Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Δημόσια διαβούλευση για το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Πτολεμαΐδας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Δημάρχου Γρηγόρη Τσιούμαρη, εκπροσώπων της ΑΝΚΟ, φορέων και πολιτών της περιοχής.
Τις διαδικασίες ξεκίνησε ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας, ο οποίος στην εισήγησή του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Όπως γνωρίζετε, μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπως καθορίστηκε η δομή και το περιεχόμενο των Επιχειρησιακών προγραμμάτων των ΟΤΑ, όλοι οι Δήμοι υποχρεούνται μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να παρουσιάσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια. Φυσικά δεν είναι ο νόμος αυτός που θα μας κάνει να προχωρήσουμε στην κατάρτιση του επιχειρησιακού προγράμματος, δεδομένου ότι σήμερα οποιαδήποτε επιχείρηση πρέπει να ξέρει από πού ξεκινάει και που φτάνει στους επιθυμητούς στόχους της. Ένας μεγάλος Δήμος, όπως ο Δήμος Πτολεμαΐδας θα έπρεπε όλο αυτό το όραμα που μας εμπιστεύθηκε η τοπική κοινωνία για να εκτελέσουμε, θα πρέπει αυτό το όραμα να το βάλουμε πλέον μέσα σε κάποια χρονοδιαγράμματα, σε κάποιες προτάσεις και συγκεκριμένα έργα, ώστε να μπορούμε κάποια στιγμή να αποτιμήσουμε το έργο και να το υλοποιήσουμε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται. Σήμερα καλέσαμε όλους τους φορείς του Δήμου Πτολεμαΐδας να συμμετέχουν στην ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και από εκεί και πέρα μέσα σε 15 μέρες είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε τη σύνθεση του προγράμματος και καλούμε έως τις 18 Ιουλίου όλους τους φορείς οποιαδήποτε πρόταση έχουν να καταθέσουν μέσα από ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, το οποίο διατίθεται από την υπηρεσία του Δήμου ακόμα και μέσα από την ιστοσελίδα μας (www.ptolemaida. gr). Εμείς θα τα λάβουμε όλα αυτά υπ’ όψιν μας και θα μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να εμπλουτίσουμε τον σκελετό του προγράμματος πάνω στο οποίο θα δομήσουμε τον Δήμο Πτολεμαΐδας».
Την αναπτυξιακή φυσιογνωμία της περιοχής, παρουσίασε τεκμηριωμένα το στέλεχος της ΑΝΚΟ Νικόλαος Λαζαριώτης, καταθέτοντας στοιχεία που αφορούν το περιβάλλον, τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών, που θα αλλάξουν την ίδια την φυσιογνωμία του Δήμου, την διάρθρωση της τοπικής κοινωνίας κ.α.
Στη συνέχεια κατέθεσε όλες τις θεματικές ενότητες, που έχουν να κάνουν με το εξωτερικό περιβάλλον και συγκεκριμένα με την ποιότητα ζωής, το στρατηγικό σχεδιασμό για την ομαλή μετάβαση του Δήμου στην μεταλιγνιτική εποχή, την έλευση του φυσικού αερίου από την περιοχή –για την οποία καθοριστική υπήρξε η παρέμβαση του Δημάρχου, την αποκατάσταση εδαφών, την αξιοποίηση των κονδυλίων του Τοπικού Πόρου κ.α.
Στον θεσμικό τομέα κοινωνική πολιτική έκανε λόγο για την αναβάθμιση του ρόλου του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, τον εκσυγχρονισμό των Αθλητικών Υποδομών, την ανάπτυξη των Πολιτιστικών δομών, την απασχόληση, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας που θα διευρύνουν τις δραστηριότητες και ενισχύουν την τοπική οικονομία.
Όσον αφορά το εσωτερικό περιβάλλον ο κ. Λαζαριώτης, έδωσε στοιχεία που αφορούν την Οργάνωση και τις συνεργασίες, το ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομία, ενώ στάθηκε στο όραμα και στην δυναμική στρατηγική του Δήμου για αναπτυξιακές προοπτικές.
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, αφού παρουσίασε την διάρθρωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος και όλους τους άξονες που περιλαμβάνει, κάλεσε όλους τους φορείς να δώσουν τις προτάσεις τους, οι οποίες θα ληφθούν υπ’ όψιν, ώστε έως το τέλος του μήνα να κατατεθεί ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για τον Δήμο Πτολεμαΐδας.Ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος με ερωτήσεις και τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρισταμένων φορέων και πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: