Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΤΕΣΚ


Τρία σημαντικά ερευνητικά προγράμματα ολοκλήρωσε πρόσφατα το ΙΤΕΣΚ, που τα αποτελέσματά τους σχετίζονται άμεσα με το περιβάλλον, την αγροτική οικονομία και την επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας.

Ο Δήμος Πτολεμαΐδας συγχαίρει τον Δρ. Εμμανουήλ Κακαρά, Διευθυντή του ΙΤΕΣΚ καθώς και όλους τους επιστήμονες του Ινστιτούτου , για τις προσπάθειές τους να συνδέσουν το ερευνητικό τους έργο με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και με τις εθνικές προσπάθειες για καθαρό περιβάλλον, στήριξη της επιχειρηματικότητας και την στήριξη της τοπική και περιφερειακής ανάπτυξης.

Ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης δηλώνει την ικανοποίησή του για τις σημαντικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου και την αμέριστη στήριξή του για την αναβάθμισή του σε Ινστιτούτο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με ηγετικό ρόλο στις ενεργειακές και περιβαλλοντικές εξελίξεις της χώρας μας.

Τα συγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα, τα οποία ολοκληρώθηκαν είναι:


Μάιος 2008Ολοκλήρωση του προγράμματος με τίτλο
“Μικτή καύση βιομάζας και ανακτηθέντος κλάσματος από απορρίμματα με άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας”
Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ολοκλήρωσε το ερευνητικό έργο με τίτλο “ Μικτή καύση βιομάζας και ανακτηθέντος κλάσματος από απορρίμματα με άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας”, κωδικός 05ΝΟΝ-EU-92, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της πράξης 4.3.6.1.δ. του ΕΠΑΝ “Συνεργασίες με Ε&Τ Οργανισμούς χωρών εκτός Ευρώπης ”.
Στα πλαίσια του έργου αναπτύχθηκαν μέθοδοι για το χαρακτηρισμό, την προετοιμασία και τη συμπεριφορά κατά την καύση μιγμάτων στερεών βιοκαυσίμων με γαιάνθρακα, πρόγραμμα που αφορά άμεσα τον αγροτικό και επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής Πτολεμαΐδας αλλά και όλης της Περιφέρειάς μας .
Παράλληλα, τα αποτελέσματα των πειραματικών δοκιμών χρησιμοποιήθηκαν για την υπολογιστική προσομοίωση της συμπεριφοράς τους κατά την καύση.
Η χρησιμοποίηση των στερεών βιοκαυσίμων σε βιομηχανική κλίμακα υλοποιήθηκε κατά τη διεξαγωγή δοκιμών μικτής καύσης σε λέβητα ισχύος 1ΜWth που διέθετε στις εγκαταστάσεις του ο συμπράττων φορέας, ΕΣΤΙΑ.

Μάρτιος 2008Ολοκλήρωση του προγράμματος με τίτλο
“Διερεύνηση της μηχανικής και χημικής σταθερότητας προσθέτων για την απορρόφηση CO2 κατά τη θερμική μετατροπή λιγνιτών”
Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Fluidization Research Center, University of British Columbia (FRC / UBC) (Βανκούβερ, Καναδάς) και το Canadian Combustion Research Laboratory (CANMET) (Οτάβα, Καναδάς), ολοκλήρωσε το ερευνητικό έργο με τίτλο “Διερεύνηση της μηχανικής και χημικής σταθερότητας προσθέτων για την απορρόφηση CO2 κατά τη θερμική μετατροπή λιγνιτών”, κωδικός 05ΝΟΝ-EU-92, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της πράξης 4.3.6.1.δ. του ΕΠΑΝ “Συνεργασίες με Ε&Τ Οργανισμούς χωρών εκτός Ευρώπης - 2005”.
Στόχος του παρόντος έργου είναι η διερεύνηση της ταυτόχρονης δέσμευσης SO2 και CO2 με τη χρήση προσθέτων στις υψηλές θερμοκρασίες της ρευστοποιημένης κλίνης. Επίσης διερευνήθηκαν οι χημικές ιδιότητες και η μηχανική σταθερότητα των προσθέτων. Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές κατακράτησης / αναγέννησης προσθέτων σε μονάδα θερμοζυγού (TG/DTG Analyser) και σε αντιδραστήρα θερμοζυγού υπό ατμοσφαιρική πίεση (TGR).

Φεβρουάριος, 2008Ολοκλήρωση του προγράμματος με τίτλο:
“Ανάπτυξη Τεχνολογίας για την παραγωγή 'Καθαρών' Στερεών Καυσίμων από Λιγνίτες & Απόβλητα”
Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ολοκλήρωσε το έργο του 3ου Π.Ε.Π Δυτικής Μακεδονίας με κωδικό MIS:103490 και τίτλο “Ανάπτυξη Τεχνολογίας για την παραγωγή 'Καθαρών' Στερεών Καυσίμων από Λιγνίτες & Απόβλητα”. Στα πλαίσια του έργου διερευνήθηκε η δυνατότητα παραγωγής «καθαρών» καυσίμων από ελληνικά στερεά καύσιμα και ειδικότερα λιγνίτη από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, διαφορετικά είδη βιομάζας και υπολείμματα από λάστιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: