Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΚΑΤΑ 45% ΣΕ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


Υπεγράφη από το Δήμαρχο Πτολεμαΐδας Γρηγόρη Τσιούμαρη και τον Πρόεδρο των Αστικών Γραμμών Θεόδωρο Καζαντζίδη, η σύμβαση για την εφαρμογή του προγράμματος Συν-κοινωνία, που υλοποιεί η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Όπως τόνισε κατά την υπογραφή της σύμβασης ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης «όλα έγιναν με πολύ καλή συνεργασία με τον φορέα των αστικών συγκοινωνιών, με στόχο να εξυπηρετηθούν οι πολίτες του δήμου και να κάνουμε χρήση της δυνατότητας που μας δίνεται από τη νομοθεσία για επιδότηση έως και 45% σε όλα τα δρομολόγια, που είναι και το μάξιμουμ της επιδότησης».
Συγκεκριμένα τα δρομολόγια που θα επιδοτηθούν χωρίζονται σε τρεις ζώνες: Α’ ζώνη, εντός πόλεως, Β’ και Γ’ ζώνη, δημοτικά διαμερίσματα. Αναλυτικά:
Η Α’ ζώνη περιλαμβάνει πέντε δρομολόγια εντός πόλεως, που καλύπτουν και τον οικισμό Καρδιάς, που δρομολογούνται για πρώτη φορά στην πόλη ( ώρες αναχώρησης 8.00, 2.20, 4.30, 6.00 και 20.45), τα οποία θα διέρχονται από πολλές στάσεις, μεταξύ των οποίων το Δημοτικό Κολυμβητήριο, καθώς, επίσης και το 5ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας. Το πρωινό δρομολόγιο θα εξυπηρετεί μαθητές και κατοίκους των δημοτικών διαμερισμάτων, τα μεσημεριανά τη μεταφορά μαθητών προς κολυμβητήριο και τα απογευματινά την επιστροφή προς τα δημοτικά διαμερίσματα. Το εισιτήριο με την επιδότηση θα κοστίζει 50 λεπτά. Όλα τα δρομολόγια προς το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας επιδοτούνται με ποσοστό 45%, δηλαδή από 90 λεπτά που πληρώνει σήμερα ο επιβάτης, το εισιτήριο θα μειωθεί σε 50 λεπτά. Έτσι ένας κάτοικος δημοτικού διαμερίσματος που χρειαζόταν να μετακινηθεί από τον τόπο του προς το Νοσοκομείο, άρα χρειαζόταν να πληρώσει 5€, τώρα θα πληρώνει 2.80€.
Η Β’ ζώνη περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα Ασβεστόπετρας, Περδίκκα, Προαστίου και Πενταβρύσου. Το εισιτήριο σε επιλεγμένα δρομολόγια, που θα προτείνουν τα τοπικά συμβούλια, θα κοστίζει 80 λεπτά από 1.30 που κοστίζει σήμερα.
Η Γ’ ζώνη αφορά στα δημοτικά διαμερίσματα Δροσερού, Γαλάτειας, Ολυμπιάδας και Μαυροπηγής και πάλι σε επιλεγμένα δρομολόγια, τα οποία θα προταθούν από τα τοπικά συμβούλια. Το εισιτήριο θα κοστίζει 90 λεπτά από 1.60 που κοστίζει σήμερα.
Σε επόμενη φάση, ο Δήμος Πτολεμαΐδας θα προτείνει την επιδότηση και νέων δρομολογίων εκτός ορίων του Δήμου, σύμφωνα με τον κ. Τσιούμαρη.
Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Αστικών Πτολεμαΐδας Θεόδωρος Καζαντζίδης ευχαρίστησε θερμά το Δήμαρχο Πτολεμαΐδας, λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι η καλύτερη συνεργασία που είχαμε ποτέ με δημοτική αρχή», ενώ πρόσθεσε ότι η επιδότηση του εισιτηρίου και τα δρομολόγια εντός πόλεως υπήρξαν χρόνια αιτήματά μας».
Για το δεκατετράμηνο 1-11-08 έως 31-12-09 για το Δήμο Πτολεμαΐδας εγκρίθηκε το ποσό των 164.887 ευρώ, ενώ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 θα αποσταλεί στην ΚΕΔΚΕ, υπογεγραμμένη από το Δήμο και το ΚΤΕΛ η σύμβαση με το συγκοινωνιακό έργο, που θα αντιστοιχεί στο διαθέσιμο ποσό, ώστε να προχωρήσει η εφαρμoγή του προγράμματος.
Ο Δήμος Πτολεμαΐδας είναι ο μοναδικός δήμος της Δυτικής Μακεδονίας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δημοτικής Συγκοινωνίας, στόχος του οποίου είναι η άρση της απομόνωσης των Δήμων της Περιφέρειας, η αναβάθμιση και επέκταση των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών δικτύων, η επιδότηση του εισιτηρίου, η προώθηση της προσπελασιμότητας και η τοπικής οικονομικής ανάπτυξης.
Για την πρώτη φάση του προγράμματος ΣΥΝ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ θα διατεθούν 40 εκ. €, ίσο με το 50% του ποσού που πρότειναν οι 348 Δήμοι της χώρας που συμμετέχουν, με εξαίρεση την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται η ένταξή του στο ΕΣΠΑ, με συνέπεια και την αύξηση του ποσού χρηματοδότησης.
Τον Μάρτιο του 2009 η ΚΕΔΚΕ θα διατυπώσει τις προδιαγραφές για τις προτάσεις των ΟΤΑ στην δεύτερη φάση του 2010 και θα αξιολογήσει τις προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους ΟΤΑ έως τον Ιούνιο του 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: