγραμμα EWALVWER, στο οποίο είναι ήδη ενταγμένες επτά λίμνες από όλη την Ευρώπη, προσπαθεί να αναπτύξει πρότυπα μοντέλα διαχείρισης υδροβιότοπου , με απώτερο σκοπό την αναπτυξιακή συμβίωση φύσης και ανθρώπου. Το δίδυμο των λιμνών Χειμαδίτιδας και Ζάζαρης, σε άμεση γειτνίαση του δήμου Πτολεμαΐδας, δίνει την δυνατότητα να συνδυαστεί ο βιομηχανικός τουρισμός της Εορδαίας και ο φυσιολατρικός τουρισμός των λιμνών, προσφέροντας στους επισκέπτες εκτός από ένα ειδυλλιακό τοπίο, με μοναδικές φυσικές ομορφιές, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του παραμένει ανέγγιχτο από τον άνθρωπο και κάτι περισσότερο. Ο δήμος Πτολεμαΐδας έχοντας ιδιοκτησιακή σχέση στην παραλία της λίμνης Χειμαδίτιδας αναζητεί και στηρίζει κάθε συνεργασία με τον δήμο Αετού, τις κοινότητες Λεχόβου και Βαρυκού του νομού Φλώρινας ώστε ο κοινός φυσικός θησαυρός να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, για αναψυχή, τουρισμό και άλλες δραστηριότητες. Η ιδιομορφία του διδύμου των λιμνών που προστατεύονται από το πρόγραμμα NATURA 2000 επιβάλει μια πολύ προσεχτική παρέμβαση, με σχεδόν απόλυτο σεβασμό στην φύση. Οι ήπιες παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν θα τονώσουν τον αυθεντικό χαρακτήρα της περιοχής, θα αναδεικνύουν στον επισκέπτη τη μαγεία των χρωμάτων, των ήχων και των αρωμάτων, όλων των αισθήσεων και θα αποκαλύπτουν όλα τα φυσικά προτερήματα του εδάφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: