Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Πτολεμαΐδας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο πλαίσιο της πρόθεσης του Δήμου να ιδρύσει κέντρο ψυχοκοινωνικής στήριξης με κεντρική ομιλήτρια την εγκληματολόγο κ. Βάσω Αρτινοπούλου. Ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης στο χαιρετισμό του καλωσόρισε για ακόμα μια φορά την κ. Αρτινοπούλου «η οποία οποτεδήποτε κλήθηκε ήρθε στο Δήμο Πτολεμαϊδας» και αναφέρθηκε στη λειτουργία εδώ και δύο χρόνια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και στις παρεμβάσεις του Δήμου για την αντιμετώπιση των θεμάτων. «Αποφασίσαμε την ίδρυση του κέντρου ψυχοκοινωνικής στήριξης, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα χώρο, όπου πολύς κόσμος με προβλήματα θα μπορεί να βρει βοήθεια», τόνισε ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πρεσπών, Φλωρίνης και Εορδαίας Θεόκλητος αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που παίζει η εκκλησία στην αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας μέσα από τη λειτουργία και τα θεία μυστήρια.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν τα μέλη της Επιτροπής Παραβατικότητας, τα οποία αναφέρθηκαν ο καθένας με την ιδιότητα και την εξειδικευμένη γνώση του, στο θέμα των ναρκωτικών. Ο διοικητής ασφάλειας Πτολεμαΐδας κ. Αμοιρίδης αναφέρθηκε στο έργο της ασφάλειας με τις διαρκείς συλλήψεις και προσαγωγές υπόπτων για διακίνηση ναρκωτικών και τόνισε ότι το έργο της αστυνομίας δεν φαίνεται στα λόγια, αλλά στις πράξεις.
Για τη λειτουργία του σχολείου και του εκπαιδευτικού στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών μίλησε η διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας κ. Βασιλείου, ενώ η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού κ. Ευαγγέλου αναφέρθηκε στις ιδιότητες των ναρκωτικών και στους κινδύνους που κρύβουν. Ο νευρολόγος κ. Πανταζής έδωσε στους γονείς χρήσιμες συμβουλές για τα σημάδια, τα οποία πρέπει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ η κοινωνιολόγος κ. Κυριακοπούλου αναφέρθηκε στις προτάσεις της Επιτροπής Παραβατικότητας, οι οποίες συνοπτικά έχουν ως εξής:
δημιουργία και διάθεση ενημερωτικών φυλλαδίων σε συνεργασία με συλλόγους
συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ «Ορίζοντες» και την κινητή μονάδα ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ «Πήγασος»
αναζήτηση προγραμμάτων επαγγελματικής ένταξης και κοινωνικών δραστηριοτήτων για τις κοινωνικά αποκλεισμένες και ευπαθείς ομάδες νέων
Ενεργοποίηση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων
Συνεργασία με τη νεοσύστατη ομάδα ψυχικής υγείας στα Σέρβια
Ενημερωτικές εκδηλώσεις στα σχολεία
Άλλες εκδηλώσεις (ποδηλατοδρομίες, δεντροφυτεύσεις, φεστιβάλ μουσικής κλπ.)
Η κεντρική εισηγήτρια κ. Βάσω Αρτινοπούλου ενθουσίασε το κοινό με την εισήγησή της και την ευρύτητα των επιστημονικών της γνώσεων. Το κέντρο Ψυχοκοινωνικής Στήριξης δεν θα είναι μία διαγνωστική ιατρικού τύπου δομή αλλά κέντρο πρόληψης και στήριξης σε οικογένειες που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά μικρά και μεγάλα προβλήματα όπως μαθησιακές δυσκολίες, κακοποίηση, χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών κ.α. Το κέντρο απευθύνεται:
• Καταρχήν στον γενικό πληθυσμό του δήμου, στο βαθμό που θα υλοποιούνται δράσεις για την προαγωγή της φυσικής και ψυχικής υγείας (π.χ. προγράμματα πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας και γενικότερα προώθησης της υγιεινής διατροφής),
• παροχή συμβουλευτικής σε γενικό πληθυσμό, γονείς, παιδιά, ηλικιωμένοι κ.α.
• παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες όπως μετανάστες, άτομα με αναπηρίες, δυσλειτουργικές οικογένειες, άνεργους κ.α.
• παροχή εξατομικευμένης στήριξης σε θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης (παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι) και γενικότερα σε άτομα που χρήζουν συμβουλευτικής.

Τα Κέντρα Ψυχοκοινωνικής Στήριξης λειτουργούν με βάση κάποιες προδιαγραφές όπως:
- στεγάζονται σε κεντρικά σημεία των πόλεων ώστε να μην στιγματίζονται οι επισκέπτες (πολίτες) του.
- απόλυτη εχεμύθεια του επιστημονικού προσωπικού του Κέντρου
- το Κέντρο στελεχώνεται διεπιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγους, ψυχίατρους, Κοινωνικούς λειτουργούς) διότι και τα προβλήματα είναι σύνθετα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: