Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

« ΝΑΙ στη ΖΩΗ, ΟΧΙ στα ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ»

Κυρίες και κύριοι,

Ως Πρόεδρος του Δ.Σ. Πτολεμαΐδας οφείλω να κάνω γνωστή τη θέση της Δημοτικής Αρχής πάνω στο θέμα των κινητοποιήσεων και των δράσεων για το μεγάλο ζήτημα των ναρκωτικών. Είναι αυτή η ενημέρωση ο μόνος τρόπος να γίνουν γνωστές τόσο οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Δήμος τα τελευταία χρόνια, όσο και ο λόγος για τον οποίο δε συμμετείχαμε στην κινητοποίηση της 15ης Ιανουαρίου.
Δυστυχώς το τελευταίο τραγικό συμβάν έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από ορισμένους. Μπροστά στην ανάγκη τους για προβολή πάτησαν σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα για να ασκήσουν κριτική. Άνθρωποι που ήταν απόντες για χρόνια και δεν έχουν προσφέρει τίποτα πάνω στο ζήτημα εγκαλούν αυτούς που με πράξεις και όχι με λόγια έδειξαν το ενδιαφέρον τους και τη θέλησή τους να δώσουν λύσεις στο αδιέξοδο κάποιων ανθρώπων. Δεν κατάλαβαν, φαίνεται, ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν έχει χρώματα, δεν αφορά παρατάξεις και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.
Η Αντιπολίτευση του Δήμου κατέθεσε στις 11/1 αίτηση για σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα των ναρκωτικών και ζήτησε το Συμβούλιο να γίνει την Παρασκευή 18/1. Λόγω του κατεπείγοντος του θέματος αντιπροτείναμε αυτό να γίνει άμεσα και συγκεκριμένα στις 15/1 και ώρα 5μ.μ. Υπήρξε δική μου τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Λόφτσαλη ο οποίος ζήτησε τη μετάθεση του Συμβουλίου για τις 25/1, για να μπορεί να παρίσταται και ο ίδιος. Ενημερώθηκε και ο κ. Λεσγίδης και επήλθε συμφωνία. Κατόπιν αυτού θεωρούμε ότι ικανοποιήθηκε τόσο το αίτημα της αντιπολίτευσης όσο και η ανάγκη για σύγκληση του Δ.Σ. για συζήτηση, λήψη αποφάσεων και περαιτέρω δράσεις.
Το συναινετικό αυτό κλίμα δεν κράτησε πολύ. Κάποιοι επιθυμούν αυτόνομη πορεία και όχι κοινές αποφάσεις και ενέργειες που δίνουν μεγαλύτερη δύναμη σ’ αυτόν τον αγώνα. Έτσι λοιπόν πριν από την έναρξη του προγραμματισμένου Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 14/1 η κα Σπόνδη παρουσίασε έγγραφο με το οποίο ζητούσε τη συμμετοχή του Δήμου στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική πλατεία από διάφορους φορείς στις 15/1. Το σχετικό έγγραφο που είχε μόνο μια υπογραφή (χωρίς όνομα) συντάχθηκε την ίδια μέρα και είχε προφανή σκοπό να ρίξει ευθύνες που δεν της αναλογούν στη Δημοτική Αρχή.
Κατόπιν αυτού ο κ. Δήμαρχος έλαβε το λόγο και παρουσίασε αναλυτικά τι έχει γίνει έως τώρα και πρόκειται να ακολουθήσει στο μέλλον. Ο κ. Λεσγίδης, προφανώς θέλοντας να διαφοροποιηθεί, προσπάθησε να διαψεύσει το Δήμαρχο και να αρνηθεί το έργο που έχει γίνει ως τώρα. Μετά την παρατήρηση του Δημάρχου ότι και ο κ. Λεσγίδης συμμετείχε στις συνεδριάσεις της Επιτροπής που ο Δήμος είχε συστήσει (Συμβούλιο Παραβατικότητας), υπήρξε η αποχώρηση της Αντιπολίτευσης. Επειδή αυτό ακούγεται βαρύγδουπο και παρουσιάστηκε και στα κανάλια δημιουργώντας εντυπώσεις, θα ήθελα να αναφέρω ότι μιλώντας για αποχώρηση αναφερόμαστε στους κ.κ. Λεσγίδη Ελευθέριο και Καλαϊτσίδη Ανδρέα , μια που όλοι οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης ήταν απόντες.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Ο λαός της πόλης δε χρειάζεται κραυγές ούτε πανικό. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι πανελλαδικό και δεν αφορά μόνο στην τοπική κοινωνία. Το να αμαυρώνουμε την εικόνα της πόλης μας, το να διαγράφουμε ό,τι καλό έχει γίνει και ό,τι έχουμε πετύχει όλοι μαζί είναι απαράδεκτο. Υπονομεύει τις προοπτικές και το μέλλον του τόπου μας. Δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, όμως δεν μας αξίζει να στιγματίζουμε την πόλη μας και να μιλάει όλη η Ελλάδα για την Πτολεμαΐδα των ναρκωτικών και της μόλυνσης. Τη στιγμή μάλιστα που ο Δήμος μας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του έχει προχωρήσει σε σημαντικές αποφάσεις τα τελευταία χρόνια. Αποφάσεις που πιθανόν δεν είναι τόσο γνωστές και καλό είναι να τις υπενθυμίσουμε.
Ο δήμος μας είναι από τους ελάχιστους που έχει εφαρμόσει το θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων Παραβατικότητας.
Τα συμβούλια αυτά αποτελούν συμβουλευτικά- γνωμοδοτικά όργανα για την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής και αποκεντρωμένης αντιπαραβατικής πολιτικής προσαρμοσμένης στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Αποτελούνται δε από πέντε (5) έως έντεκα (11) μέλη και πλαισιώνονται από επιστήμονες και λειτουργούς που είναι εξειδικευμένοι και έχουν εμπειρία στον τομέα της παραβατικότητας.
Η σχετική Απόφαση του Δ.Σ. αναφέρει:
«Το Δ.Σ αποφασίζει
1. Τη σύσταση και λειτουργία Τοπικού Συμβουλίου πρόληψης της Παραβατικότητας, το οποίο απαρτίζεται από 11 μέλη και η θητεία τους θα είναι τριετή.
2. Έργο του ως άνω Συμβουλίου είναι η κατάρτιση προγράμματος πρόληψης της εγκληματικότητας στη δημοτική περιφέρεια, η διατύπωση γνώμης επί σχετικών ερωτημάτων του Δημάρχου ή των τοπικών φορέων, η συνεργασία με αντίστοιχα συμβούλια όμορων δήμων, η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η ενημέρωση μέσω των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης καθώς και η εκδήλωση κάθε σχετικής δραστηριότητας.
3. Οι φορείς που απαρτίζουν το ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ είναι:
o ΔΗΜΟΣ Δήμαρχος: Γρηγόριος Τσιούμαρης
o Εκκλησία: Αρχιερατικός Επίτροπος
o ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ: Ειρηνοδίκης Πτολεμαΐδας
o ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: Αστυνομικός Δ/ντής Πτολεμαΐδας Βακουφτσής Ιωάννης
o Ψυχολόγος: Γκέκα Μαρία
o Νομικός: Γουλιάρου Θεοδώρα
o Κοινωνιολόγος: Κυριακοπούλου Αναστασία
o ΚΟΙΝ. ΦΟΡΕΙΣ: Ερυθρός Σταυρός : Μοσχίδου Ιωάννα
o Β’/θμια Εκπαίδευση: Βασιλείου Ελένη
o Ιατρική Εταιρεία: Λαζαρίδης Παύλος
o Πρόεδρος ΔΕΠΕΚΟΠΠ: Βάνη Κεχαγιά Σουλτάνα
Την ίδια στιγμή ο Δήμος ανέλαβε με δική του πρωτοβουλία και έξοδα την κατεδάφιση εγκαταλελειμμένων οικιών τα οποία αποτελούσαν στέκια διακίνησης ναρκωτικών.
Εξάλλου ο ίδιος ο Δήμαρχος έδωσε τους αριθμούς του σταθερού και του κινητού του τηλεφώνου σε σχολικούς τροχονόμους, καθηγητές, γονείς και παιδιά και τους κάλεσε αν αντιληφθούν οτιδήποτε αφορά στη διακίνηση και χρήση των ναρκωτικών να επικοινωνήσουν με τον ίδιο με την ελπίδα να σωθεί έστω και μια ζωή.
Ένας άνθρωπος που δείχνει τέτοια ευαισθησία και τέτοιο ενδιαφέρον είναι τουλάχιστον αστείο να κατηγορείται για αδράνεια και αδιαφορία.
Οι παρεμβάσεις μας μπορούν να συνεχιστούν, οι προσπάθειές μας σίγουρα θα ενταθούν. Η αγωνία για τα παιδιά μας είναι κοινή. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι ο καθένας μπορεί και πρέπει να συμμετάσχει σ’ αυτή την προσπάθεια.
Να απευθυνθώ ιδιαίτερα στους γονείς,
Προσέξτε ιδιαίτερα τα παιδία σας, εσείς μπορείτε να τα σώσετε από τον κίνδυνο, εσείς τα γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα και μπορείτε να τα ελέγχετε και να αντιλαμβάνεστε τις ανάγκες τους, τις επιθυμίες τους και τις αδυναμίες τους. Εσείς μπορείτε και πρέπει να γνωρίζετε τις παρέες τους και είστε υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Αφουγκραστείτε τα παιδιά σας, προσεγγίστε τα, δώστε τους αξίες και αρχές. Εμείς οι υπόλοιποι θα προσπαθήσουμε με κάθε να απομακρύνουμε από κοντά τους αυτούς τους λίγους που τα οδηγούν στο κακό.
Και μια έκκληση προς την Αστυνομία, να βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση και να συνεχίσει τον αγώνα που δίνει πιο δυναμικά. Σας χρειαζόμαστε και ως φυσική παρουσία στους δρόμους, στα σχολεία στα στέκια της νεολαίας, ώστε κανείς να μην τολμήσει να εκμεταλλευτεί και να παρασύρει τα παιδιά μας.
Μόνο ενωμένοι και συντονισμένα μπορούμε να πετύχουμε κάτι. Θέλω να ξέρουν οι συμπολίτες μας ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να απευθύνονται στο Δήμο για βοήθεια. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, ιδέες και λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.


Κοινοποίηση:
Εφημερίδες
o Πτολεμαίος
o Εορδαϊκός Παλμός
o Εορδαϊκή
o Δημότης Πτολεμαΐδας
o ΜΜΕ


Ο Πρόεδρος Δ.Σ.



Ανδρεάδης Κων/νος

Δεν υπάρχουν σχόλια: