Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ Η 13Η ΙΟΥΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ 2%

Μέχρι τις 13 Ιουνίου είναι η προθεσμία που δίνεται στους ιδιοκτήτες – εκπροσώπους των καταστημάτων για να ρυθμίσουν τις οφειλές του 2% προς το Δήμο Πτολεμαΐδας.
Σύμφωνα με τον Νόμο 3649/2008 μετά την 13η Ιουνίου, όσοι καταστηματάρχες δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους αυτές θα βεβαιωθούν και θα προσκομιστούν στην Εφορία, η οποία θα προχωρήσει στη δέσμευση των φορολογικών τους δηλώσεων.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, που καθορίζεται , δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των είκοσι τεσσάρων, καθεμία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 150 ευρώ.
Η πρώτη δόση είναι καταβλητέα κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, οι δε υπόλοιπες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα.
Η καταβολή ολόκληρου του ποσού της οφειλής, εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης, γίνεται με έκπτωση 10 %. Η καθυστέρηση καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων επιφέρει απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης και συνεπάγεται υποχρέωση του οφειλέτη προς καταβολή του υπόλοιπου ποσού, όπως είχε αρχικά βεβαιωθεί.
H δημοτική αρχή στάθηκε από την αρχή με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα απέναντι στο θέμα και σε καμία περίπτωση δεν προσπάθησε να χαϊδέψει τα αυτιά κανενός, λαϊκίζοντας και λαμβάνοντας παράνομες αποφάσεις. Ο ίδιος ο πρόεδρος του πανελλήνιου συνδικαλιστικού οργάνου των καφεψητοπωλών και ιδιοκτητών κέντρων διασκέδασης σε συγκέντρωση το 2003 στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας εξήρε τη θέση του Δημάρχου που δεν λαΐκιζε επί του θέματος και κάλεσε τους καταστηματάρχες της Πτολεμαΐδας σε ένα αγώνα προς την κεντρική εξουσία (βουλή) για τη ρύθμιση του προβλήματος. Προσπάθησε, μάλιστα, να βρει κάθε δυνατή λύση και να συνεργαστεί με τους επαγγελματίες, ώστε να αντιμετωπίσει το συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα. Στην πρόσκληση, όμως, που τους απηύθυνε συνάντησε άρνηση και έλλειψη συνεργασίας. Οι καταστηματάρχες γνωρίζουν, βέβαια, πολύ καλά ότι κανένας δήμαρχος δεν μπορεί να αλλάξει το νόμο ή να χαρίσει τα χρέη.
Επειδή οι ακραίες θέσεις δεν οδηγούν πουθενά κι επειδή είναι προς όφελος όλων η επίλυση του θέματος, η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ρυθμιστεί η υπόθεση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για όλους.Σε ότι δε αφορά στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων η δημοτική αρχή, εκτιμώντας το μεγάλο ποσοστό ανεργίας των νέων της περιοχής μας και τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες, έδειξε από την αρχή ανοχή στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, με συνέπεια να εκθέτουν τριπλάσια καθίσματα απ’ ότι ορίζει η άδειά τους. Σήμερα, όμως, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφού το κέντρο μετατρέπεται τους καλοκαιρινούς μήνες σε μια απέραντη καφετέρια, ενώ δεν υπάρχει πλέον πρόσβαση στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι καταστηματάρχες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (80%) στάθηκαν ασυνεπείς ως προς την εξόφληση του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου και έκθεσης τραπεζοκαθισμάτων και δεν εκτίμησαν καθόλου το γεγονός ότι ο δήμος εξάντλησε τα όρια της ανοχής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: