Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Πέμπτη 24 Μαΐου 2007

ΓΕΝΝΑΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΟΥΦΛΙΑ για ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΣΟΥΛΟΥ


Μεγάλη ικανοποίηση , χαρά και αναγνώριση για τον Δήμο Πτολεμαΐδας αποτελεί η απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά για την ένταξη 2 σημαντικότατων έργων της περιοχής στο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" , στα πλαίσια του 4ου ΚΠΣ.
Η ιστορική αυτή απόφαση που αφορά δύο έργα ύψιστης αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής σημασίας ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ στον Δήμαρχο Πτολεμαΐδας κ. Τσιούμαρη Γρηγόρη στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ , την περασμένη πέμπτη 3 Μαΐου μέσα σ’ ένα φιλικότατο περιβάλλον μεταξύ του Δημάρχου και του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ , παρουσία στελεχών του Υπουργείου και αφορά:

Ι. Tην σύνδεση της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με τον ΑΗΣ Καρδιάς και
Επεκτάσεων Δικτύου.
Ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας :
· αφού μετέφερε στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά την σκυτάλη του κυβερνητικού ενδιαφέροντος για το μεγάλο πρόσφατο έργο της ξακουστής Δημοτικής μας Επιχείρησης για το οποίο πρόσφατα ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομάς κ. Φώλιας διαβεβαίωσε τον κ. Γρηγόρη Τσιούμαρη για την ένταξή του στον Αναπτυξιακό Νόμο με την χρηματοδότηση 5% επί πλέον του ΕΠΑΝ και όλα τα συνακόλουθα πλεονεκτήματα του
· του ζήτησε την ένταξή του έργου στην πλέον συμφέρουσα χρηματοδότηση του γνωστού Ευρωπαϊκού προγράμματος για το περιβάλλον.
Ο κ. Σουφλιάς γνώστης του πρωτοποριακού έργου που εκτελείται στον τόπο μας έδειξε άμεσα και εμπράκτως ενδιαφέρον του για τον τόπο μας με την απόφασή του για ένταξη των έργων Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ, για χρηματοδότηση από τις πιστώσεις του 4ου ΚΠΣ, με ποσοστό χρηματοδότησης 65%.
Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος Πτολεμαΐδας επιτυγχάνει να υλοποιηθούν τα έργα με διπλάσια σχεδόν χρηματοδότηση , από 35% του ΕΠΑΝ σε 65% του ΕΠΠΕΡ και τεράστια εξοικονόμηση πόρων ,της τάξης των 8 εκ. ευρώ, που θα επενδυθούν σε άλλες αναπτυξιακές δράσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Έτσι διαψεύδονται όσοι βιάστηκαν να καταλογίσουν στην Δημοτική αρχή ότι ακυρώνει τις μεγάλες επενδύσεις της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας και την σύνδεση με τον ΑΗΣ Καρδιάς, που η ίδια σχεδίασε και αγωνίζεται για την υλοποίησή τους με τους καλύτερους όρους.

ΙΙ. Ανάπλαση του ποταμού Σουλού.
Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Γρηγόρης Τσιούμαρης ανέπτυξε στον καθ΄ ύλη αρμόδιο Υπουργό αλλά και ευαισθητοποιημένο άνθρωπο τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής καθώς και τις προσπάθειες του Δήμου Πτολεμαϊδας για την ανάπλαση του ποταμού Σουλού για να ξαναγίνει ο γνωστός βιότοπος, πνεύμονας ζωής και χώρος αναψυχής του παρελθόντος.
Δυστυχώς το δίκαιο αίτημα του Δήμου Πτολεμαΐδας με το νοσταλγικό όραμα τόνισε ο κ. Τσιούμαρης στον Υπουργό αν και υποβλήθηκε κατά το παρελθόν με πλήρεις και άρτιες μελέτες στα προγράμματα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ URBAN και HABITAT δεν βρήκαν την αδιαμφισβήτητη έγκρισή τους με αποτέλεσμα να παραμένει σε άθλια κατάσταση το αγαπημένο ποτάμι των Εορδαίων που καταστράφηκε από τα απόβλητα της βιομηχανικής δραστηριότητας ΑΕΒΑΛ και ΔΕΗ.
Κι εδώ ο Υπουργός κ. Σουφλιάς δείχνοντας την ευαισθησία του, την κατανόηση και την αποφασιστικότητά του ζήτησε την άμεση κατάθεση της υπάρχουσας μελέτης για την ένταξή της στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡ ενώ παράλληλα εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του αλλά και την προτεραιότητα της περιοχής στις εντάξεις έργων αποκατάστασης και ανάπλασης του Δ΄ Κ.Π.Σ.
Για την ενημέρωση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής ν΄ αναφέρουμε πώς η μελέτη ανάπλασης του ποταμού προβλέπει διαδρόμους περιπάτου, ποδηλασίας και ιππασίας με ανάλογη υποδομή καθιστικών και φωτιστικών δίνοντας διέξοδο στην αναψυχή και την άθληση των κατοίκων αλλά και στον ιππικό όμιλο της ΑΕΒΑΛ καταπράσινες διαδρομές με ευεργετική εργοθεραπεία στους χρήστες του.
Ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας εξέφρασε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη και τις θερμές ευχαριστίες προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά , που κατανόησε τα προβλήματα του τόπου μας και με προσωπική παρουσία και παρέμβαση έδωσε άμεσες λύσεις, που ανακουφίζουν όχι μόνο οικονομικά τον Δήμο μας, αλλά συμβάλλουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και συνδράμουν αποφασιστικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της πόλης και της ευρύτερης επαρχίας μας και αφού δεσμεύτηκε να δικαιώση τις πρωτοβουλίες του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ υποσχέθηκε ότι θα ολοκληρώση έγκαιρα και άρτια τα 2 αυτά μεγάλα έργα που η στόχευσή τους ταυτίζεται με τους στόχους του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος .
Τέλος ο Δήμαρχος Πτολεμαϊδας ευχαριστεί τους κ.κ.
- Ανδρέα Λεούδη Γ.Γ. της Περιφ. Δυτ. Μακεδονίας
- Ευάγγελο Μπαλτά Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ
Για την αποτελεσματική συμβολή τους σε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Δήμου Πτολεμαϊδας αλλά και του Γ.Γ. της Περιφ. Θεσσαλίας κ. Φώτη Γκούπα που για μία ακόμη φορά έδειξε πώς το ενδιαφέρον του για την περιοχή παραμένει ουσιαστικό και αμείωτο από την εποχή που υπηρέτησε στον Νομό από διάφορες θέσεις αλλά και των δεσμεύσεών του στην τιμητική επιλογή του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. τις προηγούμενες εκλογικές περιόδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: