Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΕΟΡΔΑΙΑ ΑΙΩΝΙΑ ΚΟΙΤΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Την ενότητα και συνοχή όλων των πολιτών της ευρύτερης περιοχής ενόψει των διεργασιών για το νέο Καποδίστρια, ζήτησε ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης, κηρύσσοντας την έναρξη του νέου θεσμού των πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο «Πτολεμαϊκά 2008», που ξεκίνησαν την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008, στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας.
Αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την συμβολή των πολιτιστικών συλλόγων στην διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην προσπάθεια των γηγενών για την διατήρηση της ιστορίας αυτού του τόπου ο Δήμαρχος ανέφερε:
«Γνωρίζουμε όλοι ότι στα παλιά καϊλάρια, την κωμόπολη με την ονομασία αυτή έως το 1912, μετά την Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ποντίων, άρχισαν να φτάνουν εδώ μεγάλες εστίες από Μικρασιάτες, Πόντιους και Θρακιώτες, που έφεραν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους και συγχωνεύτηκαν με τους γηγενείς μας.
Έτσι λοιπόν σ’ αυτό τον τόπο δημιουργήθηκε ένα μεγάλο πολιτισμικό «μωσαϊκό» εθνοτήτων, που μέσα από τους συλλόγους και τα δραστήρια διοικητικά τους συμβούλια, διατήρησαν τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων τους.
Η Πτολεμαΐδα είναι ο κατ’ εξοχήν τόπος του πολιτισμού και της παράδοσης, που μας έχουν διδάξει οι πρόγονοί μας και ως Δήμαρχος είμαι πολύ υπερήφανος, που διαθέτουμε τα καλύτερα και πλέον δραστήρια πολιτιστικά σωματεία της χώρας και οφείλουμε ως Δημοτική Αρχή να είμαστε κοντά τους στηρίζοντας κάθε προσπάθειά τους.
Σήμερα για πρώτη φορά στον τόπο μας ξεκινάμε ως Δήμος τα ΠΤΟΛΕΜΑΪΚΑ, έναν νέο θεσμό, που φέρει την επωνυμία αυτή για να μας θυμίζει την ιστορική περιοχή μας, της οποίας έχει γίνει «υφαρπαγή» περιοχών για κάποιες «σκοπιμότητες», με στόχο την αποδυνάμωση της ιστορικής και μεγάλης Εορδαίας.
Γνωρίζετε ότι πρόταση του Δήμου Πτολεμαΐδας είναι ο νέος Καποδίστριας να ξεκινήσει από τον Δήμο Εορδαίας, όπως ακριβώς ήταν έως και τις αρχές του 1970.
Γι’ αυτό λοιπόν θέλω θυμάστε όλοι ότι τα «ΠΤΟΛΕΜΑΪΚΑ 2008» θα συμβολίζουν ότι είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, σαν μια γροθιά, πρόσφυγες και γηγενείς αγωνιζόμενοι γι’ αυτό που λέγεται Δήμος Πτολεμαΐδας και μεγάλη Εορδαία».
Την αυλαία των πολιτιστικών εξαήμερων εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν υπό την επίβλεψη της αρμόδιας Αντιδημάρχου Τάνιας Βάνη, άνοιξαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ποντίων, Θρακιωτών, Γαλάτειας, Μικρασιατών, Κλεισουριέων, Οικισμού Καρδιάς , Ολυμπιάδας και Πενταβρύσου, παρασύροντας το πολυπληθές κοινό σε ένα χορευτικό ταξίδι και στα χνάρια της παράδοσης, αναβιώνοντας όλη την πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής.
Η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων περιελάμβανε ένα μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τον Στέφανο και τους BEMOL αφιερωμένο στους νέους, στους οποίους μιλώντας ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας είπε «έψαχνα από καιρό την ευκαιρίας να σας βρω συγκεντρωμένους για να σας εκφράσω την υπερηφάνεια που νοιώθω για σας αφού αυτή την ώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μας εκπροσωπεί το 1Ο ΕΠΑΛ- ΣΕΚ, το μοναδικό σχολείο στη Ελλάδα φιλοξενούμενο στην πρώτη θέση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο εντυπωσίασε τον ίδιο τον Υπουργό και όλους τους επισκέπτες. Ενώ επεσήμανε ότι η αθλήτρια Στέλλα Παπαδοπούλου μας έκανε υπερήφανους με τις επιδόσεις της στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου. Ο κ. Τσιούμαρης συνεχάρη, επίσης, την πρόεδρο Καίτη Μπαλτζοπούλου και τα μέλη του ΣΦΕΤΕ για τα έργα ζωγραφικής, που πλαισίωσαν την εκδήλωση.
Το πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίστηκε την Κυριακή με ελληνική παραδοσιακή μουσική από την Λεχοβίτικη Κομπανία και τις επόμενες μέρες τα μικρά παιδιά θα έχουν την ευκαιρία στον χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων να απολαύσουν Καραγκιόζη από το θέατρο σκιών και θέαμα από την ομάδα CAMBER.
Η Αυλαία για τα πρώτα «ΠΤΟΛΕΜΑΪΚΑ» θα πέσει Πέμπτη στο Δημοτικό Στάδιο με την θεατρική παράσταση «αγάντα» από τον θίασο του μοναδικού Χάρρυ Κλύνν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: