Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Μεγάλη τιμή και βαριά ευθύνη για το Δήμο Πτολεμαΐδας που θα φιλοξενήσει την έδρα του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας- Δανίας


Νέους ορίζοντες στους τομείς της ενέργειας ανοίγει η ιδρυτική διακήρυξη του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Δανίας με έδρα την Πτολεμαΐδα, μετά την υπογραφή της από τον Δήμαρχο Πτολεμαΐδας Γρηγόρη Τσιούμαρη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Δημαρχείο, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Κασαπίδη.
Πρόκειται για μια συνεργασία, η οποία μόνο οφέλη μπορεί να έχει για το Δήμο Πτολεμαΐδας την ευρύτερη περιοχή και τη χώρα ολόκληρη, καθώς η Δανία έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στους τομείς της ενέργειας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας θα δώσουν την ευκαιρία σε πολλές ομάδες επιστημόνων και πολιτών της περιοχής να ακολουθήσουν τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη στην Σκανδιναβική χώρα. Κύριος στόχος του Συνδέσμου είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στις εναλλακτικές μορφές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η επιλογή της Πτολεμαΐδας για την έδρα του Συνδέσμου αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, αλλά και βαριά ευθύνη για την πόλη και την περιοχή, αφού όπως τόνισε και ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης, η Πτολεμαϊδα έχει πλέον αποδείξει ότι κινείται σε γρήγορους ρυθμούς πόλεων ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας, αφού ευχαρίστησε τον βουλευτή Γιώργο Κασαπίδη για την πρωτοβουλία, ανέφερε ότι παραχωρεί στο συγκρότημα του ΒΙΟΠΑ, εντός του χώρου της πρώην λιπασματοβιομηχανίας, ένα γραφείο για τις ανάγκες στέγασης του Συνδέσμου, τονίζοντας ότι «με ιδιαίτερη χαρά αποδεχόμαστε την πρόταση ίδρυσης Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Δανίας με έδρα την Πτολεμαΐδα και σας παραχωρούμε για τις πρώτες σας ανάγκες έναν χώρο μέσα στο ΒΙΟΠΑ. Μας συγκινούν τα φιλικά αισθήματα των Δανών φίλων μας και να γνωρίζετε ότι ο Δήμος μας φημίζεται τόσο για την φιλοξενία του όσο και για τις πανελλαδικές πρωτιές του».
Ο κ. Κασαπίδης από την πλευρά του έκανε γνωστό ότι στο προσεχές διάστημα η Πτολεμαΐδα θα αδελφοποιηθεί με το αντίστοιχο ενεργειακό κέντρο της Δανίας και χαρακτήρισε την ίδρυση του Συνδέσμου ιστορική όχι μόνον για τον τόπο μας αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. «Επιχειρείται και θεσμικά να έρθουν σε επαφή οι δύο λαοί μέσα από μια κίνηση πολιτών ώστε να μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις και να συνεργαστούν σε θέματα ενέργειας. Επιδίωξή μας είναι να μπορέσει ο τόπος μας να ζυμωθεί με την κουλτούρα του λαού της Δανίας, οι οποίοι κατάφεραν τα τελευταία τριάντα χρόνια να είναι πρωτοπόροι σε τομείς της παγκόσμιας οικονομίας», τόνισε ο κ. Κασαπίδης.
Η παγκοσμίου φήμης Ελληνίδα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης Ειρήνη Αγγελιδάκη αναφέρθηκε στην οργάνωση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Δανία και στην έρευνα πάνω σε θέματα παραγωγής ενέργειας από Βιομάζα. Η Δανία άλλωστε είναι πρωτοπόρος τόσο στην ενέργεια από βιομάζα όσο και στην αιολική ενέργεια.
Αναφερόμενη η κ. Αγγελιδάκη και στις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών επεσήμανε ότι είναι τόσο ισχυρές, ώστε η Ελλάδα για τους Δανούς να είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός μετά την χώρα τους .
Η τέως υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλες κα. Ούλα Πηλαβάκη στον χαιρετισμό της μετέφερε εικόνες από την καθημερινή ζωή, τα ήθη και τα έθιμα των Δανών, αλλά και στα αισθήματα φιλίας που τρέφει ο λαός της Δανίας για την Ελλάδα. Το καταστατικό του Συνδέσμου, του οποίου πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Πτολεμαίδας, υπογράφηκε από όλους τους παρευρισκόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: