Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Η ρητή αναφορά του εθνικού χωροταξικού σχεδίου στην έλευση φυσικού αερίου με αγωγούς που θα διέρχονται από την Πτολεμαϊδα, την Κοζάνη και τη Φλώρινα, πρόβλεψη που δεν υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό, δικαιώνει απόλυτα τους αγώνες του Δημάρχου Πτολεμαΐδας Γρηγόρη Τσιούμαρη, ο οποίος εδώ και καιρό ζητούσε επίμονα να εξεταστεί η σύνδεση του λεκανοπεδίου της Εορδαίας με τον υπό κατασκευή Ελληνο-Ιταλικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, τονίζοντας ότι κάτι διαφορετικό θα σήμαινε υποβάθμιση της περιοχής.
Ο κ. Τσιούμαρης, από το 1991 ως μέλος του διοίκησης του ΤΕΕ/Τ.Δ.Μ. αγωνίζεται για την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς με αυτό θα αλλάξει ριζικά η φυσιογνωμία της και θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στο ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας, αλλά και στις υφιστάμενες ΒΙ.ΠΕ. Φλώρινας και Κοζάνης, ενώ θα διατηρήσει το λιγνίτη για επιπλέον χρόνια, παίζοντας στρατηγικό και καθοριστικό ρόλο στον στρατηγικό σχεδιασμό για την Αλβανία και τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.
Μάλιστα, στις 29 Μαΐου 2008 ο κ. Τσιούμαρης σε επιστολή- υπόμνημα του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια ανέφερε σχετικά: «με την παρούσα επιστολή μας σας διαβιβάζουμε την διαμαρτυρία του Δήμου μας σχετικά με την έλλειψη πρόβλεψης , μέχρι σήμερα, για την διέλευση των αγωγών φυσικού αερίου από το ενεργειακό κέντρο και τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελεί πολύχρονο αίτημα των πολιτών και όλων των φορέων της περιοχής μας και θέμα ζωτικής σημασίας για την βιωσιμότητα ολόκληρης της περιφέρειάς μας.
Ως ενεργειακός Δήμος, που επί μισόν αιώνα συσχετίζει την ανάπτυξη και την επιβίωσή του με την ηλεκτροπαραγωγή, παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις στο θέμα της λιγνιτικής παραγωγής και των αποθεμάτων λιγνίτη.
Οι προτάσεις και οι μελέτες των επιστημονικών φορέων συνηγορούν υπέρ της μικτής χρήσης φυσικού αερίου και λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή , που βελτιώνει τόσο τις περιβαλλοντικές παραμέτρους, όσο και την ενεργειακή αποδοτικότητα, αλλά και τον χρόνο ζωής των λιγνιτικών αποθεμάτων».Οι πρόσφατες εξελίξεις δικαιώνουν απόλυτα τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής, που εδώ και χρόνια κάνει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: