Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ


Συνάντηση με τους δημάρχους της περιοχής και τις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών και τους αγρότες για την διαχείριση και αξιοποίηση των προϊόντων βιομάζας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πτολεμαΐδας Γρηγόρη Τσιούμαρη το απόγευμα της περασμένης Τρίτης.
Κατά την διάρκεια της οποίας έγινε ενημέρωση από τον επιστημονικό συνεργάτη του ΕΚΕΤΑ- ΙΤΕΣΚ Παναγιώτη Γραμμέλη και τον διευθυντή του ΛΚΔΜ Χρήστο Δαβάκο για τις προοπτικές που ανοίγονται με δεδομένο ότι το προσεχές διάστημα θα απαιτηθούν από τη ΔΕΗ σημαντικές ποσότητες βιομάζας, για τις έρευνες ταυτόχρονης καύσης λιγνίτη με βιομάζα, για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Αφορμή της συνάντησης ήταν η προκήρυξη της ΔΕΗ, με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι φορείς να υποβάλλουν φάκελο προς την ΔΕΗ σχετικά με την διαχείριση ή αξιοποίηση προϊόντων βιομάζας ( υπολειμμάτων αγροτικών καλλιεργειών, δασικών υπολειμμάτων, βιομηχανικών και λοιπών υποπροϊόντων βιομάζας).
Ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό να αξιοποιηθεί η ευκαιρία αυτή προς όφελος των αγροτών και της περιοχής, καθώς είναι μια δράση που θα φέρει οικονομικά οφέλη με επιπρόσθετο εισόδημα για τους αγρότες, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον από την επιβάρυνση που δέχεται κάθε χρόνο από την καύση των γεωργικών υπολλειμάτων. «Ίσως καμιά φορά δεν μας φταίει το Αθηνοκεντρικό κράτος ή η «υδροκέφαλη» Κοζάνη ή οποιοσδήποτε άλλος, παρά μόνο ο κακός μας εαυτός, που δεν μας αφήνει να διακρίνουμε τις ευκαιρίες και να τις αρπάξουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιούμαρης.
Τα πλεονεκτήματα της ταυτόχρονης αυτής καύσης είναι πολλαπλά και συνοψίζονται στα εξής:
Παράταση της ζωής των λιγνιτικών κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή, μιας και δεν θα καταναλώνονται οι ίδιες ποσότητες λιγνίτη που καίγονται σήμερα για την παραγωγή θερμότητας και άρα ηλεκτρισμού, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς συνεπάγεται και τη διατήρηση για περισσότερα χρόνια της περιοχής ως ενεργειακού κέντρου της Ελλάδας.
Μείωση των εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2), με ταυτόχρονη βελτίωση της ατμόσφαιρας της περιοχής,
Πρόσθετο εισόδημα στους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι βλέπουν τα τελευταία χρόνια να αυξάνονται τα έξοδα παραγωγής τους και να μειώνεται η ανταγωνιστικότητα των τελικών τους προϊόντων,
Και το πιο σημαντικό: στην παρούσα φάση, η εξέταση της χρήσης βιομάζας μπορεί να γίνει με παραπροϊόντα της αγροτικής δραστηριότητας, τα οποία αυτή τη στιγμή πετιούνται ως άχρηστα!
Οι εκπρόσωποι του ΙΤΕΣΚ απηύθυναν πρόσκληση σε όποιον ενδιαφέρεται να έρθει σε άμεση επικοινωνία μαζί τους και ανανέωσαν το ραντεβού τόσο με το Δήμο Πτολεμαΐδας όσο και με τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής, για τον Ιούνιο του 2008, όπου θα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο συνεργασίας της ΔΕΗ και του ΕΚΕΤΑ-ΙΤΕΣΚ με τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες της Βιομάζας

Δεν υπάρχουν σχόλια: