Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ


Επιστολή με αποδέκτες όσους πρόκειται να γνωμοδοτήσουν και να αποφασίσουν για την νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας μας αλλά και σε όσους πρέπει να έχουν την απαραίτητη ενημέρωση για την πρόταση του Δήμου Πτολεμαΐδας, έστειλε ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης.
Στους Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής Εορδαίας ο κ. Τσιούμαρης αναφέρει :
<< Αγαπητέ συνάδελφε
Υστέρα από την εκφρασμένη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και τις θέσεις της ΚΕΔΚΕ για μια συνολική και ουσιαστική μεταρρύθμιση του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας προς την κατεύθυνση της αυτοδιοίκησης, εμείς οι άνθρωποι που υπηρετούμε τον θεσμό έχουμε την πολιτική ευθύνη και υποχρέωση να ανοίξουμε τον δικό μας δημόσιο διάλογο με στόχο την διαμόρφωση ενός ισχυρού λειτουργικού και βιώσιμου Δήμου με την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση.
Με τη σκέψη αυτή και μακριά από μικροπολιτικά κριτήρια καταθέτω ως πρόταση για διάλογο, σε επίπεδο Δ.Σ. αλλά και τοπικών κοινωνιών για την διαμόρφωση ενός Δήμου σε επίπεδο επαρχίας Εορδαίας που να συγκεντρώνει τα πληθυσμιακά χωροταξικά και πολιτισμικά κριτήρια.
Έχω την βαθιά πεποίθηση ότι οι νέες συνενώσεις των ΟΤΑ σε έναν ενιαίο Δήμο θα πρέπει να είναι εθελοντικές (όχι αναγκαστικές) γιατί μόνον τότε οι πολίτες θα τις αποδεχτούν και θα τις στηρίξουν με την ενεργό συμμετοχή τους.
Ελπίζω ότι θα ανταποκριθούμε όλοι σ΄ έναν υπεύθυνο δημιουργικό διάλογο για να ακουστούν όλες οι απόψεις, μέσα από την σύνθεση των οποίων θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το νέο ανθρωπογεωγραφικό σύνολο που θα αποτελέσει τον διευρυμένο Δήμο μας και θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ανάγκες του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριου. >>
Ενώ σε κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες όπως τον Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Ανδρέα Λεούδη, του Βουλευτές του Ν. Κοζάνης, τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, το Ινστιτούτο Τοπικής Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που πρόκειται να γνωμοδοτήσουν και ν΄ αποφασίσουν για τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας μεταξύ άλλων αναφέρει :
<<Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας αφού θεωρούμε πώς η επιχειρηματολογία μας στηρίζεται σε κριτήρια που απαιτεί η σύγχρονη διοικητική μεταρρύθμιση με δεδομένο τον σεβασμό στην ΙΣΤΟΡΙΑ.
Ευελπιστούμε ότι θα λάβετε υπ΄ όψη σας την βούληση της τοπικής κοινωνίας πριν από την λήψη οποιασδήποτε απόφασης.>>
Την τεκμηριωμένη σ΄ όλους τους τομείς πρόταση για τον Δήμο Εορδαίας ο κ. Τσιούμαρης απέστειλε ακόμη και στους Υπουργούς Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια, Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη και φυσικά στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Θεόκλητο και σε πολλούς άλλους φορείς.


Πρώτη Βασική Πρόταση

Η Πρώτη μας Βασική και αδιαπραγμάτευτη πρόταση οριοθετεί τον Νέο μας Δήμο στα όρια της υφιστάμενης μέχρι το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα Επαρχίας Εορδαίας την οποία διάφορες διοικητικές, οικονομικές και πολιτικές σκοπιμότητες διαμέλισαν ώστε οι 41 κοινότητες να μειωθούν στις 29 με αποκορύφωμα φυσικά την απόσπαση του Φιλώτα αλλά και τις μετεγκαταστάσεις της Καρδιάς, Χαραυγής, Εξοχής και πρόσφατα του Κλείτου σε περιοχές της Κοζάνης.
Και αφού σύμφωνα με τον χωροταξικό σχεδιασμό των νέων δήμων και τη διαμόρφωση των Νομαρχιών σε επίπεδο περιφέρειας , μπορούν Ο.Τ.Α. που σήμερα ανήκουν σε διαφορετικούς Νομούς να συνενωθούν σε έναν δήμο τότε μπορούν ο Δήμος Φιλώτα (Φιλώτας Πελαργός Αντίγονος Μανιάκι Φαρράγγι) και οι κοινότητες Βλάστη, Άνω και κάτω Γραμματικό και Περαία που επί αιώνες ανήκαν στην Εορδαία να ενσωματωθούν και πάλι στην Εορδαία και μαζί με τους δήμους Πτολεμαΐδας , Μουρικίου , Βερμίου , Αγ. Παρασκευής , Δ. Υψηλάντη και να αποτελέσουν το νέο διευρυμένο Δήμο της Εορδαίας .
Αυτό θεωρούμε ως το ελάχιστο ανθρωπογεωγραφικό μέγεθος του νέου δήμου της Εορδαίας , η δημιουργία του οποίου συνάδει με την όλη φιλοσοφία της νέας διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας , για εξορθολογισμό των συνενώσεων των Ο.Τ.Α. και δημιουργία νέων ισχυρών, βιώσιμων δήμων ικανών να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες και να αναλάβουν αποτελεσματικά τον ρόλο τους για την τοπική ανάπτυξη.

( βλ. ΧΑΡΤΗΣ 1)



Ιστορική Τεκμηρίωση
Η μετεξέλιξη της άλλοτε Επαρχίας σε Δήμο αποκαθιστά την συνοχή του γεωγραφικού χώρου της Εορδαίας όπως αποδεικνύεται από χάρτες της αρχαίας Μακεδονίας και από κείμενα ιστορικών όπως Ηρόδοτος 5ο π.χ. αιώνα , Θουκυδίδης 4ο π.χ. αιώνα , Στράβων 1ο π.χ. αιώνα , Αριανός 1ο μ.χ. αιώνα , Ησύχιος 5ο μ.χ. αιώνα , Κων/νος Πορφυρογένης 10ο μ.χ. αιώνα , κ.α.




Η Εορδαία αποτελεί μια αυτόνομη γεωγραφικά περιοχή. Κυρίαρχη εικόνα το Λεκανοπέδιό της(με μέσο απόλυτο ύψος τα 600 μ.) και ο μεγάλος αριθμός λιμνών, αφού απλώνεται εντός του λεγομένου «Οικοσυστήματος των Τεσσάρων Λιμνών», δηλαδή της Βεγορίτιδος(αρχ. Βοκερίτις), των Πετρών, της Χειμαδίτιδος και της Ζάζαρης.
Τα πραγματικά της όρια, όπως αυτά διαμορφώθηκαν ήδη από τους αρχαίους χρόνους, ορίζουν στα Βόρεια ο Βόρας / Καϊμακτσαλάν και οι περιοχές της Αρχαίας Ληγκηστίδος και Αλμωπίας(σημ. Νομοί Φλωρίνης & Πέλλης), στα Νοτιοδυτικά, Δυτικά & Βορειοδυτικά τα Όρη Άσκιο(2111 μ.), Μουρίκιο & Βέρνο / Βίτσι(2128 μ.) και οι περιοχές της Αρχαίας Ελιμιώτιδος, Ορεστίδος & Ληγκηστίδος(σημ. Νομοί Κοζάνης, Καστοριάς και Φλωρίνης) και στα Ανατολικά το Βέρμιο(2052 μ.) και οι περιοχές της Αρχαίας Βοττιαίας και Ελιμιώτιδος(σημ. Νομοί Ημαθίας και Κοζάνης).
( βλ. ΧΑΡΤΗΣ 2)



Ωστόσο η ιστορική αυτή περιοχή, εκτεινόμενη από τις όχθες του Δυτικού Αλιάκμονα, έως τις λίμνες της Βεγορίτιδος και των Πετρών και την Κέλλη του Νομού Φλωρίνης και από το Βέρμιο έως τους ορεινούς όγκους του Μουρικίου, του Ασκίου και του Βέρνου / Βιτσίου, επί των οποίων δεσπόζουν ιστορικά χωριά όπως το Εμπόριο, η Βλάστη και η Κλεισούρα, σήμερα περιορίζεται κατά πολύ από τα πραγματικά της όρια. Υφίσταται διαιρεμένη, καθώς η κατά καιρούς εθνική πολιτική, έχει εντάξει τα διάφορα τμήματά της, διοικητικά και εκκλησιαστικά, σε 4 Νομούς με το κύριό της τμήμα, την σημερινή Εορδαία, υπαγόμενη στην επικράτεια του Νομού Κοζάνης.
Στους Αρχαίους χρόνους η Εορδαία συνιστούσε μαζί με την Ελιμιώτιδα, την Τυμφαία, την Ορεστίδα, την Λυγκηστίδα, την Πελαγονία και την Δερριόπου, το Βασίλειο της Άνω Μακεδονίας. Πρώτη αυτή υπέκυψε στους Αργεάδες της Κάτω Μακεδονίας υπό την ηγεσία των Τημενιδών(Θουκυδίδης 2.99.5).
Οριστικά προσαρτήθηκε στο ενιαίο Μακεδονικό Βασίλειο το 358 π.Χ., μετά την νικηφόρα εκστρατεία του Φιλίππου του Β΄ επί των Ιλλυρικών φυλών.
Γνωρίζουμε από πηγές και ανασκαφικά στοιχεία κάποια ονόματα Εορδαϊκών πόλεων. Κατ΄ αρχάς μαρτυρείται πόλη «Εορδαία» / «Eordaea» από τους Πλίνιο(Η.Ν. 4.34), Ιεροκλή(«Συνέκδημος», 638.7) και Στέφανο Βυζάντιο(«Ορδαία και χώραι Εορδαίαι»). Πληροφορούμαστε, πάλι, την πιθανή ύπαρξη και λειτουργία Κοινού Εορδών / Ομοσπονδίας Εορδαϊκών πόλεων, από επιγραφή που βρέθηκε κοντά στον Φιλώτα και χρονολογείται στον Β΄ μ.Χ. αιώνα.
Απαντά επίσης η «Βαρέα κώμη Εορδαίων» και ενδεχομένως κώμη «Ορδαία», αν η εν λόγω δεν ταυτίζεται με την γνωστή επωνυμία «Εορδαία» και άρα με την υπάρχουσα περιοχή και πόλη.
Γνωρίζουμε επίσης την Βοκερία, την Κέλλη, την Άρνισσα, την Κράννα και την Γραία ή Γρηία.
Σε όλη την Οθωμανική Περίοδο, η Εορδαία αποτελεί αυτόνομη επαρχία με έδρα την Πτολεμαΐδα που τότε ονομάζονταν «Καϊλάρια» και αποτελούσε και την έδρα του Καδή(Ιεροδικαστή).
Εκκλησιαστικά η Εορδαία ήδη από την περίοδο αυτή, αποτελεί επισκοπή. Τα αργότερο από το 1719–20 και έως το 1765 με έδρα της Κατράνιτσα–Καστράνασσα(σημ. Πύργοι). Από το 1765 έως το 1767 η έδρα μεταφέρεται στο Εμπόριο για να καταργηθεί προσωρινά το 1767. Επανασύστασή της επισκοπής θα λάβει χώρα το 1780 με έδρα και πάλι την Καστράνασσα / Κατράνιτσα, ενώ θα μεταφερθεί εκ νέου στο Εμπόριο, οπωσδήποτε προ του 1838 και έως το 1860–61, οπότε και ως έδρα θα επιλεχθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο η Φλώρινα.
Με τις ανταλλαγές πληθυσμών που επέφερε η Μικρασιατική Καταστροφή και η Συνθήκη της Λωζάνης, θα δημιουργηθούν μια σειρά από προσωποπαγείς μητροπόλεις, ώστε να διατεθούν ανάλογα οι τόσοι επίσκοποι των προσφυγικών περιοχών. Έτσι και για τελευταία φορά η Εορδαία με έδρα την Πτολεμαΐδα θα καταστεί επισκοπή, από το 1924 έως το 1930 ως «Μητρόπολη Νέας Πελαγονίας» και από το 1930 έως το 1935 ως «Μητρόπολη Πτολεμαΐδος–Εορδαίας».
Η Επαρχία τότε αριθμούσε 41 χωρία(σ.σ. ακολουθεί σχετικός πίνακας – σήμερα έχει 29). Στους νεότερους χρόνους ήταν ο κύριος χώρος εγκατάστασης των προσφύγων από την Μικρά Ασία, την Θράκη και τον Πόντο, γεγονός που συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη της Εορδαίας και στην κοινωνική συνοχή των κατοίκων της
Πίνακας υπαγομένων κοινοτήτων στην Επαρχία Εορδαίας μέχρι και τις αρχές τις δεκαετίας του 60΄



Α.Α. Νέα Ονομασία & Παλαιά
01 Βλάστη / Βλάτσι
02 Σπηλιά / Βοϊβοδίνα
03 Άνω Γραμματικό / Γραμματίκοβο Άνω
04 Κάτω Γραμματικό / Γραμματίκοβο Κάτω
05 Αναρράχη / Δέβρη
06 Προάστιο / Δουρουτλάρ
07 Εμπόριο

08 Ποντοκώμη / Ερδομούς
09 Ανατολικό / Ίνελι
10 Ακρινή / Ινέοβα
11 Μαυροδένδρι / Καραγάτς
12 Μαυροπηγή / Καραμπουνάρ
13 Πύργοι Άνω / Κατράνιτσα–Καστράνασσα Άνω
14 Πύργοι Κάτω / Κατράνιτσα–Καστράνασσα Κάτω
15 Αντίγονο / Κιοσελέρ
16 Καρυοχώρι / Κοζλούκιοϊ
17 Μανιάκι / Κολάρτσα
18 Κόμανος
19 Περαία / Κότσανα
20 Δροσερό / Κουνούφι–Έλος
21 Πεντάβρυσος / Κουρτλάρ
22 Μεσόβουνο / Κρίμσια
23 Μηλοχώρι– Λύγκα
24 Πελαργός / Μουραλάρ–Μουλαλάρ
25 Εξοχή / Μπαϊρακλή
26 Περδίκκας / Ναλμπάν κιοϊ
27 Φαράγγι / Οκελεμέζ
28 Κομνηνά / Ούτσανα–Ούτσενα
29 Φούφας / Παλαιοχώρι
30 Κρυόβρυση / Ραδούνιστα
31 Ολυμπιάδα / Ρακίτα
32 Άρδασσα / Σούλποβο
33 Χαραυγή / Τζουμά–Αμύγδαλα
34 Καρδιά / Τρέμπενο
35 Άγιος Χριστόφορος / Τρέπιστα
36 Φιλώτας / Τσαλτζιλάρ
37 Γαλάτεια / Τσιορ
38 Ερμακιά / Φραγκότς
39 Κλείτος / Χαϊδαρλή
40 Πτελεών / Χάρμπινα
41 Ασβεστόπετρα / Χασάν κιοϊ




Σήμερα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Πτολεμαΐδας, αποτελούν οι εξής 11 πρώην κοινότητες: Ασβεστόπετρα, Γαλάτεια, Δροσερό, Καρδιά, Κόμανος, Ολυμπιάδα, Μαυροπηγή, Πεντάβρυσος, Περδίκκας, Προάστειο και Πτελεώνας.

Διοίκηση
Η όλη η δομή – οργάνωση και στελέχωση του Δήμου Πτολεμαΐδας , η υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ‘κοινωνία της πληροφορίας ’ , ευρυζωνικά δίκτυα , μηχανοργάνωση κ.α. , εφαρμογή συστήματος ποιότητας ( I.S.O.) στη λειτουργία των υπηρεσιών , εγγυώνται την καλύτερη παροχή υπηρεσιών και αγαθών προς τους πολίτες .
Ακόμα το άρτιο οδικό δίκτυο , η σιδηροδρομική γραμμή , η Εγνατία οδός και οι κάθετοι οδικοί άξονες παρέχουν την δυνατότητα στο νέο δήμο Εορδαίας της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των καθημερινών συγκοινωνιακών προβλημάτων , μετακίνησης μαθητών , σπουδαστών , πολιτών από και προς την Πτολεμαΐδα που αυτονόητα θα είναι η έδρα του νέου δήμου.
Υπάρχει ενιαίο σύστημα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων της λεκάνης της Εορδαίας που τα μεταφέρει στο βιολογικό καθαρισμό της Πτολεμαΐδας.
Υπάρχει δίκτυο ύδρευσης στο μεγαλύτερο τμήμα της Εορδαίας που παρέχει πόσιμο νερό από τις δεξαμενές της ΔΕΥΑ Πτολεμαΐδας και δυνατότητα επέκτασης του δικτύου



Ο γεωγραφικός χώρος της Εορδαίας έχει κοινή υδρολογική λεκάνη, κοινή αστυνομική διοίκηση, ανήκει στην ίδια Μητρόπολη και καλύπτεται από Αστική συγκοινωνία.

Ανάπτυξη
Η Εορδαία τα τελευταία πενήντα χρόνια σημαδεύτηκε από μια θεαματική οικονομική και κοινωνική αλλαγή , με την εγκατάσταση της ΔΕΗ στην περιοχή , η οποία επηρέασε καθοριστικά τον χαρακτήρα της και την μεταμόρφωσε από αγροτική σε βιομηχανική.
Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού με την εγκατάσταση των νέων κατοίκων από όλα τα μέρη της Ελλάδος και ως εκ τούτου την υποβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την εξάρτηση της τοπικής οικονομίας και της εργασίας από την ΔΕΗ.
Σήμερα η νέα Ενεργειακή Πολιτική της Ε.Ε για περιορισμό χρήσης του λιγνίτη και την στροφή σε άλλες μορφές ενέργειες πιο φιλικές προς το περιβάλλον σηματοδοτεί την αδήριτη ανάγκη μιας χωροταξικής , οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της Εορδαίας , για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα οξυμμένα προβλήματα του σήμερα και να ανοίξει προοπτικές για το αύριο (μεταλιγνιτική εποχή).
· Η δημιουργία ενός μεγάλου ενεργειακού δήμου θα συμβάλει για έναν μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της τοπικής ανάπτυξης σε σχέση με την λειτουργία της ΔΕΗ.(τηλεθέρμανση , δορυφορικές επιχειρήσεις , βιομηχανικός τουρισμός , αξιοποίηση των νερών ορυχείων και ΑΗΣ, καλύτερος σχεδιασμός του Ε.Α.Π. μετεγκαταστάσεις πληθυσμών κ.α)
· Το ανθρωπογεωγραφικό μέγεθος του νέου δήμου , δίνει την δυνατότητα για έναν ολοκληρωμένο , μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό και αναδιάρθρωση της τοπικής οικονομίας .
· Η αξιοποίηση του χώρου της πρώην λιπασματοβιομηχανίας ΑΕΒΑΛ όπου ξεκίνησε η δημιουργία ΒΙΟ.ΠΑ ενώ ξεκινούν άμεσα τα Θερμοκηπιακά Πάρκα και ακολουθούν η δημιουργία ζωνών
- εμπορευματικού κέντρου
- βιομηχανικού μουσείου
- ελεύθερου εμπορίου
- σταθμού βαρέων οχημάτων
σε συνδυασμό
- με το Φράγμα του Περδίκα και
- την σύνδεση της τηλεθέρμανσης από τον ΑΗΣ Καρδιάς (εκτελείται)
θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας

· Αποκαταστάσεις εδαφών και αξιοποίησή τους με νέες παραγωγικές δραστηριότητες στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα.
· Αξιοποίηση τέφρας σε υλικά οικοδομών και οδοποιϊας.
· Προστασία – Αξιοποίηση επιφανειακών και υπόγειων νερών.
· Αξιοποίηση των ορεινών όγκων.
· Ορθολογική αναδιοργάνωση όλων των δημοτικών επιχειρήσεων.
· Ορθολογική αξιοποίηση – εξειδίκευση του Δ’ Κ.Π.Σ. για ισόρροπη ανάπτυξη.
· Οι μεγάλοι οδικοί άξονες ( Εγνατία , κάθετοι άξονες ) , η σιδηροδρομική γραμμή που διασχίζει ολόκληρη την Εορδαία , άλλαξαν τα συγκοινωνιακά δεδομένα πρόσβασης από και προς την περιοχή.
· Οι καινότομες δραστηριότητες στους τομείς της ενέργειας της πληροφορικής καθιστούν την Εορδαία κέντρο των ενεργειακών εξελίξεων της χώρας και αποτελούν τους τομείς της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής.
· Ο νέος διευρυμένος δήμος σε επίπεδο επαρχίας Εορδαίας έχει αναπτυξιακή δυναμική και πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να αποτελέσουν επί μέρους θεματικούς τομείς τοπικής ανάπτυξης με δυνατότητες ένταξής τους στο 4ο Κ.Π.Σ. και στο Ε.Α.Π. που χρηματοδοτείται από τα κονδύλια του τοπικού πόρου ανάπτυξης.
Η οποιαδήποτε διάσπαση της οποιαδήποτε ενότητας του λεκανοπεδίου της Εορδαίας αποδυναμώνει τις Αναπτυξιακές και Διοικητικές δυνατότητες.



ΥΠΟΔΟΜΕΣ
· Η Τηλεθέρμανση
· Ο Βιολογικός καθαρισμός που με την υπό σύνταξη μελέτη θα παραλάβει τα
λύματα όλης σχεδόν της λεκάνης της Εορδαίας
· Το Μποδοσάκειο νοσοκομείο
· Το Ενεργειακό Ερευνητικό Κέντρο
· Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Στερεών Καυσίμων
· Ο καινοτόμος Πόλος Ανάπτυξης
· η σχολή Εκπαίδευσης Δημοτικής Αστυνομίας ,
· Οι μορφωτικές υποδομές :
Πύλη Ανοιχτού Πανεπιστημίου
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας
Δια Βίου Εκπαίδευση εξ αποστάσεως
Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας
Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Ανοιχτό λαϊκό Πανεπιστήμιο
Δημοτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης
Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής
Σχολές ΟΑΕΔ κ.α
· τα νέα τμήματα ΤΕΙ
· οι αθλητικές εγκαταστάσεις που κατατάσσουν την Πτολεμαΐδα ως την πληρέστερη μετά την Θεσσαλονίκη πόλη στην Β. Ελλάδα με ναυαρχίδα το μεγαλύτερο Κολυμβητήριο περιφερειακής πόλης ,το καλύτερο Στάδιο Ρίψεων της χώρας (δήλωση Τασούλας Κελεσίδου),τις υπό κατασκευή εγκαταστάσεις Τέννις διεθνών προδιαγραφών, την αίθουσα Πάλης, οι υπαίθριοι και κλειστοί χώροι του Στίβου κ.α
· εκπαιδευτικές πολιτιστικές κοινωνικές υποδομές με την αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους σε επίπεδο Εορδαίας καλύπτουν τις ανάγκες του νέου μας δήμου.
( βλ. ΧΑΡΤΗΣ 4 )







Δεύτερη Διευρυμένη Πρόταση


Μια άλλη πιο προωθημένη αλλά ρεαλιστική για την εποχή μας πρόταση που καταθέτει ο δήμος Πτολεμαΐδας , είναι η δημιουργία του διευρυμένου δήμου Εορδαίας που περικλείεται στα φυσικά όρια των μεγάλων ορεινών όγκων Μουρικίου , Συνιάτσικου , Σκοπού Βερμίου και Καϊμάξαλάν , που αποτελούσαν από την αρχαιότητα τα όρια της Εορδαίας όπως φαίνεται στον επισυναπτόμενο χάρτη.
( βλ. ΧΑΡΤΗΣ 5)

Η πρότασή μας αυτή έχει όραμα και φιλοσοφία στρατηγικής ανάπτυξης που συνάδει με την πολιτική σας βούληση για συνενώσεις δήμων πληρεί τα γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια , με στόχο τον εξορθολογισμό , στον κατακερματισμό των Ο.Τ.Α. , την ισχυροποίηση και βιωσιμότητά τους , την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες και την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης.
Βέβαια για τα Ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα , η πρότασή μας αυτή είναι αυτονόητη για την χώρα μας όμως που δύσκολα αποβάλλουμε την παλιά μας αντίληψη για να δεχτούμε το νέο , η πρόταση αυτή αποτελεί μια τολμηρή καινοτομία με πιλοτικό χαρακτήρα.
Προτείνουμε επιπλέον στο Δήμο Εορδαίας να ενταχθούν :

1) Οι κοινότητες Αγ. Δημητρίου , Ρυακείου , Τετραλόφου , Βοσκοχωρίου και
Αγ. Χαράλαμπος (του Δήμο Ελλησπόντου)
α. Οι κοινότητες αυτές βρίσκονται μέσα στο λεκανοπέδιο της Εορδαίας , που περικλείεται από την οροσειρά του Βερμίου και την Εγνατία οδό.
β. Αποτελούν ένα μικρό γεωγραφικό χώρο στην ανατολική γωνία της Εορδαίας και η ένταξή τους στο Δήμο της Εορδαίας θα δημιουργήσει ενιαίο ενεργειακό Δήμο , στα όρια του οποίου θα περιλαμβάνονται όλα τα ορυχεία και οι ΑΗΣ του Ν. Κοζάνης.
γ. Με την ένταξη των κοινοτήτων αυτών στο Δήμο Εορδαίας θα υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση όλων των κοινών ζητημάτων , που έχουν να κάνουν με τη ΔΕΗ.


Ταυτόχρονα όμως θα μπορεί να γίνει και ενιαίος σχεδιασμός για την τοπική ανάπτυξη , με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αξιοποίησης νέων εδαφών , Τ/Θ , τέφρας , πλεονάζουσα θερμική ενέργεια , νερά , καυσαέρια κ.τ.λ.
2) Η κοινότητα Αγ. Αναργύρων (του δήμου Αετού)
Για τους ίδιους λόγους που αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση συν το γεγονός των στενών συγγενικών δεσμών του Δημοτικού αυτού διαμερίσματος με τον Δήμο Πτολεμαΐδας

3) Η κοινότητα Βαρυκού για τους λόγους :
α. Λόγω μορφολογίας εδάφους είναι αποκομμένη από το Νομό Φλώρινας , στον οποίο διοικητικά ανήκει.
β. Γειτνιάζει άμεσα με τα χωριά της Δυτ. Εορδαίας , καθώς βρίσκεται κοντά στην Πτολ/δα , και συνδέεται οδικά με αυτήν και έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση μαζί της με αστική συγκοινωνία της Πτολεμαΐδας
γ. Όλες οι εμπορικές – κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητές της συνδέονται με την Πτολεμαΐδα
δ. Τα αστικά απόβλητα , βάση της μελέτης της Δυτ. Εορδαίας εύκολα έρχονται στον βιολογικό της Πτολ/δας.
ε. Υπάρχει εύκολη σύνδεση του δικτύου ύδρευσης με εκείνο του δήμου Πτολ/δας , για επάρκεια και ποιότητα νερού.
ζ. Υπάρχει η θέληση των κατοίκων και της κοινοτικής αρχής να ενταχθούν στο νέο Δήμο της Εορδαίας ,



3) Κοινότητες Σισανίου και Ναμάτων
Με το σκεπτικό και το γεγονός ότι όπως και στην όμορο προς αυτές κοινότητα Βλάστης οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν ιδιαίτερους οικογενειακούς δεσμούς με την Πτολεμαΐδα, ι είναι κάτοικοι Πτολεμαΐδας επί μονίμου βάσεως αφού δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή θεωρούμε ότι οι παραπάνω κοινότητες είναι ήδη ενταγμένες στο δήμο Πτολεμαΐδας και δεν απομένει παρά μόνο και η τυπική διαδικασία της συνένωσής των με τον Δήμο Εορδαίας,
δ) Κοινότητες Λιβερών , Σιδερών , Κτενά (Δήμου Υψηλάντη)
α. Οι κοινότητες αυτές βρίσκονται σε επαφή με τα γεωγραφικά όρια του Δήμου Πτολεμαΐδας αφού συνορεύουν με δ,δ της Ασβεστόπετρας και ο υπό διάνοιξη δρόμος θα επιτρέψει την ταχύτατη πρόσβαση των κατοίκων στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες (5 klm) όπου και δραστηριοποιούνται, ενώ πολλοί κάτοικοι έχουν συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς με την περιοχής της Πτολεμαΐδας. Άλλωστε το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής με τους ορεινούς όγκους οδηγούν στην φυσική σύνδεση των δύο αυτών μικρών οικισμών με την Πτολεμαΐδα.
Τέλος να σημειώσουμε πως τα συγκεκριμένα δ,δ είναι τα μόνα του Δήμου Υψηλάντη που δεν ανήκαν στην Επαρχία Εορδαίας.
( βλ. ΧΑΡΤΗΣ 6 και 7 )


Πλεονεκτήματα
1) Το λεκανοπέδιο της Εορδαίας αποτελεί ένα ενιαίο συνεκτικό ανθρωπογεωγραφικό σύνολο , με κοινά χαρακτηριστικά και δυνατότητες αναπτυξιακών παρεμβάσεων που ενώνουν τους κατοίκους.
2) Έχει τα αριθμητικά κριτήρια , τα πολιτικά και το μέγεθος για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης στον πρωτογενή , δευτερογενή και τριτογενή τομέα , που ανοίγει προοπτικές για το σήμερα αλλά και για την μεταλιγνική εποχή.
3) Δημιουργείται ένας μεγάλος ενεργειακός δήμος στην Δ. Μακεδονία με ότι αυτό συνεπάγεται για ενιαία αντιμετώπιση των ζητημάτων ΔΕΗ και τοπικής κοινωνίας , αλλά και στον ενιαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό σε σχέση με την λειτουργία των ΑΗΣ και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που παρέχουν . (εδάφη , τέφρα , νερά , τηλεθέρμανση , βιομηχανικό τουρισμό κ.τ.λ.)
4) Συνολική αντιμετώπιση της προστασίας και διαχείρισης των νερών και λιμνών (Βεγορίτιδας , Χειμαδίτιδας ) που είναι ταυτόχρονα και προστατευόμενες από την Ε.Ε. περιοχές .(ανήκουν στην ίδια υδρολογική λεκάνη)
5) Υπάρχει άρτιο οδικό δίκτυο (Εγνατία και κάθετοι δρόμοι) , σιδηροδρομική γραμμή από τη μια άκρη στην άλλη που ενώνουν ολόκληρο τον χώρο.
6) Τα γεωγραφικά όρια του μεγάλου αυτού δήμου ταυτίζονται με τα όρια της αστυνομικής διοίκησης και της πυροσβεστικής Πτολεμαΐδας , και σχεδόν με τα όρια της Μητροπόλεως Φλώρινας , Πρεσπών και Εορδαίας αλλά και της αστικής συγκοινωνίας το ΚΤΕΛ της οποίας είναι το μεγαλύτερο της Δυτικής Μακεδονίας και μετά την πρόσφατη ένταξη του Δήμου Πτολεμαΐδας στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ θα μπορεί να καλύπτει όλες τις ανάγκες δρομολογίων σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα.



7) Το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο και αυτό που είναι προς κατασκευή (Δυτ. Εορδαίας) συγκεντρώνει τα αστικά λύματα των περισσότερων και μεγαλύτερων οικισμών στο βιολογικό της Πτολεμαΐδας και απομένει ένα μικρό ακόμα τμήμα για συνολική επεξεργασία όλων των λυμάτων και προστασίας από αστική ρύπανση των λιμνών που είναι οι τελικοί αποδέκτες.
8) Ενιαίος σχεδιασμός τουριστικής ανάπτυξης του μοναδικού φυσικού κάλους των ορεινών όγκων , των λιμνών , των αρχαιολογικών και παλαιοντολογικών ευρημάτων , για μια συνολική προβολή και αξιοποίηση του φυσιολατρικού , αρχαιολογικού , αγροτικού , βιομηχανικού , εκπαιδευτικού , κυνηγετικού και πολιτισμικού τουρισμού.
Η δημιουργία , στήριξη και λειτουργία αυτού του ενός τόσο μεγάλου σε έκταση δήμου κατά τα πρότυπα των ανεπτυγμένων χωρών της Ε.Ε. θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για τις άλλες περιοχές της χώρας που σήμερα αντιδρούν στις συνενώσεις.

Με αυτές τις πρώτες σκέψεις σας καλώ να ξεκινήσουμε αυτόν τον διάλογο , μέσα από τον οποίο θα αναδειχθούν τα πολλά και μεγάλα εκείνα στοιχεία που μας ενώνουν, αλλά θα εξαλειφθούν και οι μικρές και ασήμαντες διαφορές που μας χωρίζουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: