Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Eντατικοποιήθηκαν οι ενέργειες για την καλλιέργεια των σχέσεων με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ενόψει μάλιστα και της επίσκεψης αντιπροσωπείας του Δήμου Πτολεμαΐδας στην Αίγυπτο στις αρχές Μαΐου.

Ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας το περασμένο διήμερο είχε στην Αθήνα διαδοχικές επαφές με :



  • τον Εξοχότατο κ. Πρέσβη της Αιγύπτου στην Ελλάδα Hmdi Losa

  • τον πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Στέφανο Ταμβάκη

  • και τον πρόεδρο του Σύνδεσμο Ελλήνων Αιγυπτιωτών στην Ελλάδα κ. Φίλιππο Κοσσένα.


ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ


Ο κ. Τσιούμαρης είχε συνάντηση σε εγκάρδιο κλίμα με τον πρέσβη της Αιγύπτου την Τετάρτη το πρωί, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί :


· στους ακατάλυτους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τη γενέτειρα του Πτολεμαίου του Α’ με την Αλεξάνδρεια που αποτελεί και την αφορμή για την έκφραση της επιθυμίας των Πτολεμαϊτών, να συνδεθούν οι δύο πόλεις με δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.


· στην υποχρέωσή του ως Δήμαρχος της προβολής του πολιτιστικού και ιστορικού υπόβαθρου της περιοχής, αλλά και της διεύρυνσης των οριζόντων του Δήμου με συνεργασίες άλλων λαών


· στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης της Πτολεμαΐδας


· που μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του τ. Υπουργού Ανάπτυξης κ. Σιούφα για την δημιουργία Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανακηρύσσεται ουσιαστικά και τυπικά σε Ενεργειακή Πρωτεύουσα της χώρας


· στην δημιουργία καινοτόμου πόλου Ανάπτυξης στην ΑΕΒΑΛ αλλά και το έντονο ενδιαφέρον ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων για δραστηριοποίηση στον συγκεκριμένο χώρο


· στην τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας και τα βραβεία


Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας Οικόπολις του Ιδρύματος Γουλανδρή (2007)


Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας του Υπουργείο Ανάπτυξης (2006)



  • στην πλούσια συλλογή πανελληνίων βραβείων και των διακρίσεων του Δήμου σε πνευματικό – πολιτιστικό - κοινωνικό και αθλητικό επίπεδο.

  • στην επιθυμία του Δήμου της ειλικρινούς και ουσιαστικής αδελφοποίησης με δραστηριοποίηση και ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειρίας και τεχνογνωσίας σε όσο δυνατόν περισσότερους τομείς. Πρωτίστως δε της φιλοξενίας για την οποία φημίζεται η πόλη της Πτολεμαΐδας.

· Τέλος ο κ. Τσιούμαρης αφού ευχαρίστησε για τον ικανό χρόνο που του διέθεσε ο εξοχότατος κ. Πρέσβης τον προσκάλεσε στην Πτολεμαΐδα για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης, τις κορυφαίες υποδομές, την δραστηριοποίηση των κοινωνικών, πολιτιστικών και μορφωτικών συλλόγων.


Ο κ. πρέσβης με τη σειρά του τόνισε ότι εκτιμά ιδιαίτερα την προσπάθεια του Δημάρχου Πτολεμαΐδας και θα σταθεί αρωγός, λειτουργώντας ως δίαυλος επικοινωνίας με τις αρχές της Αλεξάνδρειας.


Τόνισε, δε, ότι παρά το γεγονός ότι η ιστορία των αδελφοποιήσεων έχει αποδείξει πολλές φορές ότι παρά την αρχική διμερή επιθυμία και τα εκατέρωθεν συμφωνηθέντα, αργά η γρήγορα οι προσπάθειες ατονούν και περνούν στα αρχεία, θεωρεί βέβαιο ότι η συνεργασία με την Πτολεμαϊδα θα ευοδωθεί τόσο στον επιχειρηματικό, όσο και στο μορφωτικό τομέα.


· Με δεδομένη την επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας της Αιγύπτου στην Ελλάδα, ο πρέσβης της Αιγύπτου κάλεσε τον κ. Τσιούμαρη να παραβρεθεί και να παρουσιάσει το ενεργειακό προφίλ της Πτολεμαΐδας σε εκδήλωση. Ενώ την ανάλογη πληροφόρηση για την ιστορία και τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής της Εορδαίας να παρουσιάσει σε επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού της Αιγύπτου.


· Ο κύριος Hmdi Losa έκανε αποδεκτή την πρόσκληση του κ. Τσιούμαρη για επίσκεψη στην πόλη της Πτολεμαΐδας και ζήτησε από τον Δήμαρχο Πτολεμαΐδας την συνεχή ενημέρωση επί των αναπτυξιακών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου Πτολεμαΐδας.



ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


Στη συνέχεια ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Αιγυπτίων (Σ.Α.Ε.), ο οποίος αριθμεί πάνω από 7000 μέλη και έχει μεγάλη κινητικότητα και δραστηριότητα, η προσφορά του δε τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Ο κ. Τσιούμαρης αναφέρθηκε στην ανέκαθεν επιθυμία των Πτολεμαιτων για την προσέγγιση των πόλεων της Πτολεμαΐδας και της Αλεξάνδρειας λόγω της ύπαρξης αρχαιότατων ιστορικών δεσμών και ζήτησε την στήριξη του Συνδέσμου σε αυτήν την προσπάθεια αφού οι διασυνδέσεις και η επιρροή που διαθέτει με το αδιαμφισβήτητο κύρος του είναι σε όλους γνωστή. Αναφέρθηκε για την εργασία πολλών Ελλήνων Αιγυπτιωτών στην Πτολεμαϊδα στην κατασκευή των λιγνιτικών μονάδων και της ΑΕΒΑΛ οι οποίοι συνεχίζουν μέχρι σήμερα να έχουν συγγενικούς και φιλικότατους δεσμούς με την πόλη της Πτολεμαΐδας.


Η υποδοχή από την πλευρά του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ του συνδέσμου υπήρξε ιδιαίτερη θερμή, ενώ ζητήθηκε στο εγγύς μέλλον η παρουσίαση των διαφόρων πτυχών της Πτολεμαΐδας σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανωθεί στην εντυπωσιακή και οργανωμένη στέγη του συνδέσμου σε κεντρικό σημείο των Αθηνών.


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κος Φίλιππος Κοσσένας προθυμοποιήθηκε για την διαμεσολάβηση της συνάντησης με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας (για την οποία ήδη ανέλαβε να διαμεσολαβήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Θεόκλητος) και υποσχέθηκε την αρωγή του σε αυτήν την προσπάθεια και αποδεχόμενος την πρόσκληση του κ. Τσιούμαρη προγραμματίζει μια πρώτη επίσκεψη στην περιοχή όπου μεταξύ άλλων θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και τους Αιγυπτιώτες που διαμένουν και δραστηριοποιούνται εκεί.


Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο Έφορος δημοσίων σχέσεων κ. Μιχάλης Κωβαίος, ο πρόεδρος του συλλόγου Αιγυπτιωτών Ελλήνων του Σουέζ κ. Χρήστος Νικολαράς και η φιλόλογος κ. Άννα Ραντιλάκη.



ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ιδιαίτερα σημαντική, όμως, ήταν η συνάντηση που είχε ο κ. Τσιούμαρης με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Στέφανο Ταμβάκη Αλεξανδρινής καταγωγής και μορφή του Οικουμενικού Ελληνισμού για την μακρόχρονη και σημαντικότατη προσφορά του.


Ο κ. Ταμβάκης γνώστης των προσπαθειών του Δημάρχου για την προσέγγιση των πληθυσμών των δυο πόλεων υποσχέθηκε συμπαράσταση με όποιον τρόπο μπορέσει αφού ο στόχος εμποτίζεται από στοιχεία σεβασμού της ιστορίας και πρόθεσης αγνής προσφοράς στην πόλη και τους κατοίκους που μεγαλούργησε η δυναστεία των Πτολεμαίων και χάριν της καλλιεργήθηκαν τα γράμματα των λαών της οικουμένης .


Ο κ. Ταμβάκης στο πλούσιο βιογραφικό του οποίου συμπεριλαμβάνεται από το 1990 και ο τίτλος του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας της Αλεξάνδρειας ενώ το 2002 ανακηρύσσεται ομόφωνα Επίτιμος πρόεδρος της πληροφόρησε τον Δήμαρχο Γρηγόρη Τσιούμαρη προς μεγάλη του έκπληξη χαρά και ικανοποίηση πως ο μορφωτικός σύλλογος των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας φέρει το όνομα ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ για τον οποίο και ο κ. Ταμβάκης προθυμοποιήθηκε να φέρει σε επαφή με τους επισκέπτες του Δήμου Πτολεμαΐδας στην προσεχή τους επίσκεψη.


Οκ.Ταμβάκης εφοδίασε τον Δήμαρχο με απαραίτητα στοιχεία επαφών με θεσμικούς φορείς και φυσικά πρόσωπα που θα φανούν χρήσιμα κατά την επίσκεψη των αρχών και εργαζομένων του Δήμου Πτολεμαΐδας αλλά και σε όλη την διάρκεια της προσπάθειας της προσέγγισης των κατοίκων των δύο πόλεων.


Ο κ. Τσιούμαρης αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και πρωτεργάτη του Απόδημου Ελληνισμού για την εγκάρδια υποδοχή που του επιφύλαξε δεσμεύτηκε για στήριξη του έργου που πραγματοποιεί το Σ.Α.Ε και τον κάλεσε πολύ σύντομα να επισκεφτεί την Πτολεμαΐδα αφού ως γνωστό ο κ.Ταμβάκης είναι ο ομιλητής της εκδήλωσης της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στις 19 Μαΐου στην Θεσσαλονίκη για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.



ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ο Δήμαρχος Πτολεμαιδας ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την εγκαρδιότητα υποδοχής αλλά και την θετική ανταπόκριση του Εξοχώτατου Πρέσβη και των διακεκριμένων Προέδρων ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κ..Ανδρεάδη, τον Πρόεδρο των εργαζομένων του Δήμου κ Δ,.Τσίπρα και τους τ.Δημάρχους κ.κ Α. Σπανίδη, Κ.Μαυρομάτη και Στ.Φραγκουλίδη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Συνδέσμου Ελλήνων Αιγυπτίων" ειναι ΠΟΛΥ λάθος !

ΣΩΣΤΟ >

Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλάδος