Δήμαρχος

Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε ειδήσεις, πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τους τομείς λειτουργικής μου δραστηριότητας στο ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, καθώς και επιθεώρηση επιλεγμένων καίριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2007

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ



Αντιδρώντας άμεσα στις τελευταίες θλιβερές εξελίξεις από τον πόλεμο των ναρκωτικών ο Δήμος Πτολεμαϊδας διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της εξάρτησης» χθες Πέμπτη 31 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο, παρουσία εκπροσώπων αρχών και πλήθους κόσμου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός κατατοπιστικού βίντεο για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, ενώ οι εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από τις διακεκριμένες επιστήμονες κ. Βάσω Αρτινοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου και Νεκταρία Αποστολίδου, ψυχολόγο, υπεύθυνη συμβουλευτικού κέντρου Θεσσαλονίκης ΚΕΘΕΑ.
Προλογίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης επεσήμανε ότι κρίθηκε αναγκαία η πραγματοποίησή της, καθώς το πρόβλημα των ναρκωτικών τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας στην Πτολεμαϊδα μετά από τα δύο θλιβερά συμβάντα που συγκλόνισαν την τοπική κοινωνία. Εξήγησε ότι το πρόβλημα αφορά σε όλους και προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση απευθύνθηκε στις δύο αξιόλογες εισηγήτριες, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας στο μέτρο που μας αναλογούν.
Ο κ. Τσιούμαρης υπενθύμισε ότι ήδη λειτουργεί στο Δήμο Γραφείο Συμβουλευτικής Υποστήριξης με εθελόντριες ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεση της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει Κέντρο Απεξάρτησης στην περιοχή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των ναρκωτικών που απειλεί την κοινωνία. Επίσης, τόνισε ότι λόγω του επείγοντος του θέματος συγκάλεσε για το ίδιο βράδυ την επιτροπή παραβατικότητας, παρουσία των δύο εισηγητριών, προκειμένου να συζητηθεί το πολυσύνθετο θέμα και να κατατεθούν οι προτάσεις που θα δώσουν λύσεις. Τέλος ο Δήμαρχος Πτολεμαίδας ευχαρίστησε τις εισηγήτριες που με την ενημέρωσή τους διαφώτισαν το κοινό πάνω σε ένα σημαντικό πρόβλημα.
«Η σημερινή εκδήλωση είναι ιδιαίτερα σημαντική και συγχαίρω τον Δήμαρχο για την πρωτοβουλία του και στο πρόσωπό του όλη την τοπική κοινωνία, διότι πραγματικά το θέμα των ναρκωτικών είναι τεράστιο και απειλεί και την τοπική κοινωνία της Πτολεμαϊδας», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία της η κ. Αρτινοπούλου. Αναπτύσσοντας το θέμα της επεσήμανε ότι «δεν υπάρχουν συνταγές και λύσεις, όμως, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σε επίπεδο πρόληψης». «Τα ναρκωτικά», συνέχισε η κ. Αρτινοπούλου «είναι ένα σύνθετο και πολυδιάστατο θέμα και αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι οι πολιτικές των κοινωνικών ζητημάτων δεν αρκεί να εκπορεύονται από ένα κεντρικό ή ευρωπαϊκό μηχανισμό, αλλά πρέπει να υπάρχουν και πολιτικές που αναπτύσσονται από την τοπική κοινωνία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εξάρτησης, όπως η πρωτοβουλία αυτή της δημοτικής αρχής. Πρέπει να εμπλακούν οι τοπικές κοινωνίες στην πάταξη του φαινομένου και να ενεργοποιηθούν οι πολίτες». Η κ. Αρτινοπούλου μίλησε για πρόληψη και όχι για καταστολή, αναφερόμενη στις πρακτικές πρόληψης για μια κοινωνία χωρίς εξαρτήσεις, επισημαίνοντας ότι στην καταστολή τα αποτελέσματα είναι μηδενικά, γι’ αυτό η βαρύτητα πρέπει να πέφτει στην πρόληψη. Απευθυνόμενη στο Δήμαρχο Πτολεμαϊδας είπε «αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας και θα είμαι στο πλευρό σας να στηρίξω κάθε σας προσπάθεια, αφουγκραζόμενος τα προβλήματα με στόχο μια υγιή κοινωνία».
Προσεγγίζοντας το θέμα από μια άλλη οπτική γωνία, αυτή των παρεχομένων υπηρεσιών στις θεραπευτικές κοινότητες, η κ. Αποστολίδου έκανε λόγο για τα πανελλαδικά δίκτυα υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της εξάρτησης, για τα ανοιχτά θεραπευτικά προγράμματα, για τα συμβουλευτικά κέντρα, τις μονάδες άμεσης πρόσβασης, τα προγράμματα προσέγγισης ενηλίκων και έφηβων χρηστών. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμβουλευτική και θεραπεία της οικογένειας, που τίθεται ως προϋπόθεση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων εξάρτησης, ενώ στάθηκε στην πρόληψη, θεωρώντας την κορυφή της πυραμίδας. Με το μήνυμα «κι όμως υπάρχει διέξοδος» ολοκλήρωσε την εισήγησή της η κ. Αποστολίδου επισημαίνοντας ότι υπάρχει χώρος και δυνατότητα κοινωνικής συμμετοχής στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου του Συλλόγου Οικογένειας Θ.Π. Ιθάκη κ. Θωμά Κατσάνο, ο οποίος εκπροσωπώντας τους γονείς που το πρόβλημα των ναρκωτικών χτύπησε την πόρτα τους, απευθυνόμενος στο ακροατήριο τόνισε ότι «παλεύουμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με νηφαλιότητα και γνώση». Τα ναρκωτικά δεν πέφτουν από τον ουρανό, είπε ο κ. Κατσάνος, έχουν στόχο και σκοπό μέσα στην κοινωνία και πρέπει να πολεμήσουμε τις αιτίες που τα προκαλούν. «Να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τις παγίδες που μπορεί να πέσουν, επαναφέροντας τις χρηστές αξίες μας». Ολοκληρώνοντας ο κ. Κατσάνος είπε ότι δεν είναι ανίατη ασθένεια, υπάρχει γυρισμός, υπάρχει ελπίδα και τρόπος, αρκεί να βρισκόμαστε κοντά στα παιδιά, δείχνοντάς τους το δρόμο της επιστροφής.
Ακολούθησε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των εισηγητών και των παρευρισκομένων.Το ίδιο βράδυ συνεδρίασε η επιτροπή παραβατικότητας, τα μέλη της οποίας προσέγγισαν το θέμα ο καθένας από τη δική του προσωπική εμπειρία και συνέβαλαν στη συζήτηση με πολύτιμες προτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: