Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο Δήμαρχος Πτολεμαϊδας πληροφορήθηκε την υπογραφή του επιχειρηματικού σχεδίου για το Ενεργειακό Ερευνητικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας μετά από ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΣΕΤ). Καθοριστικό ρόλο στη θετική έκβαση της υπόθεσης έπαιξε η παρουσίαση της βιωσιμότητας και της οργανωτικής δομής του Ενεργειακού Κέντρου από το Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας Ανδρέα Λεούδη.
Ο Δήμαρχος Πτολεμαϊδας είναι από τους πρώτους που μίλησαν για την έλευση τότε του ΚΤΕΣΚ νυν ΙΤΕΣΚ στην Πτολεμαϊδα -και με την ιδιότητα του μέλους της Διοικούσας του ΤΕΕ/ΤΔΜ- ενώ με την άριστη συνεργασία του με το Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας Ανδρ. Λεούδη είχε συνεργασία για το θέμα, η οποία τελικά απέφερε καρπούς.
Η σημασία της ανακοίνωσης και κατ’ επέκταση της ίδρυσης του εν λόγω κέντρου φαίνεται από το δελτίο τύπου της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, το οποίο και αναδημοσιεύουμε:
29/11/2007: ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥΕγκρίθηκε σήμερα, Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007, με ομόφωνη απόφαση από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΣΕΤ) που στελεχώνεται από 60 Ακαδημαϊκούς και Επιστήμονες διεθνούς κύρους, το Επιχειρηματικό Σχέδιο για την ίδρυση του Ενεργειακού Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΕΕΚΕΔΜ).Στη συνεδρίαση του ΕΣΕΤ παρουσίασαν την αναγκαιότητα, βιωσιμότητα και οργανωτική δομή του Ενεργειακού Ερευνητικού Κέντρου, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κος Ανδρέας Λεούδης, ο καθηγητής Ε. Κακαράς από το ΙΤΕΣΚ (με έδρα την Πτολεμαϊδα) και ο καθηγητής Χ. Μασσαλάς, Πρόεδρος ΔΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η, ιστορικά σπάνια, ομόφωνη απόφαση του ΕΣΕΤ στηρίχθηκε στη συντονισμένη παρουσία των εκπροσώπων της Πολιτείας, της Ακαδημαϊκής και Επιστημονικής κοινότητας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας καθώς και στις δεσμεύσεις τους για τη στήριξη του Ερευνητικού Ενεργειακού Κέντρου από επιστημονική & οικονομική άποψη καθώς και στη διαθέσιμη υλικοτεχνική υποδομή. Στην παρουσίαση και τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας, κος Λεούδης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους μηχανισμούς υποστήριξης του ΕΕΚΕΔΜ από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Δυτικής Μακεδονίας 2007-2013, τους Περιφερειακούς Πόλους Καινοτομίας καθώς και τη χρηματοδότηση της επέκτασης τους κτηρίου του ΕΕΚΕΔΜ, ύψους 3.950.000€. Ο κος Λεούδης, αναφερόμενος στα αναμενόμενα οφέλη από τη ίδρυση του ΕΕΚΕΔΜ σε οικονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό επίπεδο, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τη διατήρηση σημαντικού ποσοστού της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη στην περιοχή, με παράλληλη μείωση του κόστους παραγωγής και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τη λειτουργία των σταθμών παραγωγής ενέργειας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προσέλκυση επιστημονικού προσωπικού στο χώρο της ενέργειας και του περιβάλλοντος καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη σε ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: