Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

<<ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ >> ΤΑ ΠΟΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΛΙΒΕΡΙΑΔΗ


Στα πλαίσια μιας πραγματικά ξεχωριστής εκδήλωσης , που διοργάνωσε ο Δήμος Πτολεμαΐδας με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γρηγόρη Τσιούμαρη πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο η παρουσίαση των βιβλίων των συμπολιτών μας πρώην συμβούλου Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου Μελβούρνης Παναγιώτη Λιβεριάδη και της συζύγου του Αναστασίας Γκέσσα- Λιβεριάδη, παρουσία του Δημάρχου Πτολεμαΐδας, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κων/νου Ανδρεάδη, του Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Συμεωνίδη, του τέως δημάρχου Κων/νου Μαυρομάτη, του τέως Νομάρχη Κοζάνης Πασχάλη Μητλιάγκα , Δημοτικών Συμβούλων, Σχολικών συμβούλων, Εκπαιδευτικών και εκπροσώπων άλλων φορέων, τους οποίους καλωσόρισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τάνια Βάνη.
Προλογίζοντας και μιλώντας από «καρδιάς» ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας τον συγγραφέα και καθηγητή του κ. Λιβεριάδη επεσήμανε τα εξής : «Επιτρέψτε μου να μιλήσω για ένα πολυαγαπημένο και από τα πιο σεβαστά πρόσωπα της ζωής μου, που μου επηρέασε διαμορφώνοντας την προσωπικότητά μου και εξακολουθεί να με επηρεάζει ακόμη. Η ζωή ξέρουμε ότι έχει πολλά γυρίσματα και πραγματικά δεν περίμενα ποτέ μου ότι ο σεβαστός μου καθηγητής στον οποίο οφείλω πάρα πολλά , θα ερχόταν κάποια στιγμή να με παρουσιάσει ως υποψήφιο Δήμαρχο και σήμερα εγώ να έχω την χαρά και την τιμή να παρουσιάσω το πόνημα του ιδίου και της συζύγου του».
Στη συνέχεια ο κ. Τσιούμαρης αναφέρθηκε σε αλησμόνητες στιγμές του παρελθόντος από την σχολική ζωή , στις γνώσεις που αποκόμισε από τον κ. Λιβεριάδη και κυρίως στο ποίημα του Καβάφη «Τιμή σ΄ εκείνους που στην ζωή τους όρισαν να φυλάττουν Θερμοπύλες», που έγινε τρόπος ζωής τόσο για τον ίδιο αλλά και συνέπεια ζωής από τον σεβαστό δάσκαλο Παναγιώτη Λιβεριάδη.

Ακολούθως έκανε μια σύντομη αναφορά στον αγώνα που έδωσε ο αγαπημένος του καθηγητής για την ελληνομάθεια στην Μελβούρνη, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια που του παρουσιάστηκαν κατά καιρούς και φέρνοντας εις πέρας την αποστολή του.
Επιπλέον ο κ. Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει από τον Δήμο ένα ένθετο – αφιέρωμα με όλες τις προσωπικότητες που ανέδειξε ο τόπος μας χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στις πανελλήνιες πρωτιές που συνεχίζονται φέρνοντας την Πτολεμαΐδα στην πρώτη γραμμή, γεγονός που αποδεικνύει το υψηλό πνευματικό επίπεδο αυτού του τόπου, το οποίο σφυρηλάτησαν δάσκαλοι και καθηγητές μας όπως ο Παναγιώτης Λιβεριάδης.
Μιλώντας για την συγγραφέα Αναστασία Γκέσσα – Λιβεριάδη ο κ. Τσιούμαρης επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα εξαίρετο άνθρωπο με πολλές ευαισθησίες και ερεθίσματα τα οποία πηγάζουν μέσα από το συγγραφικό της έργο, που αποτελεί
ένα παράθυρο στο παρελθόν προτρέποντας τους παλιούς να θυμηθούν και τους νέους να μαθαίνουν.
Ολοκληρώνοντας ο κ. Δήμαρχος υπογράμμισε ότι: « ως τοπική κοινωνία είμαστε υπερήφανοι για τα πονήματά σας και σας ευχόμαστε να συνεχίσετε το συγγραφικό σας έργο. Είναι πολύ μεγάλη τιμή και χαρά για έναν μαθητή να παρουσιάζει το έργο του δασκάλου του».
Ακολούθησε η παρουσίαση των δύο βιβλίων από την Φιλόλογο και Δημοτική Σύμβουλο Σοφία Τέλιου-Δεληδημήτρη και από τον Δικηγόρο Ιωάννη Κούση, οι οποίοι με ιδιαίτερα γλαφυρό και παραστατικό τρόπο έδωσαν την ταυτότητα των δύο έργων.
Η κα. Τέλιου παρουσιάζοντας το βιβλίο της κας Λιβεριάδου επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα μυθιστόρημα, πρόκληση για τους αναγνώστες που καλούνται να το διαβάσουν, καθώς θα βρουν στις σελίδες του ένα κομμάτι της δικής τους ζωής, το οποίο έζησαν ή γνώρισαν από διηγήσεις μεγαλυτέρων, δεδομένου ότι τα μέρη όπου διαδραματίζονται οι εξελίξεις είναι υπαρκτά και γνωστά.
Οι πειστικές περιγραφές, οι γλαφυρές αναλύσεις και τα διάφορα συναισθήματα κάνουν το βιβλίο ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ελκυστικό, που εκτός από την πληρότητα της ανάγνωσης δίνει και το μήνυμα της βεβαιότητας ότι η ζωή και οι ευκαιρίες δεν τελειώνουν ποτέ, το αύριο σε περιμένει αρκεί να θέλεις να δημιουργήσεις. «Αυτό είναι το μήνυμα που εισέπραξα και εγώ» διευκρίνισε η κα. Τέλιου, προτρέποντας όλους να διαβάσουν το βιβλίο, ενώ παρουσιάζοντας αποσπάσματά του προκάλεσε συγκίνηση στους παρευρισκόμενους.
Ερμηνεύοντας τον τίτλο του βιβλίου του κ. Λιβεριάδη, ο κ. Κούσης διευκρίνισε ότι και μόνον ο τίτλος του προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη να το διαβάσει , καθώς δημιουργεί εντύπωση δεδομένου ότι είναι περιγραφικός.
«Ο συγγραφέας γνώρισε, λάτρεψε και υπηρέτησε την ελληνομάθεια των ομογενών της Αυστραλίας, όχι όμως χωρίς αγωνίες, κόστη και θυσίες καθώς βρέθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες και συνεχή πολεμική. Τα κατορθώματα προκάλεσαν φθόνο και κατατρεγμούς, πράγματα που αποτελούν φυσική συνέπεια για κάθε επιτυχημένο αγώνα. Συνεπής στο ραντεβού με την μεγαλύτερη πρόκληση μια εκπαιδευτικής καριέρας , ο συγγραφέας μέσα στο βιβλίο του παραθέτει την πορεία και την εμπειρία του στον τιτάνιο αγώνα που έδωσε για την ελληνομάθεια των ελληνοπαίδων της Αυστραλίας, ενώ μέσα από το περιεχόμενό του αναδεικνύεται η εργατικότητα που αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του συγγραφέα. Αναδεικνύονται επίσης η μεθοδικότητα που διέπει το έργο που επιτέλεσε, η συνέπεια στην αποστολή που είναι ιδιαίτερα έκδηλη, η ευαισθησία που είναι διάχυτη σε όλο το έργο, η ευγένεια προς τον άνθρωπο ακόμη και σε αυτούς που τον πολέμησαν, η νηφαλιότητα που συμπορεύεται με την ευγένεια και το συναίσθημα που διαθέτει, η εντιμότητα και η ευσθησία που αποτελούν όπλα του προς τους αντιπάλους, η αναγνώριση και η απόδοση της δικαιοσύνης, ο απόλυτος σεβασμός στην αλήθεια και η ακριβολογία η οποία διακατέχει το βιβλίο στο σύνολό του.

«Το έργο αυτό δίνει την αίσθηση ότι πάνω από αυτό ίπταται ο δάσκαλος και εγώ σας ευχαριστώ που μου εμπιστευθήκατε την παρουσίαση του βιβλίου σας, σας ευχαριστώ που υπήρξατε δάσκαλός μου», κατέληξε ο κ. Κούσης.
Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι δυο συγγραφείς, οι οποίοι με έκδηλη την συγκίνηση στο πρόσωπό τους ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για την τιμή που τους έκανε, καθώς και όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, ξεδιπλώνοντας σημαντικές στιγμές από την ζωή τους, που προκάλεσαν μοναδικά συναισθήματα στους παρευρισκόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: