Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΜΕ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Γ. ΚΑΣΑΠΙΔΗ



Συνάντηση με το Δήμαρχο Πτολεμαΐδας Γρηγόρη Τσιούμαρη είχε ο βουλευτής Ν. Κοζάνης Γ. Κασαπίδης το βράδυ της Τρίτης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η πρόταση του βουλευτή να γίνει η Πτολεμαϊδα έδρα του υπό σύσταση συνδέσμου φιλίας Ελλάδας- Δανίας.


Ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόταση αυτή, που δείχνει αφενός μεν τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Πτολεμαϊδα ως ενεργειακός κόμβος και αφετέρου αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αξιοποιηθούν οι υποδομές της περιοχές και να προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων αποστολών και επενδυτών.


Ο κ. Κασαπίδης επέδωσε στο Δήμαρχο Πτολεμαΐδας φάκελο με τη σχετική πρόταση και το καταστατικό του συνδέσμου φιλίας. Μάλιστα, στην επιστολή του προς το Δήμαρχο Πτολεμαϊδας, ο κ. Κασαπίδης κάνει εκτενή αναφορά στους λόγους που επελέγη η Πτολεμαΐδα ως έδρα του Συνδέσμου Φιλίας, αλλά και στα χαρακτηριστικά της σκανδιναβικής κοινωνίας και τις προοπτικές της δανέζικης οικονομίας, που αποδεικνύουν πως μια συνεργασία μπορεί να είναι μόνο ωφέλιμη για την περιοχή.


Ο κ. Τσιούμαρης ευχαρίστησε τον κ. Κασαπίδη για την πρόταση αυτή και δεσμεύτηκε να τη φέρει προς συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.



Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Κασαπίδη προς τον κ. Τσιούμαρη:



Θέμα: Φιλοξενία της έδρας του υπό σύσταση «Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας-Δανίας» στην πόλη της Πτολεμαΐδας.



Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,


με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω και επισήμως, για την πρόθεση που υπάρχει για την επιλογή της πόλης της Πτολεμαΐδας, ως έδρα του υπό σύσταση συνδέσμου φιλίας Ελλάδος-Δανίας.


Πρόκειται για ένα νεοσύστατο όργανο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί και η νομική του θέσπιση μέχρι τα τέλη Ιουνίου.


Η πρωτοβουλία ανήκει στον γράφων την παρούσα επιστολή και η επιλογή της Πτολεμαΐδας ως έδρα του συνδέσμου στην Ελλάδα, δεν έγινε τυχαία.


Βασικές προϋποθέσεις που συνάδουν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του συνδέσμου εντοπίζονται στην Πτολεμαΐδα και είναι:


α) Ενεργειακό κέντρο της χώρας.


β) Προεργασία του Δήμου για την αξιοποίηση του χώρου της ΑΕΒΑΛ, για δράσεις που ταυτίζονται με τις επιδιώξεις του συλλόγου.


γ) Ίδρυση και λειτουργία στην Πτολεμαΐδα του Κέντρου Ενεργειακών Εξελίξεων, ως μετεξέλιξη του λιγνιτικού κέντρου της χώρας υπό τις νέες επιταγές της εποχής.


δ) Έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα που απαιτούν άμεσες και καινοτόμες δράσεις αντιμετώπισης.


κ. Δήμαρχε,


είμαι απολύτως βέβαιος ότι και με τη δική σας στήριξη και του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών του Νομού, θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα φιλοξενίας της έδρας του συνδέσμου στο Νομό μας και την πόλη μας.


Για καλύτερη ενημέρωσή σας για τους σκοπούς και επιδιώξεις του συνδέσμου, σας στέλνω και το καταστατικό του συνδέσμου.


Η σπουδαιότητα της έδρας και της παρουσίας του συνδέσμου προκύπτει, αν αναλογιστεί κανείς τη δυναμική της μικρής αυτής Σκανδιναβικής χώρας και τις τεράστιες προοπτικές που έχει δημιουργήσει.


Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:


Έκταση 43.092 km2, περίπου το 1/3 της Ελλάδας.


Πληθυσμός 3.800.000, περίπου το 1/3 της Ελλάδας.


Η μικρή αυτή επίπεδη χώρα πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο σε ορισμένους βασικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας:


α) Είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο, στην Τεχνολογία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ιδίως στις ανεμογεννήτριες.


β) Είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, στη συμμετοχή των Α.Π.Ε. στο ενεργειακό της ισοζύγιο, περίπου 14%.


γ) Είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο, στην παραγωγή και εμπορία δερμάτων γούνας (συνεταιριστική οργάνωση).


δ) Είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο, στην έρευνα και καινοτομία σε θέματα βιοτεχνολογίας.


ε) Κατέχει την καλύτερη τεχνογνωσία στον κόσμο, σε θέματα παραγωγής βιοενέργειας από βιομάζα.


στ) Έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της Ευρώπης (συνεταιριστική).


ζ) Έχει αναπτύξει μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης, που περιορίζει την ανεργία σε ποσοστό κάτω του 2%.


η) Η χώρα μας αποτελεί τον δεύτερο τουριστικό προορισμό για τους Δανούς (το 2003 είχαμε 294.076 επισκέψεις Δανών τουριστών).


θ) Κατέχει τα πρωτεία σε παγκόσμιο επίπεδο, στην παραγωγή και


εμπορία χοιρινών.


Το σημαντικότερο όλων όμως κ. Δήμαρχε, θεωρώ ότι είναι η νοοτροπία και συμπεριφορά των Δανών, στην καθημερινή τους ζωή και στις σχέσεις τους με τους συμπολίτες τους και τη διοίκηση.


Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat 2006 στην παγκόσμια κατάταξη των 100 πρώτων, πιο ευνομούμενων χωρών-μελών του ΟΗΕ, η Δανία κατέχει τη δεύτερη θέση σε μικρή απόσταση από την πρώτη Σουηδία ενώ η χώρα μας καταλαμβάνει την 44η θέση.


Γίνεται αντιληπτό κ. Δήμαρχε, ότι η καλλιέργεια σχέσεων και συνεργασιών με το Δανέζικο λαό, μόνο προς όφελος μπορεί να αποβεί για τη χώρα μας, πολύ δε περισσότερο για την κοινωνία των πολιτών που θα φιλοξενεί την έδρα του συνδέσμου.


Για το λόγο αυτό ζητώ από εσάς και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, να αποδεχτείτε την πρόταση για τη φιλοξενία της έδρας και αν είναι δυνατή η διευκόλυνση από μέρους σας, για τη στέγαση και λειτουργία των γραφείων στα πρώτα βήματα του συνδέσμου.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: