Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Πέμπτη 24 Μαΐου 2007

ME TON AKAΔΗΜΑΪΚΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 16 Μαΐου ο φετινός κύκλος σπουδών του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Πτολεμαίδας με εισηγητή το συμπατριώτης μας ακαδημαϊκό καρδιοχειρουργό Δημήτριο Λαζαρίδη, έναν εκλεκτό επιστήμονα που διέπρεψε στην επιστήμη της ιατρικής με τρόπο υποδειγματικό και τιμά όχι μόνο τη γενέτειρά του, αλλά και όλη τη χώρα και αφιέρωσε τη ζωή του στην υγεία, φθάνοντας ως την ύπατη θέση του ακαδημαϊκού. Στο πλούσιο επιστημονικό του έργο και στην ακαδημαική του σταδιοδρομία αναφέρθηκε η Αντιδήμαρχος Σουλτάνα Βάνη προλογίζοντας τον ομιλητή.
«Η γήρανση απο βιολογικής και κοινωνικοικονομικής απόψεως» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Λαζαρίδης, ο οποίος προηγουμένως ευχαρίστησε θερμά το Δήμαρχο Πτολεμαϊδας Γρηγόρη Τσιούμαρη και την υπεύθυνη Αντιδήμαρχο για την πρόσκληση, που αποδέχθηκε με μεγάλη χαρά. Η ποσοστιαία αύξηση του γεροντικού πληθυσμού είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνίας μας τόνισε ο ομιλητής, ενώ για το γήρας είπε ότι είναι μια κατάσταση ατομική και επιβάλλει τη συμπαράσταση των οικείων, των φίλων και της κοινωνίας. Έκανε λόγο για την διαδικασία της γήρανσης και πως οι άνθρωποι προσπαθούν με διάφορα μέσα να την αναστείλουν.
Σκοπός είναι «το ευ ζην» και όχι η παράταση ζωής στα γηροκομεία, επεσήμανε και το μυστικό είναι να ζει κανείς χωρίς να έχει την ανάγκη και να ζητά τη στήριξη των άλλων. Έκανε λόγο για το ρυθμό της γήρανσης που επιταχύνεται με την αύξηση της ηλικίας και στον έλεγχο της που είναι πολύπλοκος, καθώς όσο γηράσκει κανείς και περισσεύουν οι ασθένειες εκπίπτουν κάποιες λειτουργίες του οργανισμού. Eξήγησε ότι οι μοριακοί βιολόγοι και οι γενετιστές πειραματίζονται συνεχώς πάνω στο θέμα του γήρατος, παρόλο που ο έλεγχος είναι πολύπλοκος, ωστόσο πρέπει να προσέχουμε την παραπληροφόρηση. Ο κ. Λαζαρίδης επεσήμανε ότι ο γηρασμένος πληθυσμός είναι μεγαλύτερος του εργατικού δυναμικού και πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά το ζήτημα της υπογονιμότητας, άλλωστε το «γκριζάρισμα» του πληθυσμού είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και συνδέεται με τη χαμηλή γονιμότητα και την υψηλή θνησιμότητα. Τέλος ο κ. Λαζαρίδης επικαλέστηκε κάποιες ρήσεις φιλοσόφων για το γήρας, τονίζοντας ότι με τη σωστή διατροφή και τη φροντίδα της υγείας μπορεί να επιμηκυνθεί η ζωή μας.
Μετά το πέρας της εισήγησης έγινε η απονομή των τριών πρώτων βεβαιώσεων σπουδών στους συμμετέχοντες στο φετινό κύκλο σπουδών του Ανοιχτού Λαικού Πανεπιστημίου από τον ίδιο τον καθηγητή Δημήτριο Λαζαρίδη, ο οποίος τους συνεχάρη για τη συμμετοχή τους στον αξιόλογο αυτό θεσμό, ενώ τις υπόλοιπες βεβαιώσεις έδωσε η Αντιδήμαρχος Σουλτάνα Βάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: