Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

ΠΙΛΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Ο Φωτοβολταϊκός Σταθμός της Δ.Ε.ΤΗ.Π., ισχύος 1,75 Kwp, λειτουργεί από τον Μάρτιο 2007 και εγκαταστάθηκε πιλοτικά με σκοπό να καταγραφούν τα λειτουργικά χαρακτηριστικά και οι αποδόσεις στις συνθήκες της περιοχής μας, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την μελέτη και υλοποίηση επενδύσεων μεγαλύτερης τάξης, από ιδιώτες επενδυτές και φορείς.

Τα αποτελέσματα αφορούν την περίοδο Απρίλιος 2007 - Μάρτιος 2008. Από την ανάλυσή τους προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα :

Ø Δεν υπάρχει σημαντική απόκλιση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από την αναμενόμενη όπως υπολογίστηκε στο στάδιο της μελέτης.

Ø Η μεταβολή της κλίσης των πλαισίων εποχιακά δεν επηρέασε σημαντικά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι προφανές ότι για μεγιστοποίηση της παραγωγής θα έπρεπε τα πλαίσια να είναι εγκατεστημένα σε trackers μονού ή διπλού άξονα.

Ø Η βέλτιστη λειτουργία του σταθμού και η μεγιστοποίηση της παραγωγής επιτυγχάνεται τις ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια, χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία και μειωμένες τιμές ατμοσφαιρικών ρύπων. Ωστόσο λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής και των βορείων ανέμων δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερος επηρεασμός της λειτουργίας από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που προκαλούν οι δραστηριότητες της ΔΕΗ.

Ø Τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρήθηκε καλύτερη συμπεριφορά του Φ/Β σταθμού, συγκριτικά με άλλους, που είναι εγκατεστημένοι σε χαμηλότερο υψόμετρο και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Αυτό οφείλεται κυρίως στην χαμηλότερη θερμοκρασία περιβάλλοντος, λόγω της οποίας δεν μειώνεται υπερβολικά η απόδοση των πλαισίων.

Δεν απαιτήθηκε συχνός καθαρισμός των πλαισίων. Τα πλαίσια καθαρίστηκαν μόνο δύο φορές και μάλιστα μετά από λασποβροχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: