Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΠΝΟΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ 2007-2013 ΕΚΑΝΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Ενημέρωση για τα δύο σημαντικά έργα, ζώνες εγκατάστασης θερμοκηπίων με τηλεθέρμανση και διαχείριση φράγματος Περδίκα, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και αφορούν στην ανασυγκρότηση και αξιοποίηση του δυναμικού και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, έκανε ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο κ. Τσιούμαρης αναφέρθηκε στη σημασία των έργων και στις θετικές επιπτώσεις που θα έχουν για την ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, για το Φράγμα Περδίκα, όπως αναφέρεται και στις προτάσεις του Δήμου Πτολεμαϊδας που συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση του Δημάρχου με τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης Αλ. Κοντό τονίζεται ότι «το Φράγμα Περδίκα αποτελεί περιβαλλοντική και αναπτυξιακή υποδομή μεγάλης σημασίας για την περιοχή , προτείνει την σταδιακή αξιοποίηση και διαχείρισή, με σκοπό την εκμετάλλευση, σε πρώτη φάση, των δυνατοτήτων χρήσης του για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την ανάπτυξη αγροτουριστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του υδατοταμιευτήρα. Τέλος θα ολοκληρωθούν οι υποδομές ώστε να αποδοθεί στην περιοχή ένας χώρος που θα συγκεντρώνει δραστηριότητες άθλησης και αναψυχής, λόγω της εγγύτητάς του με την πόλη της Πτολεμαΐδας και της δυνατότητας ενοποίησής του με την περιοχή του άλσους "Κουρί" .
Με την υλοποίηση του προτεινομένου έργου επιδιώκονται τα εξής :
§ Προστασία , διαχείριση και ορθολογική αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής – Αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας
§ Εξυγείανση του πυθμένα του υδατοταμιευτήρα και ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα από το πλεόνασμα υδάτων της χειμερινής περιόδου, ώστε η σημαντική αυτό περουσιακό στοιχείο της περιοχής να αποδόσει τα μέγιστα ωφέλη
§ Διαφοροποίηση της υφιστάμενης κατάστασης στον πρωτογενή τομέα, με την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής με αρδευτικά έργα και δευτερευόντως με εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών
§ Ενίσχυση του ωφελουμένου πληθυσμού
§ Αναγέννηση των γειτνιαζόντων αγροτικών οικισμών Περδίκα – Ολυμπιάδας - Γαλάτειας
§ Ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής και του βιοτόπου του Φράγματος Περδίκα και σύνδεσή του με τους γειτνιάζοντες βιοτόπους των περιοχών "Natura"
§ Προστασία του Περιβάλλοντος, μέσω :
o της συνέχισης των αποκατσστάσεων των εδαφών και των αναδασώσεων της περιοχής από την ΔΕΗ
o εξυγείανσης του υδατοταμιευτήρα, που επιδρά θετικά στο μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλεται από τα Ορυχεία της ΔΕΗ
§ Υποστήριξη παράλληλων δράσεων ενεργειακής αξιοποίησης,
§ Ανάδειξη και ανασυγκρότηση ασκούμενων δραστηριοτήτων άθλησης και αναψυχής

Σε ότι αφορά στο έργο μελέτη και κατασκευή έργων υποδομής ζώνης υποδομής ζωνής εγκατάστασης θερμοκηπίων Πτολεμαϊδας.
Με την υλοποίηση του προτεινομένου έργου :
§ Διαφοροποιείται η υφιστάμενη κατάσταση στον πρωτογενή τομέα, με την παραγωγή ανταγωνιστικών τελικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
§ Η χωροθέτηση θερμοκηπιακών μονάδων στις προτεινόμενες περιοχές οδηγεί σε βιώσιμο οικονομικό αποτέλεσμα (σχετικές μελέτες σκοπιμότητας-βιωσιμότητας ΑΝΚΟ 1999, 2007).
§ Η τροφοδότηση των αγροτοβιοτεχνικών δραστηριοτήτων χαμηλής ενθαλπίας από το σύστημα τηλεθέρμανσης θα οδηγήσει στην ελάττωση του ειδικού λειτουργικού κόστους.
§ Δίνεται το κίνητρο και η δυνατότητα στην περιοχή να αποτελέσει ένα δυναμικό κέντρο παραγωγής προϊόντων υψηλής ζήτησης και ποιότητας, για την εξυπηρέτηση των αναγκών της περιφερειακής αλλά και της ευρύτερης αγοράς των Βαλκανίων και της Ευρώπης.
§ Δημιουργείται νέα τεχνογνωσία και συνδέεται η περιοχή με πρωτοποριακές εφαρμογές στον τομέα της παραγωγής , διασφάλισης ποιότητας, διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.
§ Είναι τεχνικά και λειτουργικά εφικτή η άμεση τροφοδότηση αγροτοβιοτεχνικών δραστηριοτήτων σε πρώτη φάση από την υφιστάμενη εγκατάσταση Τηλεθέρμανσης και στη συνέχεια από τις νέες εγκαταστάσεις Τηλεθέρμανσης που είναι ώριμες προς υλοποίηση, μέσω του ΕΣΠΑ 2007-013 (Σύνδεση με τον ΑΗΣ/ΔΕΗ Καρδιάς).
§ Αποφεύγεται η χρησιμοποίηση των δύσκολων στη διαχείρισή τους ανταγωνιστικών καυσίμων, όπως είναι το μαζούτ και τα στερεά καύσιμα, ή υγρών καυσίμων υψηλού κόστους (πετρέλαιο, υγραέριο), με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
§ Επιτυγχάνεται η βέλτιστη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων συμπαραγωγής, με επέκταση του χρόνου εκμετάλλευσης της παρεχομένης θερμικής ισχύος σε όλο το 24ωρο (νυχτερινή τροφοδοσία). Η αύξηση της απομαστευόμενης από τις μονάδες του ΑΗΣ θερμικής ενέργειας οδηγεί σε αύξηση του ολικού βαθμού απόδοσης των μονάδων αυτών, και συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη.
Η ανάπτυξη των αγροτοβιοτεχνικών δραστηριοτήτων οδηγεί στην οικονομικά βιώσιμη επέκταση της εγκατάστασης Τηλεθέρμανσης και στους γύρω αγροτικούς οικισμούς, των οποίων η τροφοδότηση σήμερα είναι οικονομικά απαγορευτική.
§ ανταγωνιστικών καυσίμων, όπως είναι το μαζούτ και τα στερεά καύσιμα, ή υγρών καυσίμων υψηλού κόστους (πετρέλαιο, υγραέριο), με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
§ Επιτυγχάνεται η βέλτιστη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων συμπαραγωγής, με επέκταση του χρόνου εκμετάλλευσης της παρεχομένης θερμικής ισχύος σε όλο το 24ωρο (νυχτερινή τροφοδοσία). Η αύξηση της απομαστευόμενης από τις μονάδες του ΑΗΣ θερμικής ενέργειας οδηγεί σε αύξηση του ολικού βαθμού απόδοσης των μονάδων αυτών, και συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη.
Η ανάπτυξη των αγροτοβιοτεχνικών δραστηριοτήτων οδηγεί στην οικονομικά βιώσιμη επέκταση της εγκατάστασης Τηλεθέρμανσης και στους γύρω αγροτικούς οικισμούς, των οποίων η τροφοδότηση σήμερα είναι οικονομικά απαγορευτική.
Υπεύθυνος του φορέα των δύο παραπάνω προτάσεων ήταν ο Δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης, ενώ φορέας σύνταξης του εντύπου η διευθύντρια της ΔΕΤΗΠ Ιωάννα Καλαϊτζίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: