Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ


Ένα πολύ σημαντικό νεκροταφείο, τα ευρήματα του οποίου χρονολογούνται από τα αρχαϊκά, κλασικά και ελληνιστικά χρόνια, ήρθε στο φως πριν λίγες μέρες στη Μαυροπηγή, κατά τη διάρκεια διάνοιξης του εδάφους για την τοποθέτηση του αγωγού ύδρευσης από την Πτολεμαϊδα. Οι ανασκαφές, που ξεκίνησαν στις 16 Ιουλίου, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, ενώ σε τάφο επιφανούς άνδρα βρέθηκαν αιχμές δοράτων, χάλκινος λέβητας και χάλκινος κάδος, ο οποίος έχει βρεθεί μόνο στην κλασική νεκρόπολη της Κοζάνης.
Την περιοχή επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης, ο οποίος συναντήθηκε με την κ. Καραμήτρου και ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Πτολεμαΐδας προτίθεται να χρηματοδοτήσει τις ανασκαπτικές- διασωστικές έρευνες, ενώ συνεχάρη θερμά την κ. Καραμήτρου για το σημαντικό έργο που έχει προσφέρει στην ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας. Όπως τόνισε ο κ. Τσιούμαρης αποδεικνύεται καθημερινά ότι η περιοχή της Εορδαίας παρουσιάζει εξαιρετικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον, το οποίο η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει και να αναδείξει. Ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας είπε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να φανταστεί τους κατοίκους της Μαυροπηγής να μετεγκαθίστανται σε άλλο τόπο πλην της περιοχής της Εορδαίας, με την οποία διατηρεί σημαντικούς ιστορικούς δεσμούς και υπογράμμισε ότι με τις νέες ανασκαφές συμπληρώνεται κομμάτι-κομμάτι το αρχαιολογικό προφίλ της Εορδαίας, η οποία κατείχε εξέχουσα θέση κατά τους αρχαίους, κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους.Το νεκροταφείο βρέθηκε στους πρόποδες του υψώματος Άγιος Μάρκος, λίγα μέτρα μετά τα τελευταία σπίτια της Μαυροπηγής. Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Λ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δρ. Γεωργία Καραμήτρου- Μεντεσίδη, μερικές από τις ταφές ήταν συλημένες από την αρχαιότητα, οι υπόλοιπες, όμως, που παρέμειναν ασύλητες, περιείχαν μοναδικά κτερίσματα για το Νομό Κοζάνης και το Νομό Γρεβενών. Οι ανασκαφές προχώρησαν ιδιαίτερα σε τέσσερις τάφους και συνεχίζονται στους υπόλοιπους, ενώ το μήκος του νεκροταφείου έχει μήκος 500 μ. και πλάτος 200μ. Η κ. Καραμήτρου εξέφρασε την ελπίδα πως σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την παραχώρηση 1000 τ.μ. σε μια πτέρυγα του Ιστορικού και Παλαιοντολογικού Μουσείου Πτολεμαΐδας, ώστε να εκτεθούν οι αρχαιότητες της περιοχής της Εορδαίας, με πρώτες αυτές της Μαυροπηγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: