Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ: ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Η ΠΡΩΤΗ ελληνική πόλη που συμμετέχει στο Σύμφωνο των Δημάρχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δελτίο Τύπου


Πτολεμαΐδα, 17/03/2008

Άλλη μία πρωτιά του Δήμου Πτολεμαΐδας σε εθνικό επίπεδο ήρθε να προστεθεί την εβδομάδα που μας πέρασε.
Ο Δήμος Πτολεμαΐδας είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας που συμφώνησε να συμμετάσχει στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Σύμφωνο αυτό, το οποίο ανακοινώθηκε στο τέλος του Ιανουαρίου 2008, από τον επίτροπο κ. Πίμπαλγκς, έχει να κάνει με την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στην προ-σπάθεια περαιτέρω αντιμετώπισης του φαινόμενου του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι, οι πόλεις που θα συμμετέχουν σε αυτό, θα υπογρά-ψουν μνημόνιο συν-εργασίας και θα αναλάβουν να μειώσουν εμπράκτως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις περιοχές τους σε ποσοστό περισσότερο από 20% μέχρι το 2020.
Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από οργανωμένα Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας, καθώς και την εκτεταμένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Μέχρι στιγμής έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή, πόλεις όπως η Φρανκφούρτη, το Ελσίνκι, το Λονδίνο, το Μιλάνο και 100 άλλες πόλεις από όλη την Ευρώπη.
Το κείμενο του Συμφώνου αυτού βρίσκεται ακόμη σε διαβούλευση (μέχρι τέλος Απριλίου 2008) και θα είναι έτοιμο για υπογραφή περί τα μέσα Ιούνη.
Με την επιστολή του, στην αντίστοιχη γραμματεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Σύμφωνο αυτό, ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης, αφού συνεχάρη τους πρωταγωνιστές της προσπάθειας αυτής, έθεσε άμεση υποψηφιότητα για την ενεργό συμμετοχή του Δήμου Πτολεμαΐδας τόσο στη διαδικασία διαβούλευσης όσο και στην εφαρμογή του Συμφώνου, μιας και τα τελευταία χρόνια, η καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης στον Δήμο μας και η προστασία του περιβάλλοντος, είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της πόλης αυτής.
Εξάλλου τα αποτελέσματα από την εκτεταμένη χρήση της τηλεθέρμανσης και των επενδύσεων που έγιναν σε αυτήν τα τελευταία χρόνια είναι κάτι παραπάνω από αισθητά τα τελευταία χρόνια στους κατοίκους της περιοχής. Η «απεξάρτηση» των νοικοκυριών του Δήμου από την χρήση του πετρελαίου θέρμανσης, αποτρέπει κάθε χρόνο την έκλυση στην ατμόσφαιρα τεραστίων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα, μιας και χιλιάδες καυστήρες δεν παράγουν πλέον το αέριο που συμβάλει καταλυτικά στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Η απάντηση από τον υπεύθυνο του Συμφώνου, κ. Πέντρο Τόρες, στην επιστολή του Δημάρχου υπήρξε άμεση:
«Αξιότιμε Δήμαρχε κ. Τσιούμαρη,
Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας. Έχω την χαρά να σας ανακοινώσω ότι είστε η πρώτη Ελληνική Πόλη, η οποία εκφράζει το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στο Σύμφωνο αυτό. Καλώς Ορίσατε!»
Pedro Ballesteros Torres, European Commission

Δεν υπάρχουν σχόλια: