Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Τρίτη 12 Ιουνίου 2007

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΑΪ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Με επιστολή του προς την τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης διαμαρτύρεται για την κατάφωρη αδικία σε βάρος της Πτολεμαϊδας, καθώς η συστηματικά μονόπλευρη της απεικόνισή της ως «μαύρης» πρωτεύουσας του λιγνίτη και παράλληλα η αδιαφορία για τις «πρωτιές» της έχει προκαλέσει εδώ και καιρό την αγανάκτηση όλων των πολιτών.
Η επιστολή έχει ως εξής:

κ. Διευθυντά,
Κατ’ αρχάς οφείλω να σας συγχαρώ για την εξαιρετική πρωτοβουλία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της ξεχωριστής εφημερίδας για τη χώρα «Καθημερινής» σχετικά με τις κινητοποιήσεις των πολιτών και την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών σας στον Κηφισό, αλλά και τη βράβευσή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ για τον περιβαλλοντικό της προσανατολισμό και του δημοσιογράφου του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ κ. Κεραμιτζόγλου, στην κορυφαία εκδήλωση Ecocity και την απονομή των βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007.
Απ’ ότι γνωρίζετε στην ίδια αίθουσα του Ιδρύματος Γουλανδρή είχα την τιμή να παραλάβω το βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007 Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης- Περιβαλλοντικής Διαχείρισης για το πιλοτικό σύστημα «εγκατάσταση εναποθήκευσης θερμότητας στην Τηλεθέρμανση» της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας.
Σας αναφέρω απλά ότι η λειτουργία του συστήματος αυτού την περασμένη χειμερινή περίοδο σε σχέση με την προηγούμενη «εξοικονόμησε» 1 εκ. λίτρα πετρελαίου κόστους 500.000 € προς όφελος τόσο της τοπικής, όσο και της εθνικής οικονομίας. Με τη λειτουργία της Τ/Θ στην πόλη εξοικονομούμε ετησίως:
25 εκ. λίτρα πετρελαίου
12,5 εκατ. Ευρώ
αλλά κυρίως απελευθερώνουμε το περιβάλλον από 42.500 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Την επομένη της βράβευσης μας ανακοινώθηκε από την Πρέσβειρα της χώρας μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ. Μαραγκοπούλου σε συνέντευξη τύπου στο ομώνυμο κτίριο (ΙΜΔΑ) η καταδικαστική απόφαση της Ε.Ε. εναντίον της Ελλάδας και της ΔΕΗ για την επιβαρυντική για το περιβάλλον δραστηριότητά τους στην περιοχή της Πτολεμαϊδας. Εκεί μου ζητήθηκε να πω δύο λόγια στην τηλεοπτική κάμερα του ΣΚΑΙ, που, όμως, δε βγήκαν στον αέρα σε αντίθεση με τον εκπρόσωπο της Green Peace, πράγμα απόλυτα κατανοητό δεδομένων των χρονικών περιορισμών ενός δελτίου ειδήσεων.
Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ πέραν των συγχαρητηρίων για το ενημερωτικό σας έργο σε θέματα περιβάλλοντος, να σας εκφράσω και το μεγάλο παράπονο της τοπικής κοινωνίας για την επίθεση που δέχεται η πόλη της Πτολεμαϊδας τον τελευταίο καιρό, κυρίως από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ, μέσα από μια άδικη και μονόπλευρη απεικόνιση της πραγματικότητας της πόλης, που αγνοεί συστηματικά τα τεράστια βήματα που γίνονται σε περιβαλλοντικά ζητήματα και επιλεκτικά διαμορφώνει μια εικόνα πόλης-φαντάσματος χωρίς επιτεύγματα και δραστηριότητες πέραν του λιγνίτη.
Συνηγορούμε στην ανάδειξη των περιβαλλοντικών προβλημάτων, καθώς η ρύπανση δεν έχει όρια και επιβαρύνει την ποιότητα ζωής όλων. Ωστόσο η ακρίβεια του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ απαιτεί να μην «χρεώνονται» τα προβλήματα όλων των όμορων περιοχών στην Πτολεμαϊδα, ούτε να «χρεώνονται» τα πλάνα που προέρχονται από άλλες περιοχές στην Πτολεμαϊδα. Δεν είναι δυνατόν σε μια περιοχή 250.000 στρεμμάτων εξορυκτικής δραστηριότητας, όπου η Πτολεμαϊδα κατέχει τη βορειότερη θέση, όλα τα σχετικά ρεπορτάζ να έχουν τον τίτλο «Ρύπανση στην Πτολεμαϊδα».
Συμμεριζόμαστε την ανάγκή σας για ανάδειξη των προβλημάτων και κατανοούμε τον τρόπο λειτουργίας ενός τηλεοπτικού σταθμού, ο οποίος απαιτεί εντυπωσιακούς τίτλους. Πιστέψτε, όμως, δεν υπάρχει κανένας που να επιθυμεί περισσότερο μια ελεύθερη από ρύπανση Πτολεμαϊδα περισσότερο από τους ίδιους τους κατοίκους της.
Για λόγους ισομερούς ενημέρωσης, λοιπόν, θα επιθυμούσα να δώσετε και στη δημοτική αρχή το λόγο σε ένα θέμα που κατεξοχήν την αφορά, ώστε να τεθούν τα ζητήματα επί μιας σωστής βάσης, η οποία δεν θα αδικεί την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας και λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

Με τιμή,

Ο Δήμαρχος Πτολεμαϊδας
Γρηγόρης Τσιούμαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: