Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

“ ΚΟΛΙΑΝΤΑ ΜΠΑΜΠΩ”


“Κολιαντα Μπάμπω”. Ένα έθιμο που αναβιώνεται στο Δ.Δ Ασβεστόπετρας από την δεκαετία του ’50 με την συμμετοχή και την αγάπη των συγχωριανών μας .
Κάθε οικογένεια από την προπαραμονή Χριστουγέννων προετοιμάζει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι αλλά και τις κολιαντίνες που θα μοίραζε στα παιδιά μετά τα μεσάνυχτα όταν έβγαιναν στην πλατεία του χωριού με τορβάδες , κρατώντας ένα ξύλο και χτυπώντας τις πόρτες των συγχωριανών φωνάζοντας “Κολιαντα Μπάμπω κολιαντα και μένα κολιαντίνα και εάν δεν έχεις κολιαντα δώσμου τη θυγατέρα σου”
Οι νοικοκυρές από την πλευρά τους κερνούσανε τα παιδιά κολιαντίνες , κάστανα , καρύδια ,μήλα και αυγά .
Το έθιμο έχει κυρίως δυο ερμηνείες .
Η μια κάνει λόγο για ““Κόλιαντα Μπάμπω”που σημαίνει “καλά νέα γιαγιά” θέλοντας τα παιδιά να μεταφέρουν το χαρμόσυνο μύνημα του ερχομού του θεανθρώπου.
Η δεύτερη ερμηνεία έχει δραματικό χαρακτήρα κάνοντας λόγο για “κόλιατ μπαμπω”που σημαίνει “σφάζουν γιαγιά ”και συμβολίζει τον Ιωσήφ, ο οποίος χτυπούσε τις πόρτες των σπιτιών για να βρουν προστασία με την Μεγαλόχαρη από τον διωγμό και την σφαγή του Ηρώδη.
Σύμβολο του εθίμου η φωτιά ,η οποία εξαγνίζει το καλό από το κακό.
Με την ίδρυση του πολιτιστικού συλλόγου Ασβεστόπετρας το έθιμο αυτό αναβιώνεται κάθε χρόνο το απόγευμα στις 23ης Δεκεμβρίου με το ανάμα της φωτιάς και με την προσφορά παραδοσιακής φασολάδας και τοπικού κρασιού και με πολύ χορό γύρω από την φωτιά.Φέτος , ο πολιτιστικός σύλλογος ασβεστόπετρας για όγδοη συνεχή χρονιά σας προσκαλεί στην αναβίωση του εθίμου “κολιαντα μπάμπω”την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου στις 8:00 στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: