Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Πέμπτη 24 Μαΐου 2007

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΤΣΑΜΑΔΙΑ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ


Στη συνεδρίαση της Τρίτης 22 Μαίου 2007 το Δημοτικό Συμβούλιο Πτολεμαϊδας αποφάσισε ομόφωνα την ανακήρυξη του γενικού γραμματέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κων/νου Τσαμαδιά σε επίτιμο δημότη Πτολεμαϊδας και την απονομή αργυρού μεταλλίου για την συνολική προσφορά του στην προώθηση των εκπαιδευτικών θεμάτων στην Πτολεμαϊδα.
Η εισήγηση του Δημάρχου Πτολεμαϊδας Γρηγόρη Τσιούμαρης έχει ως εξής:

«Το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων της Γ.Γ.Ε.Ε. του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι ο υπεύθυνος φορέας υλοποίησης του έργου «ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ» που ξεκίνησαν τη δράση τους από τον Οκτώβριο του 2004.
Ένα από αυτά τα κέντρα οραματισθήκαμε ν’ αποκτήσουμε στο Δήμο μας, αν και γνωρίζαμε εκ των προτέρων την προτίμηση της Γ.Γ.Ε.Ε. για τη λειτουργία τους στις πρωτεύουσες των Νομών. Παρόλα αυτά τολμήσαμε να ζητήσουμε και με τη συμβολή του Γ.Γ. της Περιφέρειά μας κ. Ανδρέα Λεούδη που εμπράκτως αποδεικνύει την περιφερειακή ανάπτυξη αλλά και τη διορατικότητα του Γ.Γ.Ε.Ε. κ. Τσαμαδιά κατορθώσαμε να ιδρύσουμε αυτό το Κέντρο στην πόλη μας. Έκτοτε η συνέχεια υπήρξε λαμπρά, αφού ακολούθησαν και νέα εκπαιδευτικά προγράμματα με πολλαπλά οφέλη τόσο στους εκπαιδευόμενους όσο και για την ανύψωση του ήδη υψηλού μορφωτικού επιπέδου της περιοχής, αναδεικνύοντας συγχρόνως την Πτολεμαΐδα Επιμορφωτική Πρωτεύουσα όχι μόνο σε επίπεδο Νομού αλλά και ολόκληρης της Περιφ. Δυτικής Μακεδονίας.

Κ.Ε.Ε.

Τα εκπαιδευτικά του προγράμματα απευθύνονται σε όλους τους πολίτες της χώρας και ο πρωταρχικός στόχος τους είναι η απόκτηση νέων βασικών δεξιοτήτων και η αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών. Δίνεται η δυνατότητα, μέσα από τα προγράμματα αυτά, της σύνδεσης ή της επανασύνδεσης με την εκπαιδευτική διαδικασία όλων των ενηλίκων, οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο είτε δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική τους εκπαίδευση και τώρα έχουν τη δυνατότητα αυτή, είτε να αποκτήσουν ικανότητες και γνώσεις, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις νέες απαιτήσεις και ανάγκες της κοινωνίας και της εργασίας.
Η προσπάθεια της Γεν. Γραμματείας βρήκε μεγάλη και θετική ανταπόκριση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι :
Το 2004-2005 λειτούργησαν 87 τμήματα και εκπαιδεύτηκαν 1280 πολίτες, εργάσθηκαν 34 εκπαιδευτές σε διάφορες ειδικότητες.
Το έτος 2005- 2006 λειτούργησαν 128 τμήματα και εκπαιδεύτηκαν 2100 πολίτες, εργάσθηκαν 70 εκπαιδευτές σε διάφορες ειδικότητες.
Το 2006- 2007 υλοποιήθηκα 89 τμήματα, εκπαιδεύτηκαν σε διάφορες ειδικότητες 1500 πολίτες ολόκληρου του Νομού.
Πιο συγκεκριμένα μόνο το 2006 –2007 στην Πτολεμαίδα λειτούργησαν 45 τμήματα και εκπαιδεύτηκαν 700 ΠτολεμαΊτες από 30 Τοπικούς Εκπαιδευτές στο Κέντρο Εκπαίδευσης ενηλίκων στο κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων που αναπτύσσεται στο νομό μας με έδρα την Πτολεμαΐδα και το οποίο στεγάζεται στο οίκημα Βούλγαρη που διέθεσε ο Δήμος μας στο Υπουργείο.

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
---------------------------------------------------------

Από το Μάρτιο το Κ.Ε.Ε. που έχει την έδρα του στην Πτολεμαΐδα λειτούργησε και ως κέντρο σε επίπεδο Περιφέρειας. Στο πρόγραμμα «ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» που υλοποιήθηκε απ’ αυτό συμμετείχαν 60 εκπαιδευόμενοι από την Περιφέρεια της Δυτ. Μακεδονίας οι οποίοι με τακτικές μηνιαίες συναντήσεις που γίνονταν στην Πτολεμαΐδα ολοκλήρωσαν επιτυχώς το πρόγραμμα. Μάλιστα το συγκεκριμένο πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα σε 3 εκπαιδευτές από την πόλη μας να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία και γνώση στην τηλεκπαίδευση.

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ

Πέραν των πιο πάνω αξίζει να αναφερθεί ότι στο Κ.Ε.Ε. που υπάρχει στην πόλη μας λειτουργεί σχολή Γονέων με τεράστια συμμετοχή και ενδιαφέρον από τους δημότες μας. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2007 θα ολοκληρωθούν 22 τμήματα συμβουλευτικής Γονέων για επιμόρφωση και ενημέρωση από Ειδικούς Επιστήμονες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Εξάλλου από το 2004 μέχρι σήμερα με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν από το Ι.Δ.Ε.Κ.Ε. 4 μεγάλα προγράμματα Εθελοντισμού, Διαχείρισης κρίσεων και Κινδύνων, από τα οποία τα δύο έγιναν στην Πτολεμαΐδα και αποτέλεσαν τη βάση για τη σύσταση του συλλόγου Εθελοντών Πτολεμαΐδας.

ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

Λειτουργεί επίσης μέσα από το Ι.Δ.Ε.Κ.Ε. πρόγραμμα ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ « AIDS ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ», όπου γίνονται ενημερώσεις από εξειδικευμένους γιατρούς στα σχολεία, στα στρατόπεδα και στους συλλόγους γονέων. Ενημερώθηκαν 2.313 μαθητές και Στρατιώτες..

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ & ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ

Όσον αφορά στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες στο νομό μας δημιουργήθηκαν 5 τμήματα από τα οποία τα 3 στην Πτολεμαΐδα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους μετανάστες και στους παλιννοστούντες όχι μόνο να μάθουν την ελληνική γλώσσα, αλλά και να συμμετάσχουν με επιτυχία στις εξετάσεις γλωσσομάθειας του Α.Π. ΘΕΣ/ΚΗΣ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΡΩΝ

Την ίδια επιτυχία σημείωσε και το πρόγραμμα ΗΡΩΝ που είναι ενάντια στον ψηφιακό αναλφαβητισμό και στο οποίο μόνο στην Πτολεμαΐδα εκπαιδεύτηκαν από το 2006 και μετά περισσότεροι από 200 πολίτες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΣΙΟΔΟΣ
Στο Πρόγραμμα ΗΣΙΟΔΟΣ εκπαίδευση αγροτών στον τριτογενή τομέα πραγματοποιήθηκαν 10 προγράμματα καλύπτοντας όλες τις γεωγραφικές ενότητες του Νομού Κοζάνης, περίπου 200 άτομα.

Όλα αυτά τα προγράμματα και οι δράσεις που ενδεικτικά αναφέρθηκαν πραγματοποιήθηκαν στην πόλη μας και συνέβαλαν στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού και κοινωνικού επιπέδου της.
Για τα προγράμματα αυτά εργάστηκαν μεθοδικά και με ιδιαίτερο ζήλο εκπαιδευτές, υπεύθυνοι του Υπουργείου και του Ινστιτούτου. Αρωγός και σύμβουλος στην όλη αυτή προσπάθεια ήταν ο Γεν. Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης των Ενηλίκων ο κ. Κων/νος Τσαμαδιάς, ο οποίος ενέπνευσε με τις ιδέες του και τις ενέργειες όλους και με τις μεθοδικές ενέργειες, προτάσεις και πρωτοβουλίες του καταξίωσε το θεσμό του «ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ».

ΠΥΛΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Όμως κατά την προσωπική μου άποψη η κορυφαία των ενεργειών του κ. Τσαμαδιά υπήρξε το ενδιαφέρον του για την ίδρυση της πύλης Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Π.Δ.Μ.
της πύλη του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο αναμένεται να εξυπηρετήσει 600 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της περιφέρειας μας , προς στιγμήν ως πύλη επικοινωνίας και διευκόλυνσης και αργότερα ως τόπος των εκπαιδευτικών συναντήσεων και διεξαγωγής εξετάσεων προκειμένου να αποφεύγονται οι μετακινήσεις φοιτητών.
Ο κ. Τσαμαδιάς στάθηκε όλα αυτά τα χρόνια σύμμαχος και στυλοβάτης των προσπαθειών, ώστε να αναδειχτεί το Κ.Ε.Ε. της πόλης και να επιτύχει το έργο του και τους στόχους του και βοήθησε με όλες του τις γνώσεις και την ευγενική του διάθεση στην προώθηση και επίλυση των εκπαιδευτικών θεμάτων που απασχολούν την πόλη μας.
Η προσφορά του και κυρίως η διάθεσή του να συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του Δήμου μας για την προώθηση και επίτευξη των στόχων που έχουμε ως Δημοτική Αρχή, για την αναβάθμιση της ποιότητας των κατοίκων μας σε εκπαιδευτικά θέματα, κοινωνικά ζητήματα, σε προσπάθειες εθελοντισμού και προσφοράς, κρίνουμε ότι είναι ανεκτίμητη.
Σύμφωνα με τον κανονισμό σήματος μεταλλίων και απονομής τιμητικών διακρίσεων του Δήμου μας, όπως αυτός ισχύει με την 92/88 ΑΔΣ, προβλέπεται η απονομή του αργυρού μεταλλίου της πόλης σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες στις επιστήμες, στις τέχνες και τα γράμματα στην πόλη, καθώς και η τιμητική διάκριση του Επίτιμου Δημότη σε μη δημότες του που προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες στην πόλη. Από όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν θεωρούμε σωστό ότι στον κ. Κων/νο Τσαμαδιά επάξια θα μπορούσαμε να απονέμουμε το αργυρό μετάλλιο της πόλης και την τιμητική διάκριση του Επίτιμου Δημότη, πρόταση η οποία τίθεται υπόψη του Δ.Σ. για λήψη της σχετικής απόφασης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: