Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ Α’ ΦΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΟΜΑΝΟΥ

Δημοπρατήθηκε την περασμένη Τρίτη η α’ φάση των εργασιών μετεγκατάστασης του Κομάνου, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος Κομάνου. Την είδηση της δημοπράτησης ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων του Κομάνου, οι οποίοι την δέχθηκαν με ιδιαίτερη ευχαρίστηση, καθώς βλέπουν πως ένα χρόνιο πρόβλημα βρίσκει οριστική λύση.
Η α’ φάση των εργασιών περιλαμβάνει έργα ύψους 3.000.000€, όπως δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και οδοποιίας.
Στις ενέργειες της δημοτικής αρχής για την εξεύρεση άμεσης λύσης στο θέμα της μετεγκατάστασης και χρηματοδότησης της αναφέρθηκε εκτενώς ο Δήμαρχος Πτολεμαϊδας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες επαφές με τη ΔΕΗ, που είχαν ως αποτέλεσμα:
την αποστολή συνεργείου εμπείρων τοπογράφων μηχανικών για την χάραξη της οδοποιίας και των οικοδομικών τετραγώνων
την αποστολή μηχανημάτων για την α’ φάση των εργασιών του οδικού δικτύου
το συντονισμό αμφοτέρων για την απόδοση των χρημάτων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στους δικαιούχους που ο Δήμος Πτολεμαϊδας έχει το μέγιστο μερίδιο και το οποίο τοκίζεται σε προθεσμιακούς λογαριασμούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι παρότι δεν είναι υποχρέωση του Δήμου Πτολεμαϊδας να δοθούν αυτά τα χρήματα για την εργολαβία, καθώς ο Δήμος διέθεσε μια περιοχή, η οποία κοστολογείται 2.200.000 € και η μετεγκατάσταση είναι υποχρέωση της πολιτείας, εντούτοις η δημοτική αρχή προτίμησε να υφίσταται την καθημερινή ενόχληση από τους πλειστηριασμούς και τις διαμαρτυρίες των χρεωστών, από την εύκολη λύση της αποπληρωμής με τα λεφτά της παρακατάθεσης.
Ο Δήμαρχος Πτολεμαϊδας ζήτησε κατ’ επανάληψη μέσω επιστολών από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να παραχωρηθούν το συντομότερο δυνατό τα οικόπεδα στους δικαιούχους.
Με εισήγηση του Δημάρχου στο Δ.Σ. εγκρίθηκε η παραχώρηση επιπλέον 200 στρ. από τον αρχικό σχεδιασμό, για να φιλοξενήσει όσες περισσότερες οικογένειες Κομανιωτών.
Ο Δήμος Πτολεμαϊδας συντονίστηκε με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την απομάκρυνε τα καλώδια του ΟΤΕ και της ΔΕΗ από τους δρόμους του νέου οικισμού.
Αποφασίσθηκε η μετεγκατάσταση σταυλικών εγκαταστάσεων και η ένταξη τους στο Γ’ Κ.Π.Σ., παίρνοντας παράλληλα οι ιδιοκτήτες τους την αντίστοιχη αποζημίωση, γεγονός που εκκρεμούσε από το 1996.
Ψηφίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Περιφέρειας- Νομαρχίας και Δήμου Πτολεμαϊδας, που απαιτήθηκαν για την κατασκευή του έργου.
Ο Δήμαρχος Πτολεμαϊδας επισκέφθηκε ήδη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 για να ζητήσει την εξεύρεση των απαιτούμενων κονδυλίων για την ολοκλήρωση του έργου από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο να καταβάλλει η ΔΕΗ από τις δημόσιες επενδύσεις για το ποσό που απομένει για την ολοκλήρωση.
Επιπλέον, ο Δήμαρχος Πτολεμαϊδας τόνισε ότι θα σταθεί στο πλευρό κάθε οικογένειας στο θέμα της διεκδίκησης του επιδόματος κοινωνικής αποκατάστασης ύψους 15.000€ έως 18.000€.
Τέλος, ο κ. Τσιούμαρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη λαϊκή συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία άτυπης προσωρινής επιτροπής αγώνα κατοίκων του Κομάνου, υπογραμμίζοντας ότι η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν τους παραχωρήθηκε, διότι η επιτροπή δεν ήταν νομότυπη, καθώς δεν διέθετε καταστατικό.
«Πρέπει να τηρούνται οι νόμοι και να σεβόμαστε τους εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς φορείς. Ο Κόμανος έχει Δήμαρχο , τοπικό συμβούλιο και Δήμαρχο και είμαστε πάντοτε στη διάθεση των κατοίκων για την ενημέρωσή τους» κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιούμαρης.
Τελειώνοντας, ο κ. Τσιούμαρης υποσχέθηκε στους παρευρισκόμενους Κομανιώτες πως από την άνοιξη και εφόσον τους παραχωρηθούν τα οικόπεδά τους από τη Ν.Α., οι κάτοικοι θα μπορούν με τα υφιστάμενα υψόμετρα των υποδομών να σχεδιάζουν το σπίτι τους για τα οποία και θα ζητήσει να ελέγχονται από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή της Ν.Α., ώστε ο οικισμός να αποτελεί πρότυπο αρχιτεκτονικής και καλαισθησίας στη Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: